Skrevet af:
Jakob Korshøj
På den sidste store byggegrund i Ørestad Syd gør kraner og maskiner nu klar til det sidste skridt ind i projektets byggestart.
Projektet, bygherren NREP tidligere har beskrevet som ‘et af verdens mest bæredygtige’, har været planlagt i flere år, men nu er entreprenøren CG Jensen udpeget til at bygge på det 35.000 kvadratmeter store byggeri, der vil være fordelt på i alt fem karréer.
Dermed er man et skridt nærmere byggestarten, og det er ikke noget helt almindeligt byggeri, der er på vej:
“CG Jensen skal i totalentreprise opføre 535 boliger på sydspidsen af Ørestad, hvor de godt 1.100 beboere fremover vil have deres hverdag ud til unikke, fredede engarealer med græssende køer og springende frøer i baghaven. Det er ikke kun omgivelserne, der bliver grønne. Byggeriet vil som det første nogensinde tilstræbe at omsætte alle 17 verdensmål til konkret handling,” skriver entreprenørfirmaet i en pressemeddelelse.
Adm. direktør i CG Jensen, Michael S. Larsen, er begejstret:
”I CG Jensen har vi en ambition om at blive klimaneutral allerede i 2029. Vi har i projekteringsfasen af UN17 fået endnu mere erfaring med nye, grønne løsninger, og vi glæder os til et nyt, spændende samarbejde med NREP, hvor vi sammen kan flytte grænserne for, hvor bæredygtigt vi kan bygge i Danmark.”
NREP, som er ejendomsudvikleren bag projektet, kalder det kommende boligbyggeri for “et betydningsfuldt varetegn for Ørestad”.
Et grønt byggeri – med kompromisser
Folkene bag byggeriet har sammensat en række ‘væsentlighedstemaer’ baseret på FN’s 17 Verdensmål, som byggeriets navn og design tager udgangspunkt i. Der er bl.a. punkter som vand og materiale. Det færdige byggeri kan eksempelvis indsamle op mod en million liter regnvand om året, som vil blive recirkuleret og genbrugt, og så skal der anvendes større mængder træ til dele af byggeriet.
Her er de seks ‘væsentlighedstemaer’:
Sundhed. Vision: UN17 Village har Danmarks sundeste boliger, som imødekommer aspekter af fysisk, psykisk og social sundhed.
Fællesskab. Vision: UN17 Village skaber lokale, regionale og globale partnerskaber og udvikler en bydel, der fremmer et diverst og sammenstrikket netværk af fællesskaber.
Materialer. Vision: UN17 Village viser vejen frem inden for bæredygtigt materialevalg baseret på cirkulær økonomi og ressourceeffektivitet.
Biodiversitet. Vision: UN17 Village skaber et bymiljø med høj biodiversitet, der maksimerer integrationen af lokal bynatur.
Vand. Vision: UN17 Village udnytter regnvand som en værdifuld lokal ressource og bidrage positivt til vandkvaliteten lokalt og regionalt.
Energi. Vision: UN17 Village anvender vedvarende energikilder og reducerer energiforbruget i produktion og drift.
De grønne visioner har været store, men NREP har dog alligevel måttet gå på kompromis. Det bliver nemlig kun én af de fem karréer, der får træ som bærende element, mens de fire andre bliver konstrueret i beton og blot beklædt med træfacader. Oprindeligt skulle alle karréerne være bygget i træ.
Årsagen skal findes i økonomien, skriver Børsen:
“Vi udforskede alle idéer fra starten og gennemgik alle de steder, vi ville bruge træ, om det også gav økonomisk mening. Det er dyrt at bygge i træ, og vi har været udfordret af, at siden vi begyndte planerne, er træpriserne steget til det dobbelte. Derfor har vi valgt, at vi tester træ som bærende konstruktion på én bygning,” fortæller investeringschef, Martin Schultz-Nielsen, til avisen.
Med fællesskab i fokus
Der bliver også plads til fællesskab: “De fem karréer i UN17 Village får fællesfunktioner i stueetagen, mens der på to af tagfladerne etableres væksthuse, som både bliver et fælleshus og et mødested,” skriver CG Jensen i pressemeddelelsen.
“For at henvende sig til forskellige brugergrupper vil byggeriet rumme familieboliger, fællesskabsboliger, fleksible boliger, minimale boliger og seniorfællesskaber. Hver boligtype vil også rumme handicapboliger efter en målsætning om at kunne favne samfundets mangfoldighed,” lyder det.
Tidligere byggerier i Ørestad
CG Jensen har tidligere opført andre store byggerier i totalentreprise for NREP.
Herunder kan blandt andet nævnes boligkomplekserne Øresyd og Himmelbyen.
Byggemodningen af grunden af netop nu i gang, og UN17 Village er udtænkt og tegnet sammen med Lendager Group og Årstiderne Arkitekter.
Projektforslaget vandt retten til at bygge på Ørestads spids foran blandt andre Bjarke Ingels Group.
UN17 Village står efter planen færdig i 2024.