Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Er livet blot en leg? 

Stod det til antropolog Henrik Hvenegaard Mikkelsen, skulle moderne mennesker lege meget mere. For leg er udvikling, innovation og trivsel.

Vores forfædre legede sig til nogle af menneskehedens største og mest fantasifulde landvindinger. De fandt ud af at lave ild, fordi det var sjovt at kaste sten mod hinanden i høj fart. Og flitsbuen var et simpelt strengeinstrument før den blev et våben. 

I dag leger vi mennesker ikke så meget. Mange vil måske endda mene, at leg hovedsageligt hører til i børnenes verden. Men sådan har det ikke altid været. Legen har nemlig været en drivende faktor i menneskets udvikling. Desværre gled legen ud af menneskehedens liv, da vi gik fra at være jæger-samlere til bønder. 

Med udgangspunkt i bogen ‘En historie om mennesket: Sapiens og Meningen med Tilværelsen‘, som Henrik Hvenegaard Mikkelsen har skrevet sammen med blandt andre Rane Willerslev, tager Henrik os med på en rejse hundredetusinder af år tilbage i tiden, for at forstå den rolle legen har spillet for mennesket siden tidernes morgen. 

Den handler især om den skelsættende neolitiske revolution, hvor mennesket overgik fra at være jægere og samlere til at være fastboende agerbrugere. Der er måske mere tale om en evolution, da forandringen skete over en periode på cirka 8000 år. Den startede i Mellemøsten omkring 10.000 f.v.t. og spredte sig til hele verden i de kommende årtusinder. Dyrkning af afgrøderne og pasning af landbrugets husdyr blev altafgørende, og leg og arbejde blev skilt fra hinanden.

Bogen fortæller om konsekvensen af dette skift for menneskeheden, og hvordan vi kan lukke legen ind i vores liv igen og finde tilbage til menneskets oprindelige kerne.

Henrik Hvenegaard Mikkelsen er antropolog, forfatter og foredragsholder. Han er medforfatter til ”En Historie om mennesket: Sapiens og Meningen med Tilværelsen”, der udkom i 2022.

Foredrag: Er livet blot en leg?. Tid: 15. marts kl. 19.30-21.30. Sted: Tårnby Hovedbibliotek, Kamillevej 10. Billetpris 35 kr.  Billetter kan købes online på www.taarnbybib.dk

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Close