COBRAcph får ny ejer: “Kræftsygdom tog pusten fra mig”

Skrevet af: Jakob Korshøj

Mette Bugge, ejer af COBRAcph i Ørestad Syd, blev i sommer ramt af brystkræft. Med et nyt perspektiv på livet har hun valgt at overdrage sin café til nye og friske hænder.

52-årige Mette Bugge har de seneste par år drevet COBRAcph i Ørestad Syd. En ‘urban gårdbutik og eventcafé’, som hun selv beskriver konceptet. Ambitionen har fra starten været at skabe et mere aktivt byliv og stærkere fællesskab for de lokale i Ørestad – med nøgleordene ‘liv, leg og læring’. Forskellige events afholdes med caféen som omdrejningspunkt, og så er varerne økologiske og lokalt producerede.

Men fra årsskiftet vil Mette ikke længere stå bag disken og servere nybagte boller og café latter. I juni tog hendes liv en uventet drejning, da hun fik konstateret brystkræft. Et hårdt sygdomsforløb har fået hende til at tage den beslutning, at COBRAcph skal føres videre af nye og mere friske hænder, mens hun selv vil finde ud af, hvad der egentlig giver hendes liv værdi.

De nye ejere
Mette Bugge har allerede fundet caféens nye ejere, men hun vil endnu ikke afsløre, hvem de bliver. Hun fortæller dog, at de ikke selv er fra Ørestad, men at de kender området rigtig godt, og at de selv er kommet meget på COBRAcph. Og så deler de hendes ambitioner om at skabe et fællesskab for de lokale i Ørestad.

9. januar bliver der om eftermiddagen afholdt en afskedsreception på COBRAcph, hvor de nye ejere samtidig præsenteres. De nye ejere overtager caféen 15. januar.

Man tror jo, at man skal dø
Mette Bugge blev opereret kort efter, at hun i juni fik konstateret brystkræft, og hun er siden blevet erklæret rask igen. Nu skal hun tage antihormonbehandling i fem år, og så skal hun til tjek på Rigshospitalet hvert halve år.

“Min første tanke var, at jeg skulle dø. Det er jo det, man tænker med kræft,” fortæller Mette.

Hun fortæller, at sygdomsforløbet påvirkede hendes arbejdslyst:
“Vil jeg gerne stå og bage boller nede i COBRA resten af mit liv, velvidende, at det er et sindssygt hårdt arbejde? Sådan tænkte jeg. Som selvstændig siden 2009 er jeg vant til at arbejde rigtig meget, men det skal også være sjovt. Og det var ikke sjovt at knokle røven ud af bukserne samtidigt med, at jeg havde den her livstruende sygdom inde på livet. For jeg kunne ikke præstere. Jeg havde mange smerter efter operationen og strålingen, og det har jeg stadig. Det var som om, der blev stukket en kæp i mit arbejdshjul, og jeg mistede lysten.”

For Mette Bugge har COBRAcph hele tiden handlet om at skabe et fællesskab. Men platformen for fællesskabet kræver hårdt arbejde, og det kan hun ikke længere se sig selv i:
“Hele idéen med COBRAcph er at få folk til at samles et sted, så de kan starte en strikkeklub eller en lille kulturforening med intimkoncerter. Beboerne skal selv skabe noget, vi ville bare være platformen. Men dertil er vi ikke helt kommet til endnu. For at skabe den platform kræver det rigtig mange arbejdstimer i køkkenet, og jeg brænder altså ikke for at bage boller og lave kaffe. Jeg brænder for fællesskabet, for de lokale arrangementer og for samtalen med de kunder, der kommer,” fortæller hun.

“Sygdommen tog pusten fra mig, og mit liv blev sat i relief. For hvis skyld gjorde jeg det her? For min egen, for min familie, for børnene her i Ørestad? Jeg begyndte at tænke meget over, hvad jeg skal bruge mit liv på,” fortæller Mette Bugge.

En ambition om økologi og lokalt fællesskab
Mette Bugge flyttede til Ørestad Syd for syv år siden med sin kone, som hun har været gift med i 16 år:
“Dengang var der nærmest ikke andet end 8TALLET, Stævnen og plejehjemmet. Jeg tænkte over, hvorfor der ikke skete så meget herude, og hvad jeg kunne gøre.”

Da byggeriet ‘Lavetten’ var under opførelse, kontaktede Mette Bugge bygherren Balder for at høre, om der var mulighed for at starte en café. Det fik hun lov til, og i 2019 flyttede hun ind i lokalerne på Asger Jorns Allé 9. Lokalerne blev siden hen til COBRAcph, som havde åbningsdag 1. december 2019.

I dag kan man på COBRAcph købe kaffe, te, brød, øl vin og vand. Man kan også nyde en kop kaffe med en bid brød til eller et glas vin. Det meste er økologisk og lokalt indkøbt.

Og så er der bankoaften, fællesspisning, børneklub, brætspilsaften, foredrag, vinsmagning, intimkoncert m.m.:
“Det var jo min store ambition. At skabe et rum for lokal aktivitet,” fortæller Bugge.

Hun mener, at COBRAcph har bidraget til en positiv udvikling i bydelen:
“Vi har opnået at skabe et lokalt samlingssted, hvor man kan drikke en kop kaffe og socialisere med sine naboer. Det ser jeg hver dag herude, og kunderne bakker også op om vores arrangementer. De har været en fantastisk opbakning til COBRAchp, især under den første hårde corona-bølge.”

“Hver gang jeg holder et event eller får en ny slags vare på hylden, tænker jeg over, hvordan det kan være med til at bidrage til mere fællesskab, leg og læring for de lokale. Det kan være en koncert med lokale aktører eller en gin fra en lokal producent. Og sådan er ambitionen stadig. COBRAcph skal bidrage til, at bydelen kommer til at hænge sammen mellem beboerne,” lyder det fra Mette.

Hvad så nu?
Nu skal denne udvikling føres videre af andre hænder. For Mette selv er den nærmeste fremtid stadig uklar:
“Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal i fremtiden. Jeg har ikke taget stilling til det endnu, men jeg har lovet mig selv og min kone, at jeg tager orlov i januar og februar, hvor jeg skal blive mere klar over, hvad jeg egentlig skal. Men jeg glæder mig til at overdrage COBRAcph og se, hvad de nye og dygtige ejere kan få ud af det.”

Hun krydser fingre for en mere levende bydel i fremtiden:
“Ørestad er stadig lidt en soveby, hvor man skynder sig hjem om aftenen og ikke er så meget sammen med dem, man er naboer til. Det er fordi, der ikke er de store tilbud som caféer og idræt. Men det kommer jo. Det stritter dog i forskellige retninger, og den seneste måned har By & Havn med deres åbne værksteder undersøgt, hvad beboerne ønsker. Det bliver spændende at følge, hvilke initiativer der kommer ud af det.”

“Min store frygt har været, at Ørestad ender som 70’ernes Brøndby og Ishøj fyldt med beton, uden at man har tænkt på, hvordan beboerne skal være sammen, og hvordan deres børn skal lege sammen. By & Havn har ikke sørget for, at de lokalplaner, man har solgt grundene efter, er blevet fulgt til dørs. Lige nu kæmper vi jo for, at bygningen her overfor (Generationernes Træhus, red.) kommer til at leve op til lokalplanen med erhvervslokaler i stueetagen. Sidste nyt er, at det er lykkedes KAB at sælge stueetagen til en investor, der kan starte erhverv, men det er så strandet lidt igen, fordi byggepriserne er steget. Nu ved man ikke, hvad det bliver til, men jeg håber virkelig for Ørestad Syds fremtid, at den aftale bliver lukket, så der kan komme nogle flere erhverv. Og så håber jeg, at de sidste to grunde, der kan sælges herude, bliver solgt fornuftigt til nogle bygherrer, der vil sørge for, at bydelen bliver mere levende,” fortæller hun.

Translate »