Ørestad Syds mange firbenede beboere sætter brune spor i de grønne områder. Så mange, at bydelens gartnere må iføre sig beskyttelsesdragter, så de ikke kommer i nærkontakt med hundelort og -tis når de passer bedene.
Hundelort under skosålerne er en fast del af arbejdsdagen for gartnerne fra Grøn Vækst, som hjælper Ørestads grundejerforeninger med at passe og pleje bydelens parker og grønne byrum. Alt for mange hundeejere får nemlig ikke altid samlet op efter deres hunde, når de har forrettet deres nødtørft. Og de mange efterladte hundelorte er ikke bare ulækre. De er også fulde af bakterier, som kan være farlige for både mennesker og andre hunde. Derfor er gartnerne fra Grøn Vækst begyndt at iføre sig hvide beskyttelsesdragter, når de ordner bedene i de grønne områder.
150 hundelorte
Ifølge gartnerne selv er problemet størst på Else Alfelts Vej og Richard Mortensens Vej.
“Vi kommer tre gartnere cirka hver tredje uge og går hele Skovrummet på Else Alfelts Vej igennem for ukrudt. Her luger vi typisk 50 hundelorte ud hver, og de kommer i alle farver, former og teksturer. Det er ikke det fedeste,” siger Sandra, der er gartner i Grøn Vækst.
Sandra er selv den stolte ejer af en whippet på syv år og er derfor vant til at samle hundeefterladenskaber op. Hendes kollega Juliane har ikke selv hund, men holder meget af at hilse på de mange lokale hunde, der kommer forbi når hun er på arbejde.
“De fleste gartnere er ikke bare naturmennesker – vi er også hundemennesker. Det er vildt hyggeligt, når hundeluftere kommer forbi med deres søde hunde og hilser,” fortæller hun.
“Det er ikke lige så hyggeligt at tage den hvide dragt på, fordi man skal ned og røre ved pøller, der kan være flere uger gamle,” supplerer Sandra og tilføjer:
“Derudover kan beplantningen ikke tåle at blive tisset og trampet på. Konsekvensen er desværre, at mange planter ikke overlever.”

Dør af tis
For selvom de grønne områder er til for at blive brugt, oplever grundejerforeningen desværre også, at nyplantede bede af og til bliver gravet op af hunde, der har fået lov til at løbe rundt i bedene, samt at planter bliver nedbrudt og dør, fordi de bliver overgødet af hundetis.
Derfor er der flere steder lavet tiltag for at komme disse problemer til livs. For eksempel er bedene på Fælledpromenaden blevet hævet 50 centimeter, så planterne ikke er i tis-højde, og på skråningen ned til kanalen på Robert Jacobsens Vej er bedene blevet hegnet helt ind, hvilket har gjort, at planterne trives meget bedre.
Dialog om lort giver pote
De to gartnere Sandra og Juliane oplever, at det hjælper at tale med hundeejerne om den effekt, hundenes efterladenskaber har på de grønne områder.
”Der er ingen, der lader lorten ligge og hunden løbe rundt i bedene af ond mening. Vores oplevelse er i stedet, at hundeejerne reagerer positivt, når vi taler med dem om det. Mange er for eksempel ikke klare over, at hundetis slår planterne ihjel, og at efterladte hundelorte kan bære på bakterier, der er farlige for både mennesker og andre hunde,” forklarer Sandra og kommer med en opfordring til hundeejerne:
”Mange tager ansvaret på sig, og de fortjener et kæmpe tak. Vi håber, at endnu flere hundeejere vil holde deres hund ude af bedene og samle op efter sig.”
Grundejerforeningen stiller gratis hundeposer til rådighed mange steder i Ørestad. Alene i Ørestad Syd og Arenakvarteret kan man 36 steder få fat på en pose, når hunde-naturen kalder.
