Donér din tid til gavn for andre

Skrevet af: Thomas Sahl Kellberg, Fællesformand for Ørestad IF

Jeg er så heldig at være en del af en gruppe lokale ildsjæle, som ønsker at bidrage til udviklingen af vores lokalområde i Ørestad, fordi det kommer ikke af sig selv. Ingen frivillige – ingen forening til gavn for vores børn, unge eller naboer, venner og ældre.

Jeg er selv vokset op i en by med et engageret foreningsliv, hvor jeg har oplevet støtte, fællesskab og venskab i medgang og modgang. Jeg anser foreningslivet, som en naturlig del af livet både som barn og voksen. Siden min familie og jeg flyttede til Ørestad i 2015 er det min oplevelse, at vores bydel kun bliver større, der kommer flere og flere, der står sammen om Ørestad, der starter traditioner, som har gode idéer og gåpåmod – og som ved, at hvis vi ikke selv gør noget, er der ingen, der gør det.

Vi er heldigvis mange, som er vokset op med en sund og aktiv fritidsinteresse, hvor vi har oplevet venskaber for livet i vores lokale fodboldklub, gymnastikklub, basketballklub, håndboldklub, løbeklub, svømmeklub eller lign. Og hvis vores børn skal have samme mulighed, så skal vi bidrage i fællesskab.

Ørestad er unik – når vi står sammen

Ørestad rummer over 22.000 indbyggere, som er på størrelse med Glostrup Kommune, og i 2030 stiger vi til 30.000 indbyggere, som er på størrelse med Herlev Kommune. Det er rigtig mange indbyggere i en af Københavns nyeste bydele.

Det er netop også en af årsagerne til at Ørestad IF er kommet i top-30 over Københavns største foreninger på under 10 år og fortsat vil stige. Det vælter ind med mennesker i Ørestad, og det er vi nødt til at forholde os til nu. Vi skal turde at træffe nogle beslutninger og valg til gavn for vores lokalområde, så det kan blomster i takt med, at det vokser. Hvis vi samler vores kræfter, kan vi skaber resultater til gavn for vores Ørestad. Der er rigeligt at snakke om, og vi skal øve os i at deltage aktivt i borgermøder og høringsprocesser for at få indflydelse og medbestemmelse på vores eget lokalområde.

At være frivillige er noget ganske særligt

Center for frivilligt socialt arbejde beskriver i deres bog ”Motivér den frie vilje. En antologi om fastholdelse og rekruttering af frivillige” at vores begrundelser for at blive frivillige er stort set uændret over det seneste årti. Her beskriver de, i deres frivilligrapport, at topscorerne blandt frivillige fortsat er; personer over 70 år og dels pensionister, efterlønsmodtagere eller selvstændige erhvervsdrivende, der var blevet frivillige. Det er ikke ligefrem majoritet af Ørestads indbyggere, så hvordan skaffer vi frivillige til at drive vores lokale foreninger i Ørestad?

Jeg er overbevist om at Ørestads største succes også er dens største udfordring i håbet om at rekruttere og fastholde flere frivillige. Ørestad er nærmest smedet ud af børnefamilier, og det indebærer en stram kalenderstyring for at få enderne til at mødes og trives. Alligevel lykkedes det at skaffe flere og flere frivillige til vores lokale idrætsforeninger i Ørestad, fordi familier der flytter til Ørestad, ønsker at bidrage til det gode børne- og familieliv.

Det er noget ganske særligt at være frivillig. En frivillig er en person, som frivilligt donerer sin tid og kompetence til gavn for andre uden, at det er krævet af personen. Jeg er sikker på, at de fleste frivillige oplever at være en del af et helt særligt fællesskab, fx når børn eller unge idrætsudøvere kommer løbende hen til dem og krammer dem, fordi de har savnet deres træner og holdkammerater hele sommerferien. Frivillige lærer børn og unge meget mere end en idrætsgren, de lærer dem også noget om venskaber, fællesskaber og samhørighed, men samtidigt også andre færdigheder som at pakke sin taske, møde til tiden og være forberedt til ugens kamp eller opvisning.

Det føles rart at være til gavn og nytte for andre mennesker. Når man er frivillig, har man taget et valg om at være noget for andre, noget som nogle børn og unge aldrig vil glemme, fordi de vil huske deres træners gode råd, humor og nærvær, som vil følge og guide dem i livet – og det er noget ganske særligt.

Du kan gøre en forskel

Uden frivillige – ingen forening. Hvis vi ikke havde frivillige, havde vi ikke nogen foreninger Ørestad. Så kom og vær med! Du kan gøre en forskel for dit lokalområde ved at bidrage med en time om året, måneden, ugen eller om dagen i din lokale forening.

Jeg er stolt af at være en del af en gruppe ildsjæle, som hver dag gør en forskel for at mine og dine børn kan have sunde og aktive fritidsinteresser i vores lokalområde. Jeg håber, at de får venskaber for livet, som kan hjælpe dem i medgang og modgang, ligesom jeg selv har haft fornøjelsen af.

Tak til alle jer der gør en forskel og tak til dig, der tager beslutningen om at være frivillig og vælger at donere din tid til gavn for andre. Det er der nogen, der aldrig vil glemme dig for.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »