Ørestad fylder 20 år:
27-årige Karlo Krivaja har boet på UMEUS kollegiet i Ørestad Nord siden 2021. Han læser på Data Science på IT-Universitetet lige ved siden af.
Karlo kommer oprindeligt fra Kroatien, men har også studeret i England – og boet i Shanghai.
“Jeg var kommet hjem fra Asien til mit hjemland Kroatien, og så kom Corona og jeg gik og kedede mig, da en af mine venner ringede fra Danmark og spurgte: “Hvorfor kommer du ikke herop?”
Og jeg tænkte bare, “Ja hvorfor ikke?”. Det er attraktivt at studere i Danmark på grund af jeres SU-ordning, og min ven fortalte at København er en fed by,” fortæller Karlo.
Det var dog svært at finde en bolig. Man skal gerne ‘kende nogen’ for at finde en god delelejlighed, og ventelisten til de offentligt støttede kollegier er lang. I starten sov Karlo på sin vens sofa. Han endte med at vælge det private kollegium UMEUS som lige var bygget, og som lå lige ved siden af hans studie.
“Det er godt nok lidt dyrt – omkring 6000 DKK om måneden. Men jeg sparer jo også meget på transport og det er dejligt at bo i et helt nyt byggeri hvor alt virker – vores fælleskøkken har simpelthen ALT. Her er også et godt fællesskab,” fortæller Karlo.
Seks nationaliteter i fælleskøkkenet
I de første år efter at UMEUS åbnede, var der flere danskere end der er nu.
“De flyttede langsomt ud igen i takt med at huslejen steg, og med at danskerne fandt andre steder at bo gennem deres netværk. Nu er vi nok 80 procent udlændinge, på mit køkken er der folk fra Italien, Frankrig, Kina, Nederlandende, Rumænien og Canada.”
Man Karlo har også fået danske venner.
“Jeg mødte en dansker mens han boede her, og gennem ham mødte jeg flere. Nu skal jeg snart med til hans bryllup. Man taler så meget om at danskeren er svære at komme i kontakt med. Det synes jeg ikke. Jeg oplever kun at de er meget åbne.”
Altid en fest i nærheden
Karlo er blevet glad for at bo på UMEUS og har nu studiejob som Student Assistent på kontoret i UMEUS, hvor han tager imod nye beboere og arrangerer fester og andre events på kollegiet. Han også glad for nabolaget, både i Ørestad og på Amagerbro. Om eftermiddagen er gader og torve fyldt med familier og ‘voksne’ – og om aftenen er der altid en køkkenfest eller en grillaften på et af de mange kollegier i området.

“Her bor jo utroligt mange unge her omkring Københavns Universitet og IT-Universitetet. Mange har også fundet studiejobs her på Amager. Og så har vi Amager Strand og Amager Fælled tæt på”.
Karlos danske ven er opvokset tæt herpå – og har vist ham rundt mange steder på Amager.
“Vi har for eksempel gået ‘Amarminoen’ gennem hele Naturpark Amager. Jeg har også hængt ud i Ørestad City mange gange, dengang vi tog derop for at at blive testet under Corona. Og så kan jeg godt lide Amagerbrogade. Imens jeg har boet her, er der skudt masser af secondhand shops og hipster-steder op.”
Fed vibe
Han bliver overrasket over at høre, at Ørestad i år fylder 20 år, og at hele Ørestad var en bar mark for kun 25 år siden. Han synes at bydelen virker meget ‘færdig’ men også med en fed vibe.
“Faktisk tror jeg, at det her område kan blive det “Nye Nørrebro”. Altså, Nørrebro er rigtig fed, men her bor der næsten lige så mange unge, og så er det lidt mere roligt, der er lidt mere plads og ro”, forklarer Karlo.
Lige nu venter Karlo på at komme op og forsvare sin Bacheloropgave, før han har sommerferie. Sommeren skal stå på både arbejde og rejse. Til næste semester har han søgt ind på faget Bioteknologi på Københavns Universitet.
“Så jeg bliver sandsynligvis i Danmark indtil videre. Men jeg er også en rastløs sjæl – jeg vil godt se endnu mere af verden, mens jeg er ung. Så hvem ved? Måske vil jeg gerne prøve at bo og arbejde i et helt andet land – USA og Canada har endnu ikke været i. Så vi må se”, siger Karlo.
ØRESTAD FYLDER 20 ÅR
I løbet af 2004 flyttede de første 100 beboere ind i Ørestad. Det skete i Karen Blixen Parken i Ørestad Nord. I de første år skabte ‘pionererne’ de første traditioner, f.eks. julefester, lystænding, bjergløb og anderæs. Der er også holdt store fester og koncerter i Ørestad, f.eks. fransk Ny Cirkus, Strøm Festival, Rollerskating og meget mere.
20-året markeres på forskellig vis i løbet af i år. Ørestad Avis laver i samarbejde med ØICC, Ørestad Grundejerforeninger og Vandlaug, Field’s og By & Havn en udstilling om Ørestads udvikling, som åbner i Field’s i juni måned. I Ørestad Avis kan du også læse en række interviews med beboere og virksomheder, om deres egen historie i Ørestad.
Læs for eksempel “Erling og Kirsten: Ja, vi bor STADIG i Ørestad”, Familien Blaabæk er faldet fuldstændigt til i Arenakvarteret og Søren Brøndum: “Ørestad skal være en by i løbende forandring”
Vi mangler fotos fra “gamle dage” – altså fra de første år i Ørestad. Ligger du inde med fotos, du vil dele med os, er du meget velkommen til at sende dem til: info@orestad-avis.dk.
Måske kommer de med i udstillingen.
Parterne står også bag en stor fotokonkurrence i Ørestad med professionelt dommerpanel og attraktive præmier. Mere herom senere.