På Dæmningsvejen ud mod Køge Bugt bliver der hvert år indsamlet tonsvis af ålegræs. Bag ideen står Amager Skovhjælpere, som sender det tørrede og forarbejdede ålegræs til Nordjylland, hvor det omdannes til lydisoleringsplader.
Det er virksomheden Søuld i Thisted som er aftager af ålegræsset fra Amagers sydkyst. Søuld producerer lydisolerende måtter, af hø og ålegræs. Til brug i loftskonstruktioner, vægge og gulve. De bæredygtige måtter giver bedre akustik, og sælges til hele verden.
Tradition fra Læsø
Traditionen med at bruge ålegræs i byggeriet stammer oprindeligt fra Læsø, som i århundreder har været omgivet af store mængder ålegræs. Læsøs hustage har oprindeligt været dækket af ålegræs. Men ålegræssyge og store algeforekomster har nærmest udryddet ålegræsset omkring Læsø og mange andre steder.
På lavvandede havområder, som f.eks. Køge Bugt, har ålegræsset dog stadig nogenlunde vækstbetingelser, fortæller Mads Madsen.
Han er leder af Amager Skovhjælpere, og har fået ideen til at ålegræs fra Amager skal indgå i den nordjyske produktion. Ålegræsset langs Amagers kystlinje kan bjerges to gange om året: Sommergræsset skyller i juli og august, mens vintergræsset lægger sig på kysten i december og januar.
“Ovenpå de seneste dages kraftige vind, er store mængder ålegræs skyllet ind langs kysten. Når det er indsamlet, lægges det til tørring”, fortæller Mads Madsen.
Helt konkret bliver ålegræsset bredt ud på et åbent areal i Kongelundsskoven.
“Nu skal det ligge på marken og få vasket noget af havsaltet af i regnen og derefter tørre godt ind”, forklarer Mads Madsen.
Vil levere langt mere ålegræs
Mads Madsen går selv forrest i indsamlingen med simple redskaber som greb og store plastikbeholdere med et reb i den ene ende.
Efterspørgslen på det bæredygtige materiale er kraftigt stigende, og Mads Madsen ser meget gerne at Amager Skovhjælpere tilsvarende kan øge indsamlingen.
“Vi vil gerne blive så dygtige og systematiske i vores indsamling, at vi kan komme op på fire ton i år”, siger han.