Ørestads piger elsker ballet! Med 500 elever er Balletkompagniets afdeling i Field’s i Ørestad blevet en af landets største balletskoler. Og de fleste af eleverne er fra Ørestad.
“Balletkompagniet i Ørestad ligger godt placeret i forhold til trafikforbindelser, så det er klart at der også kommer elever fra andre byer. Men jeg vil sige at over 50% af dem er fra selve Ørestad. Der er virkelig stor lokal interesse, og eleverne i Ørestad er branddygtige” fortæller Helle Keis, ejer og leder af Balletkompagniet.
De fleste af eleverne er piger i alderen 2 til 17.
“Drengene er lige så velkomne, men efter 15 år som balletskoleleder må jeg sige, at de bare er svære at få fat i! Og samtidigt står en masse piger på venteliste for at gå til ballet. Så dem har jeg valgt at lave hold for i stedet for,” siger Helle Keis, som var 22 årgammel, da hun som studerende på CBS underskrev en lejekontrakt på et danselokale i Skovshoved, og gik i gang med at udleve sin drøm om at lave en balletskole.
“Balletskoler var dengang jeg var barn og ung forbeholdt de indviede, og der var en lidt gammeldags – og med nutidens øjne lidt ‘stivnakket’ – tilgang til den fine kunstart. Jeg elskede balletten, og ønskede at skabe en balletskole som kunne være for alle,” fortæller Helle Keis.
2000 elever
Hendes drøm skulle vise sig at blive meget større end først ventet. De elever, der var mødt op, kom ugen efter med et par veninder fra børnehaven, skolen eller jobbet. Ét dansestudie blev til to, som blev til 3, 4, 5, 6 og 7.
Underviserstaben blev udvidet og hurtigt blev opgaven at lede balletskolen til en noget større opgave end Helle havde regnet med. Men hun fortsatte, og i dag er Balletkompagniet Danmarks største balletskole med 2000 elever på syv dansestudier – hvor der hver dag undervises børn, unge og voksne på mange niveauer. Helle har selv danset på Det Kongelige Teaters balletskole og Gøteborgs Balletakademi og har en kandidat i Ledelse af Kreative Virksomhedsprocesser.
I Ørestad begyndte det første ballethold i august 2013 i lånte lokaler på Ørestad Gymnasium. Samtidig flyttede Helle Keis selv til Ørestad City. Senere fik balletkompagniet større lokaler i Field’s, og nu er der ikke mindre end 500 balletskoleelever i Ørestad, og træningshold seks ud af syv dage i ugen.
“Coronaen var en hård omgang for vores skoler. Vi kunne ikke undervise og træne, og det betød selvfølgelig at en del elever faldt fra. Men vi er så småt ved at være tilbage på samme antal elever igen,” fortæller Helle.
Start som to-årig
På Balletkompagniet kan man starte sin balletkarriere som to-årig på et barn-forælderhold.
“Ja det er meget tidligt! Og det behøver forældrene ikke at gøre, kun hvis det er noget som barnet kan lide! Jeg begyndte selv at gå til ballet da jeg var ni år gammel. Men det gælder jo for al eliteidræt, at du bliver bedre, jo flere år du har trænet. I dag vil jeg sige at de fleste starter som 6-8 årige. Nogle af dem bliver så dygtige, at de uddanner sig på Det Kongelige Teaters balletskolet, hvis det er det de vil, og de er dygtige nok. Vi har et meget ambitiøst elitehold i Ørestad, for eksempel. Men samtidig holder vi fast i, at Balletkompagniet er for alle. Og de fleste elever kommer her fordi at de elsker musikken, elsker at danse, og at være sammen med deres venner,” siger Helle Keis.
Erfarne lærere
Balletkompagniet har ca. 25 undervisere og 20 vikarer tilknyttet. De fleste er tidligere professionelle balletdansere.
“En balletdanser har en kort karriere og kan på den anden side stå med følelsen af at skulle gentænke sig selv og sine kompetencer. Dem, der vælger at undervise på Balletkompagniet kan ved siden af andet arbejde, videregive noget af den viden som de har tilegnet sig gennem hele livet i ballettens verden, og det giver for mange god mening at bruge den ekspertviden på den anden side af en ellers afsluttet karriere.”
Stort ønske: En scene i Ørestad
Balletskolen arrangerer hvert år en forestilling, så alle elever kan få oplevelsen af at stå på en rigtig scene. De to årlige forestillinger er Juleballetten og Diplomoverrækkelsen. Forestillingerne laves på et rigtigt teater med professionelt lys og lyd og dansebelægning på gulvet for alle elever fra 4-17 år. Balletskolens kostumelager er opbygget gennem 15 år og er gearet til at kunne lave store flotte forestillinger.
“Det er en stor og udviklende oplevelse for eleverne at stå på en rigtig scene frem for i en aula/gymnastiksal, da det giver noget ekstra at der er lys, røg og en rigtig bagscene og garderober. Dagen bag scenen er lige så meget en oplevelse for hvert ballethold, hvor de har det hyggeligt med deres venner og er en del af noget større,” siger Helle Keis, som glæder sig til den dag, hvor Ørestad har sin egen teater- og koncertscene, hvor de mange Ørestadelever kan optræde. I dag låner Balletkompagniet sig ind i Portalen i Greve.
“Det ville være fantastisk lige at kunne gå over til et flot scenerum, og at optræde helt lokalther i Ørestad. Lad os håbe at det kan lade sig gøre en dag,” siger hun.