Fælledby gør klar til åbent hus

En ny udstillingsbygning i Fælledby skal åbne til efteråret. Den bygges i træ fra gulv til loft, og skal også bruges til at teste træfacader og vinduespartier.

“Lige nu ser her stille ud, men vi har travlt med at planlægge byggeprocessen, og snart kommer der gang i byggeriet igen,” siger Simon N. Madsen, som viser rundt på byggepladsen bag det grønne hegn på Amager Fælled. Denne dag er hele byggeområdet én stor grusplads, med synlige varmerør i jorden og nogle byggeveje mellem de tre byggeområder. Midt på området rejser et træhus sig i to etagers højde.

Her skal der efter sommer åbne en levende udstilling af planer, arkitektmodeller, materialebibliotek, videoer og plancher, som tilsammen fortæller historien om projektet – helt ned til designet af for eksempel køkkener, vinduer og gulve.

Fælledby opføres med træ som det gennemgående materiale i alle de kommende 2.000 boliger. Byggeriet bliver opført af CLT-elementer (præfabrikerede træ-elementer), træuldsisolering, akustikpaneler lavet af ålegræs, genbrugsgulve samt en masse genbrugsmaterialer fra det gamle vandrehjem, for eksempel tagplader, facadebrædder, solceller, vinduer, døre samt bærende træsøjler og stålbjælker.

“Vi glæder os til at præsentere det nye projektkontor og showroom. De besøgende skal komme helt tæt på bydelens grundtanke og DNA. Prøv for eksempel at se trapperne og faceelementerne her. Det hele er i massivt træ. Huset bliver et laboratorium, hvor vi kan teste løsninger af og bliver klogere på materialevalg. Den læring tager vi med over i udviklingen af de endelige boligbyggerier,” fortæller Simon N. Madsen, som også selv skal flytte ind i træhuset, hvor P/S Fælledby får projektkontor i den ene etage.

For to uger siden afsagde Landsretten en kendelse, som ophæver det midlertidige byggeforbud på Fælledby. Når Fælledby genoptager arbejdet, skal man i første omgang have afsluttet den såkaldte grundmodning, dvs. opbygning af terrænet med ny, ren jord.

Herefter skal der anlægges et helt nyt landskab på 60.000 kvadratmeter; Et bynaturområde, som med tiden vil smelte sammen med fælledens omkringliggende natur. Der kommer også regnsvandsbassiner, som tager imod regnvand på overfladen i våde perioder og indgår i de naturlige habitater.

“Men på grund af den fem måneder lange stilstandsperiode skal vi i første omgang udføre en teknisk vurdering af, om det allerede udførte terrænarbejde har taget skade. Det handler om de delvist nedgravede forsyningsledninger, og om den delvise opbygning af terræn og bassiner. Der kan være jord- og ledningsarbejde, som skal laves om,” forklarer Simon N. Madsen.

Næste skridt bliver at foretage pælefundering af byggeriet, så selve byggeriet af de første boliger kan begynde til efteråret. Træmodulerne, som bygningerne skal opføres i, er allerede ved at blive produceret et sted i Danmark. De skal køres til byggepladsen og samles til den første boligblok, en seks-etagers høj karré med 79 boliger. Bygningen er tegnet af Holscher Nordberg Architecture and Planning og kommer til at ligge i Fælledbys nordøstlige nabolag.

“Så efter sommer bliver der meget mere at fortælle om, og vi glæder os til at invitere naboer og andre interesserede indenfor i vores nye udstillingsrum.”

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »