Beboere vil vinterbade i søen i syd

En gruppe beboere i Ørestad Syd arbejder på en plan om at etablere en saunaplatform i den sidste sø for enden af Ørestad Syd.

Foto øverst: Der findes masser af små vinterbadeklubber i Danmark. Her en visualisering af Hejlsminde badeklub. Designet af Zeuthen+Stjern. (Artiklen er opdateret 30. april med afsnittet “Debat igen”)

Planerne laves i dialog med Vandlauget, som står for driften af søerne. Det er også Vandlauget, der skal være med til at godkende det endelige projekt. Det fortæller en af initiativtagerne, Tania Leiton.

Forleden åbnede en tilmelding til gruppen ‘Vinterbadeforening i Ørestad Syd’ på facebook, og den har nu 575 medlemmer. Næste skridt er et ‘meet and greet’ møde for alle interesserede på søndag 28. april. Gruppen planlægger at stifte foreningen formelt 13. maj. Gruppen har også skrevet et manifest for vinterbadeforeningen:

DERFOR SKAL VI HAVE EN VINTERBADEFORENING I ØRESTAD SYD

  • Vinterbadning er en populær og voksende aktivitet i Danmark, og det er svært at komme ind i de eksisterende københavnske vinterbadeklubber
  • Vinterbadning er en naturaktivitet, som passer godt ind i Ørestad, som er det mest rekreative område i København
  • Forskning peger på, at vinterbadning giver mere velvære og sundhed
  • En vinterbadeklub bliver et samlingssted for beboerne og binder bydelen sammen
  • En vinterbadeklub er et fællesskab, der skaber nye fællesskaber i fællesskabet.
  • Vinterbadning er for alle 
  • Det bringer nyt liv til søen og området
  • Det er et løft til kvarteret og et salgsargument ved køb og salg
  • Vinterbadning kan kombineres med motion og naturoplevelser i området
  • Vinterbadning foregår i et roligt miljø, hvor skiftet mellem den varme sauna og det iskolde vand har til formål at give brugeren en afstressende og nærmest meditativ oplevelse.

Badesø i modvind
Den nye gruppes planer omfatter kun vinterbadning i foreningsregi.

Sidste år blev et forslag om en helårs badesø i Ørestad Syd mødt med voldsom modstand fra en del af beboerne i kvarteret. Et møde om idéen 7. februar 2023 var præget af en anspændt stemning med buh-råb, og højlydt kritik. Mange af de fremmødte var stærkt utilfredse med den måde mødet blev afholdt på. 

“Man må sige, at mødet om at omdanne Svanesøerne til en offentlig badeanstalt blev buhet ihjel på mødet i 8-tallet. Men jeg blev aldrig klar over, hvad forslagsstillerne egentligt ville med det rent ud sagt meget lidt gennemtænkte forslag. Tak til de mange fremmødte. Den sag er stendød nu,” skrev en beboer efterfølgende på Facebook.

Men på Facebook dukkede flere af fortalerne for en badesø også frem.
“Hvorfor ønsker man ikke en badesø? Er hverken for eller imod,men er virkelig nysgærig hvorfor man er så skeptisk,” skrev en bruger. “Vi er mange der ønsker en badesø,” skrev en anden.
Efter mødet blev planerne sat på stand-by.

Debat igen
Den nye vinterbadegruppe har intet at gøre med den gruppe, som sidste år foreslog en badesø. Og den nye gruppes planer omfatter kun vinterbadning i foreningsregi – og i et separat bassin.

Det nye forslag har imidlertid også skabet debat på Facebook. 

“I ved jo allerede hvad mange af beboerne ved søerne har sagt. Jeg synes de der 500+ skal tage turen ned til vandet i stedet for,” skriver f.eks. Helle Bjerre Østergaard

“Fantastisk idé!” skriver Alexander Roesdahl. 

Søren Vestermark forstår modstanden mod en badesø, men er lidt forvirret over “automatreaktionen i forhold til sauna og vinterbadning”. 
“Er der nogen af modstanderne af det nye forslag, der vil fortælle hvad det primære problem er. Er det larm, risiko for indkigsgener, påvirkning af dyrelivet eller noget helt fjerde der er på spil?” skriver han.  

Beboerforeninger er imod
Også formanden for Grundejerforeningen Ørestad Syd, Steen Jürs, retter kritik: 
“Det er en spøjs måde ØRESTAD AVIS får genoplivet badsøforslaget igen,” skriver han, og tilføjer at at alle ejerforeninger for ejendomme ved søerne og Grundejerforeningen Ørestad Syd har sendt udtalelser om modstand mod projektet til Vandlauget. 

“Disse udtalelser går imod initiativet, primært af to årsager: Man ønsker ikke at ødelægge søernes flora og fauna og man ønsker ikke de påvirkninger af lokalmiljøet som en badesø kan medføre i form af mange besøgende mennesker, problemer med støj, skrald etc.”, skriver Steen Jürs. 

Tirsdag 30. april kl. 10.30 havde Vinterbadeforeningen fået 602 medlemmer.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »