April er de gule blomsters tid

Der sker så meget derude lige nu – farverne skifter – småblomster titter frem alle vegne – en af de første der står og lyser op så snart solen skinner er den lille fine følfod. Senere på sommeren ser vi ikke dens blomster mere, kun de store skræppelignende blade. Og den lille hvide tusindfryd er også kommet frem på de sydvendte skråninger.

Jeg har lagt mærke til at de fleste forårsblomster er gule, ud over følfod så er der mælkebøtte, engkabbeleje og pileblomster og i haverne påskeliljer og erantis – med et lille islæt af hvide og blå blomster. Først senere på sommeren kommer de røde og lilla blomster. Hvorfor mon? 

For et par år siden havde vi de flotteste opvisninger af “sort sol” her på Fælleden bl.a. nede fra Store Høj. Jeg har siden været der mange gange omkring 1. april i håb om en gentagelse. I år har der været et par små flokke, men uanset flokkenes størrelse er det en fantastisk oplevelse at stå på Store Høj og se solen gå ned og høre de forskellige fugle skræppe og pippe omkring søen.
Jeg har også bemærket at der er rigtig mange gransangere her i nabolaget, den har et meget karakteristisk fløjt, så når man først har fanget lyden, så er den alle vegne.

Det er ikke kun syns- og høresansen der bliver vækket i denne tid – også duftesansen bliver pirret. Når man cykler eller går forbi de blomstrende buske af enten slåen eller mirabelle så kommer man ind i en sky af duft. De to er de første som springer ud med blomster inden bladene – senere kommer hvidtjørnen som først sætter blade og derefter blomster.

Det er også ved at være tid til at komme ud til ramsløgene i Kongelunden og samle friske nye skud til en gang pesto – f.eks. til påskefrokosten. 

Her i det tidlige forår har jeg tit undret mig over hvor alle de gule og visne tagrør lige pludselig bliver af når de nye skud bryder frem. Jeg må prøve at holde øje med hvornår de forsvinder.

Og så er jeg blevet positivt overrasket af mit projekt med misteltenen – der var lige pludselig to små grønne spirer i et af grenkløfterne, de er kun et par millimeter lange og de vil blive fulgt med interesse.

Der har også været forårsfest ved Store Høj med deltagelse af børnefamilier som flokkes omkring bålet og servering af skumfiduser og popcorn.

En dag med høj sol tog jeg min yndlingscykeltur ned til Sydpynten – op ad Dæmningsvejen og hjem gennem fasanskoven.
Der var rigtig mange svaner på vandet og et par enkelte fiskehejrer. Jeg var som så tit før lige et smut oppe i fugle-kigger-husene, og mødte også en entusiast, som gennem kikkerten viste mig en hel flok klyder ude på en af øerne – flot syn, men det kunne jeg ikke optage med mit udstyr.

Det er også nu man skal begynde at holde øje med de grønne spirer på bøgehækken, jeg har læst at de tidlige bøgetræer allerede er sprunget ud flere steder.
Så langt er mine ikke endnu, men jeg kan se at birketræerne her omkring er begyndt at vise små grønne spidser, så før vi får set os om er det hele lysegrønt.

Se fotogalleri – brug pilene:

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »