Efter 300 hundelorte var der ikke flere flag: Lortetælling i Ørestad Syd

Fine små lyserøde flag kunne ses over alt i Skovrummet i Ørestad Syd i går. Ørestads gartnerfirma afholdt ‘lortetællingsdag’ og erstattede hver hundelort med et lille flag. Men kun halvdelen af det grønne område blev afmærket – for gartnerne havde ‘kun’ 300 flag med.

“Hundelorte og hundetis ødelægger desværre de grønne områder, som grundejerforeningen bruger mange ressourcer på at udvikle og passe til gavn for de mange mennesker i bydelen,” siger Jakob Jensen, der er driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, og fortsætter:

“Mange ved for eksempel ikke, at hundes efterladenskaber kan indeholde giftstoffer og bakterier, som planter og træer bliver slået ihjel af, og som kan være farlige for mennesker og dyr.”

Grundejerforeningen har allerede over en årrække søsat forskellige tiltag som for eksempel forhøjning af bede samt fodhegn og skilte. Men det har ikke været nok. I en rundspørge fra grundejerforeningen sidste år, svarede cirka halvdelen af deltagerne, at efterladte hundelorte er et problem i Ørestad Syd.

Fotos fra lortetællingsdagen 30. april 2024: Grundejerforeningssekretariatet.

300+ hundelorte
Ørestad er ikke det eneste sted i verden, der har problemer med for mange efterladte hundelorte. Og nu er Grundejerforeningssekretariatet blevet inspireret af et forsøg fra USA, hvor man lavede lorteoptælling med flag, og registrerede en stor effekt.
De efterladte hundelorte i Skovrummet på Else Alfelts Vej blev derfor talt op og erstattet med flag, som skal synliggøre problemet. Håbet er at gøre flere hundeejere bevidste om problemet, fordi flagene viser, hvor meget lortene fylder, og hvordan de påvirker, hvordan folk bruger området. For at se om eksperimentet har en effekt, skal optællingen gentages hen over sommeren, og resultaterne fra gang til gang sammenlignes. Lortetællingen er udført i samarbejde med grundejerforeningens driftsoperatør Grøn Vækst.

“Vores første tælling registrerede 300 lorte. Præcis 300, for det var så mange flag, vi havde. Vi løb tør stort set halvvejs igennem. Det bliver spændende at se, om billedet har ændret sig til næste lortetælling,” fortæller Jakob Jensen.

Dårligt arbejdsmiljø
De mange hundelorte er ikke bare til gene for dem, der gerne vil sole sig på et tæppe eller lege i græsset. De er også en daglig udfordring og medvirkende til et dårligere arbejdsmiljø for dem, der passer planterne i Ørestad Syd.
“Hundelorte er desværre noget, vores medarbejdere ofte må forholde sig til, når de udfører deres daglige arbejde. Når man er nødt til at fjerne lige så meget hundelort, som man fjerner ukrudt, så kan de fleste nok gætte sig til, hvilket ord man ville beskrive dagen med,” siger Molly Mullane, der er produktionsleder i Grøn Vækst.

Plads til forbedring
Med til den første lortetælling hører selvfølgelig en usikkerhed om, hvor mange lorte der i forvejen var samlet op. Til at hjælpe har grundejerforeningerne i Ørestad sat over 70 hundeposeholdere op og stiller hvert år mere end 400.000 poser til rådighed.
“Mange hundeejere tager i forvejen ansvaret på sig, og de fortjener en kæmpe tak. Med lortetællingen kan vi se, at der er rum for forbedring, og forhåbentlig vil forsøget skabe den nødvendige opmærksomhed og få endnu flere til at gå foran som gode eksempler,” slutter Jakob Jensen.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »