Byggeri på Asger Jorns Allé genstartes

På trods af svære tider for byggebranchen er det lykkedes for Boligforeningen 3B at genstarte ‘Generationernes Byhus’ på Asger Jorns Allé. Byggeriet kan gå i gang i efteråret 2024 med indflytning efteråret 2026.

Huset opføres på hjørnet af Robert Jacobsens Vej og Asger Jorns Allé og får 118 boliger:

  • 52 familieboliger
  • 42 ungdomsboliger
  • 24 ”50+ boliger” i bofællesskab (uden hjemmeboende børn)

I sommeren 2021 måtte Boligforeningen 3B opgive at gå videre med byggeriet på Asger Jorns Allé, fordi økonomien ikke kunne hænge sammen. Projektet blev ligesom mange andre ramt af de voldsomt stigende byggepriser og kunne ikke realiseres inden for de maksimumbeløb, der gælder for almene byggeprojekter. Huset måtte igennem en spareplan, og blev reddet på stregen af en politisk aftale i Folketinger i september 2022, som giver den almene sektor mulighed for undtagelsesvist at gå op til 20 procent over maksimumbeløbet.
”Vi stod reelt overfor et stop for alment nybyggeri med de gældende maksimumbeløb. Det her eksempel viser, at den ekstra finansiering er afgørende for at få enderne til at mødes, og spaden i jorden til nye almene boliger,” udtaler Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB. Det er KAB som står for byggeprojektet på vegne af 3B.

Tre nye butikker
I stueetagen kommer der butikslokaler, som udlejes via Cufadan Ejendomme A/S, som har købt lokalerne af 3B, og som ønsker at finde lejere, som ikke er traditionelle kædebutikker.
”Vi vil meget gerne være med til at skabe liv i området. Det bliver ikke de traditionelle kæder, vi går efter. En af butikkerne skal være noget med mad. Vi er også til at tale med og vil gerne hjælpe nogen i gang, hvis de kommer med en god idé. Huset har den bedste placering overhovedet derude, så der er rig mulighed for at skabe noget, der bliver set,” siger Morten Strandgaard, ansvarlig for salg og udlejning.

Fem tårne
Huset vil udadtil syne af fem tårne, der varierer fra 6 til 10 etager. Et tårn med ungdomsboliger, et tårn med seniorbofællesskab og 3 med familieboliger af forskellige boligtyper. Her vil man bo dør om dør med aldersmæssigt ligesindede, men samtidig have lokaler, der støtter op om fælles aktiviteter i stueplan og på tagterrassen. Svalegange forbinder tårnene og skaber møder mellem generationerne. Her er også små fællesterrasser for grupper af nære naboer.

Byggepartnerskab
Huset bygges i regi af Byggepartnerskabet &os, som KAB dannede i 2019, og det bliver det første nybyggeri, som partnerskabet skal udføre.
”Vi har lavet en fast aftale i en totalentreprisekontrakt, så der er større sikkerhed om økonomien. Jeg synes, vi har fundet en god form med entreprenør og rådgiver om løsninger og kvalitet,” forklarer Jesper Birn Lindeberg, projektleder i KAB.
En af partnerskabs-kollegaerne forklarer, hvilke fordele der er ved at bygge så tæt sammen.
”Når vi er samlet i et byggepartnerskab, og sidder omkring samme bord, er processerne smidigere, og der er generelt kortere vej fra idé til udførelse. Vi kan for eksempel bidrage tidligt med entreprenørviden. Det handler om at sikre bygbare løsninger,” siger Jimmy Jespersen, projektchef hos Enemærke og Petersen.

Protester imod byggeriet
3B og KAB fremlagde i 2020 de første planer for generationshuset på Asger Jorns Allé, og her var stueetagen udlagt til fælleslokaler for beboere i huset og evt. også naboer. Det skabte mange protester i lokalområdet. Beboerne i Ørestad Syd havde forventet butikslokaler. Mange var flyttet til Ørestad Syd i forventning om at der kom et ‘handelsstrøg’ på Asger Jorns Allé, det fremgik nemlig af de første bydelsplaner for området. Sagen endte hos politikerne i Teknik- og Miljøudvalget, som besluttede at skærpe bestemmelserne i lokalplanen hvad angår anvendelsen af stueetagerne.


Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve