By & Havn har afbrudt samarbejdet med byggeselskabet Nordstern om Byens Hus i Ørestad Syd. Åbningen er nu udskudt til 2027.
By & Havn har i flere år samarbejdet med Københavns Kommune og Nordstern om kultur- og fælleshuset ‘Byens Hus’ for enden af Asger Jorns Allé. Byens Hus skal både være kulturhus med beboerlokaler, daginstitution og boligbyggeri. Men nu skal der findes en ny samarbejdspartner på boligdelen af projektet.
“Desværre har udfordrende betingelser og ændret markedssituation gjort, at Nordstern har måttet opgive arbejdet. Og derudover har Københavns Kommune haft vanskeligt ved at tilpasse deres krav til en kommende daginstitution indenfor projektets nuværende form og forventninger til økonomi,” skriver By & havn om årsagen til forsinkelserne.
“Det er selvfølgelig ærgerligt og utilfredsstillende, at Nordstern forlader projektet, men både By & Havn og Københavns Kommune fortsætter arbejdet med at levere Byens Hus,” udtaler Udviklings- og salgsdirektør Ingvar Sejr Hansen fra By & Havn.
By & Havn leder nu efter en ny projektpartner, og der er “positiv interesse for udviklingen og realiseringen af Byens Hus”, oplyser By & Havn, som forventer at kunne melde mere ud efter sommerferien 2024 – herunder omkring tidsplanen, som pt. er estimeret til åbning i 2027.
For at afbøde konsekvenserne af forsinkelsen har By & Havn lavet et nyt flerårigt samarbejde med Kultur- og fritidsforvaltningen om midlertidige kulturaktiviteter. Allerede inden sommerferien bliver lokale samarbejdspartnere inviteret med til programlægningen af konkrete arrangementer, som skal starte allerede i denne sommer, og fortsætte de næste to-tre år frem til åbningen af Byens Hus.
“Aftalen med By & Havn sikrer, at vi har de fornødne ressourcer helt frem til, at Byens Hus åbner. Nu kan vi planlægge både nye og tilbagevendende aktiviteter, starte eventuelle foreninger op mv. Vi vil fortsat aktivere og bruge de mange skønne byrum, kanaler og pladser i Ørestad Syd, men vi vil også med det nye samarbejde undersøge mulighederne for en række indendørs lokaliteter, som kan bringes midlertidigt i spil i Ørestad syd,” udtaler Thomas Hedegaard Bøgh, Bydelslader fra KULTUR OG FRITID S i Københavns Kommune.
De midlertidige aktiviteter skal planlægges i samarbejde med bl.a. Grundejerforeningen Ørestad Syd, Ørestad Syd Borgerforening og lokale foreninger og andre aktører. På Asger Jorns Allé har der været flere midlertidige aktiviteter allerede, som f.eks. beboerdrevet kartoffelmark, foodtrucks og blomstereng.