Endelig efterår

Efter en helt usædvanlig eftersommer med høje varmegrader – efterfulgt af orkan og stormflod i efterårsferien i uge 42 – er det endelig blevet normalt efterår. 

Farverne har været forsinket i år, og der er stadig blade på træerne, men det er begyndt at dufte af efterår, når man går derude.

Storm

Efter stormen var jeg en tur nede ved Sydpynten og rundt af Dæmningsvejen og hjem gennem Fasanskoven (min absolutte favorit på cykel).  Langs stranden havde stormen ikke gjort den store skade, men da jeg kom til Fasanskoven kunne jeg godt se at nogle træer havde givet op i stormen. 

De fleste var knækket, og der var enkelte nye vindfælder (træer der er væltet og har trukket en stor klump jordbund med op). 

Men de fleste af de vindfælder der er i skoven, er gamle og man kan nogen steder se at de ligger hulter til bulter – altså ikke fra den samme storm, da vindretningen jo bestemme hvad vej de vælter. Og overalt på skovstier og veje er der nedfaldne grene og blade.

Naturstyrelsen indbyder til vandring i vores “urørte skov” i Kongelunden og Fasanskoven. Fotos: Kirsten Degn

Urørt skov

Jeg har set at Naturstyrelsen indbyder til vandring i vores “urørte skov” i Kongelunden og Fasanskoven. Det kan blive en god aktivitet, og det bliver lidt spændende at høre hvad planerne er omkring skovene. 

Det er dejlige naturområder, som er flittigt brugt at områdets beboere, både til cykel- og løbeture. 

Jeg savner dog lige at man evt. kunne lave et opsamlingssted for folk som ikke har bil – evt ved Metrostationen eller på Naturcentrets P-plads

Et typisk efterårstegn er at de små fugle trækker ind omkring husene.

Musvit

Et typisk efterårstegn er at de små fugle trækker ind omkring husene, jeg har jævnligt besøg af både rødhalsen og musvitter. 

Det er da til at blive glad af, når en hel flok musvitter indtager ens cykel. Jeg kan også se at fuglene er begyndt at tage for sig af rønnebærrene, de bliver endnu mere eftertragtede når de har fået frost og sukkerstoffet er kommet frem i bærrene. Men jeg har også forsynet mig, og snydt ved hjælp af en tur i fryseren.

Tårnet lukket igen

Efter at jeg havde glædet mig over at kunne benytte den nye plankesti ud til fælleden, og også været oppe i tårnet og beundret udsigten, så jeg pludselig omkring 1. oktober at tårnet var afspærret pga manglende godkendelse fra Naturstyrelsen. 

Hvad sker der mon? Er det bare en mand der skal ud og godkende, eller er der noget ved tårnet som ikke er i orden? 

Jeg har også til min forundring læst at der ikke er alle der er lige begejstrede for tårnene – jeg synes personligt at de er flotte, og hvis de er med til at lokke flere ud i naturen og nye udsigten i det høje tårn, eller søge læ i det lave, så skal vi da ikke klage.

Bramgæs ankommer fra ynglesteder mod nord. Måske trækker de længere sydpå. Hvis der er føde nok her, kan de vælge at blive vinteren over.

Normaltid

Og så er vi skiftet til vintertid (normaltid!) – og nu har jeg læst at man igen diskuterer om skiftet skal ophæves, måske fra næste år. Solopgang og solnedgang flytter sig jo ikke selv om vi stiller på klokken. 

Lige i øjeblikket er det både vådt og koldt derude, men når vi ind imellem ser solen, er der stadig efterårsfarver at glæde sig over, nyd det mens tid er, lige pludselig er det slut for i år.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »