En af tidens store stemmer i klimadebatten er teolog og bio-etiker Mickey Gjerris. Skovhjælperne på Naturcenter Amager spurgte, om han ikke ville komme og holde et foredrag. Det ville han gerne, og alle er velkomne på mandag kl. 16.30.
I denne uge udkom den store nye klimarapport fra FN’s Klimapanel IPCC.
Der var en såkaldt synteserapport som sammenfattede de tre seneste IPPC-rapporter. Og den var som ventet fyldt med alarmerende data for verdens klimatilstand CO2 forureningen af atmosfæren falder ikke hurtigt nok. vi kan forvente teperaturstigninger på flere grader, stigende vandstande, oversvømmelser og tørker, som giver flygtningestrømme, sygdomme og krige.
Samtidig vil Danmark 28. marts have opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 – som et af de første lande i verden. Dagen er kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi således flere ressourcer end jorden naturligt kan genskabe resten af året.
Gjerris på Traktørstedet
Skovhjælperne taler meget om klima og miljø. De har også har lavet et skilt for hver af FN’s verdensmål. Men det er ligesom ikke nok. For de negative historier om klimakrisen bare fortsætter og fortsætter.
Forleden skrev leder af Skovhjælperne, Mads Madsen til Mickey Gjerris, bioetiker, teolog, tidligere medlem af Etisk Råd – og klimakæmper.
Og han sagde ja til at komme og holde foredrag på Traktørstedet på Naturcenter Amager på mandag. Foredraget med Mickey Gjerris har fået titlen “Vi er natur – Hvordan formidler man håb i en håbløs tid”.
Der er gratis adgang. Se event her.
Ord på bekymringen
De 25 udsatte unge på den socialøkonomiske virksomhed er i kontakt med naturen og klimaet hver dag. For på fælleden er der både kulde, varme, regn og sol året rundt.
“Min kollega Malene og jeg, tænkte at vi skal have sat noget perspektiv på den bekymring og frustration, som vi fornemmer at rigtig mange mennesker går rundt med. Og vi fik anbefalet at række ud efter Mickey Gjerris,” fortæller Mads Madsen.

Er det godt nok?
Han er selv både bekymret og vred over at der ikke sker nok. Men pilen peger også mod os selv.
“Jeg sorterer selvfølgelig mit affald, og vi har købt en elbil til Skovhjælperne. Men jeg er ikke vegetar endnu. Er det godt nok? Nej ikke rigtigt vel? Vi har brug for at få sat vores bekymringer og egne handlinger i perspektiv. Det tror jeg at Mickey kan hjæpe med,” siger Mads Madsen.
Du og jeg skaber forandringen
Men der er meget, som nytter, mener Mickey Gjerris. Alting nytter faktisk.
“Når der mangler politisk vilje til at skabe forandring, er det kun os, dig og mig, som kan skabe forandringen. Og det kan vi godt,” siger Mickey Gjerris, som er uddannet teolog, har en ph.d.-grad i bioetik (2004) og arbejder i dag som lektor i bioetik ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
Mickey Gjerris mener, at den nye IPCC-rapport kun bekræfter, at det er mennesket, der står bag problemerne.
“Så det er også mennesket, der har løsningerne. Det store spørgsmål er, om der snart 25 år efter den første IPCC rapport, er politisk vilje til at gøre noget. Jeg tvivler. Derfor er det så vigtigt, at vi selv tager affære og gennem små og store handlinger får ændret vores livsstil og lagt pres på det politiske system. Vi har et fælles ansvar for at finde kollektive løsninger. Men det skal starte et sted. Og da det politiske system svigter, så er det endt med at være dig og mig, der må begynde,” siger han til Ørestad Avis.

Mickey Gjerris har de sidste 25 år studeret, forsket og undervist i etik og emner som natur, dyr, teknologi, klima, sundhed og sygdom, liv og død. Udover arbejdet på universitetet holder han foredrag, workshops, deltager i paneldebatter, stiller op som smagsdommer, skriver bøger, artikler, kronikker, klummer og blogs.
Foto: Thomas Degner
Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve