En gruppe gymnasieelever fra Ørestad Gymnasium deltog for nylig i den stort anlagte Model United Nations konference også kaldet BIGMUN, et rollespil hvor gymnasieelever fra hele verden får mulighed for at opleve, hvordan FN fungerer i praksis.
Sebastian Lund Saabye og Benno Kulesch var to af de i alt syv elever fra Ørestad Gymnasium, der deltog i årets BIGMUN. Begge elever går på gymnasiets Global Society studieretning, hvor de bliver undervist på engelsk i både historie, engelsk og samfundsfag.
“Vi blev spurgt af vores historielærer, om vi ville deltage, fordi vi er samf./engelsk elever, og derfor taler godt engelsk. Og da Model United Nations er et rollespil, hvor man både skal have samfundskundskab og være god til engelsk, var det jo oplagt for os at tage med,” forklarer Benno.
En International Oplevelse
Den årlige BIGMUN-konference foregik på Birkerød Gymnasium og varede i fem dage. Alt foregik på engelsk, samtidig med at deltagerne lærte om internationale relationer og diplomati. Eleverne fra Ørestad Gymnasium havde fået til opgave at repræsentere De Forenede Arabiske Emirater på årets konference. Forberedelserne begyndte allerede hjemme på gymnasiet.
“Vi havde nogle moduler hjemme på gymnasiet, inden vi tog af sted til konferencen. Dem brugte vi på at researche på det land, vi skulle repræsentere og øve os på, hvordan procedurerne var for at fremsætte forslag,” fortæller Sebastian.
Uforudsigelige udfordringer
Eleverne blev delt op i forskellige råd og komiteer. Benno endte således med at være en del af
Human Rights Council, der skulle arbejde med menneskerettigheder, og Sebastian var en del af Krisekomiteen – en særlig komité, hvor deltagerne konfronteres med en uforudset international krise. I år handlede krisen om en international konflikt, hvor FN’s Generalforsamling havde annulleret alle internationale love om våben, hvilket ifølge Sebastian førte til mere eller mindre anarkistiske tilstande i komitéen, hvor stormagter som USA og Rusland pludselig rottede sig sammen mod Japan, der endte med at blive bombet. Det krævede et intenst arbejde at arbejde at få sin vilje igennem i komiteen.
“Jeg synes det var meget fedt at være en del af Crisis Committee, fordi man møder op og først får at vide, hvilken krise, der dukker op på selve dagen,” forklarer Sebastian.
Menneskerettigheder i Fokus
Benno og Sebastian er enige om, at oplevelsen med BIGMUN virkede meget autentisk selv om, der var tale om et rollespil. Sebastian synes måske at emnet i krisekomiteen var bygget på et lidt urealistisk scenarie, men det var ikke tilfældet i de øvrige komiteer.
Benno brugte ugen på at diskutere menneskerettigheder og at skabe fælles internationale aftaler på globale problemer som børnearbejde i landbruget og brugen af gidsler i krig.
“I min komite var vi virkelig nødt til at forberede os på tingene, fordi vi skulle drøfte nogle vigtige emner og nå til enighed om nogle tiltag med de andre lande, der var repræsenteret,” fortæller Benno.
Diplomati og modstridende Interesse
Deltagerne blev tvunget til at forene forskellige interesser, hvilket ikke altid var let. I sin rolle
som repræsentant for De Forenede Arabiske Emirater, en nation, der bl.a. er kendt for at se stort på
menneskerettigheder, havde en Benno i starten svært ved at argumentere for landets holdninger, fordi de lå så langt fra hans egne.
“Man skulle meget ofte gå imod sin egen overbevisning. Det var for eksempel svært for mig i starten at sidde i Human Rights Council og argumentere imod menneskerettigheder, fordi jeg skulle repræsentere De Arabiske Emirater, der kun giver rettigheder til en meget lille del af deres befolkning.”
“Men alle i vores komité var virkelig søde og sjove, så alt blev taget med humor, og alle vidste, at det var et spil. Så det blev nemmere med tiden,” siger Benno.

Forståelse for FNs rolle i verden
Benno og Sebastian er enige om, at de har fået følelsesmæssig og kropslig erfaring gennem rollespillet, i forhold til bare at sidde derhjemme og læse om FN i en bog.
Du får også en tydelig idé om, hvordan politik bliver skabt og hvilke spilleregler, der er for at indgå i det politiske spil,” mener Sebastian.
At arbejde under pres og lære at argumentere for sin position blev også en vigtig færdighed.
“Vi blev også gode til at tale i offentligheden. Det kan som sagt være en smule svært, når det du skal argumentere for, ikke er noget du selv står for. Men vi blev meget bedre til at holde taler og blive en ‘public speaker’,” siger Benno.
Håb for Fremtiden
De syv deltagere til årets BIGMUN var begejstrede for konceptet, og straks de kom tilbage til gymnasiet, oprettede de et udvalg, som skal arbejde på at forberede eleverne til næste års konference.
“Med det nye udvalg håber vi at kunne skabe en mere professionel delegation næste år, hvor alle deltagere har det samme fundament af viden, Der er flere BIGMUN konferencer rundt omkring i Europa, så vi håber også at kunne komme til udlandet og deltage,” siger Benno.

.