Cirka 30 engagerede borgere mødte op til borgermøde om Metroparken. Visionen er at fylde hele det lange område under højbanen med aktiviteter og natur.
Mødet blev holdt 24. oktober af Amager Vest Lokaludvalg i samarbejde med Ørestad Gymnasium. Her deltog ca. 30 engagerede borgere fra lokalområdet og de kom med masser af gode input og idéer til, hvordan de tomme arealer under og langs metrohøjbanen i fremtiden kan bruges til at gøre Ørestad smukkere eller mere spændende, og til flere aktiviteter for beboerne.
Fra soveby til livlig by
Ideen om at aktivere det store område ned gennem Ørestad kommer fra Amager Vest Lokaludvalg, som har nedsat en arbejdsgruppe og dannet netværk med bl.a. Teknik- og Miljøforvaltningen, Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, Metroselskabet m.fl.

Byrummet, som det tager sig ud i dag, opleves øde med bildominerede gader og har karakter af soveby, mener arbejdssgruppen. “Vi kalder drømmen for MetroParken. Vi tager udgangspunkt i bæredygtighed og vil gerne arbejde for at forene kunst og natur med metroanlægget som ’lærred’. Samtidig vil vi invitere til ophold for bydelens beboere,” skriver lokaludvalgets arbejdsgruppe. Og de fortsætter:
“Langs med hele Metroen fra Ørestad Nord til Ørestad Syd mangler træer, buske og vilde blomster, der vil give kvarteret mere livskvalitet samt befordre til socialt samvær for såvel ældre som unge beboere i bydelen.”
Ikke nogen stor pengepose
På mødet var der oplæg fra Metroselskabet, GFS og Vandlauget, som gav information om rammerne for hvad der er tilladt og teknisk muligt at lave under metroen.
Metroselskabet har lavet en ‘pixibog’ som kort gør rede for de sikkerhedsregler for metroen, som bestemmer hvad man må og ikke må anlægge eller bygge på et 30 meter bredt bælte under under og ved siden af banen.
Grundejerforeningssekretariatet Ørestad har tidligere hjulpet foreninger og beboere med projekter under metroen, f.eks. Metrohaverne.
Ørestad Gymnasium vil også gerne være partner i projektet. Gymnaiset savner selv flere opholdsmuligheder for eleverne foran gymnasiet.
Men ingen af de forskellige aktører har en stor pose penge med til Metroparken, så målet er indtil videre at starte en række projekter op primært på frivillig basis og med støtte fra puljer og fonde. Derefter skal der evalueres og udvikles videre på de projekter, som er en succes.
Brug for jeres hjælp
Deltagerne på borgermødet fik mulighed for at komme med idéer til Metroparken. Blandt andet hundepark, parkourområde, offentlige toiletter, kunsthave, trækfærge, krydderihave og boldbaner. Der var også ønsker om mere stille områder med bænke, en bærhave eller en vildeng, Se listen over idéer her til højre.

Næste skridt i arbejdet bliver at lokaludvalgets arbejdsgruppe skal finde ud af, hvilke projekter der skal arbejdes videre med. De skal senere hen præsenteres for politikere, så de forhåbentligt kan blive en realitet.
“Vi har brug for jeres hjælp og arbejde, så meld jer gerne ind i arbejdsgruppen. Vi har nogle ressourcer i AVLU, men vi har brug for hænder til at løfte projekter. Vi skal finde sammen om nogle konkrete projekter, vi kan gå videre til politikere og fonde med,” sagde Uffe Meulengracht, som er tovholder i lokaludvalgets arbejdsgruppe.
45 idéer til Metroparken
Deltagerne på Metroparkmødet kom med mindszt 45 vilde, sjove, seriøse eller festlige idéer udvikling af bydelsens længste park under metrohøjbanen. Her er listen:
SYD (fra svinget ved Vestamager st. til og med Arne Jacobsens Allé):
- Affaldssortering med skilte, der belyser, at affald skal i skraldespandene
- Skulpturer, der binder strækningen sammen
- Åbne Field’s ud mod Ørestad Boulevard og Arne Jacobsens Allé
- Brosten på midterrabat erstattes med grønt på Ørestads Boulevard
- Bedre belysning på bro over motorvejen
- Offentlige toiletter i svinget ved Vestamager st.
- Vild/grøn tur/sti gennem området langs metrobanen
- Foodtrucks
- Grønne haver, diverse aktivitetsområder
- Boldbaner,
- Parkour-område
- Hundepark
- Mere kunst
- Kunsthave: Mos og bregner, urtid med skandinavisk fortolkning af japanske haver med referencer til geologi og lokal fortid
MIDT (fra Arne Jacobsens Allé til og med Sundby st.):
- Bane til panna bold med beplantning omkring
- Bur til padel tennis
- Krydderihave ved Byparken med forening, der holder det ved lige
- Plantekasser henvendt til børnehaver
- Grønt område kun med græs som foran Sejlhuset i Byparken.
- Bænke omgivet af blomster og springvand (indbydende)
- Område for de ældre, som er lidt ”lukkede og private”
- Orienteringsrute med poster hele vejen langs metroen
- Gadebelysning der rammer mosaikkunst, så det reflekterer deres mønster op på metrosøjlerne eller under metroen. Ligesom i Nordhavn.
- Legeplads med rekreative områder på arealet
- Vildeng. Kræver grundig jordbehandling og vanding.
- Boldbane
- Beplantning omkring metrostationer
- Trækfærge
- Musik, træning og leg ala Urban 13
- Beplantning med flere træer.
- Store sten og buske
- Fjerne p-skilte hvor der ikke kan køre biler
- Genplantning af træ ved p-hus
- Mere sikker overgang på boulevarden
- Stort skakbræt med bord og bænke
- Bro over kanalen ved en af de grønne brinker, tæt på vandoverfladen
- Modelbådshavn på ponton eller bro over kanalen
- Minihavn hvor manfestlige idéer til hvordan kan sejle med fjernstyrede både
- Skolehaver som Ørestad Skoles elever kan passe
NORD (fra Sundby st. til og med Islands Brygge st.): - Fest under metroen ala Urban 13
- Vægmaling som kendetegner stationerne
- Æbletræer og bærhaver
- Positiv kunst som er interaktivt gerne med lys
- Beplantning ved facader
Kilde: Amager Vest Lokaludvalg / amagervestlokaludvalg.kk.dk/nyheder/tak-for-de-gode-ideer-til-metroparken