Fra opvasker til ejer af fem restauranter

Skrevet af: Henriette Kragh Jacobsen

Caféer og restauranter er synonym med Timo Hoffman. Han er manden bag spisestederne 8TALLET, RAMBLA, Sommer, RAMBLA Nørreport og nu også STUDIE, der snart åbner i Ørestad Nord

Jeg møder Timo Hoffman en blæsende og kølig januar eftermiddag på restaurant Rambla beliggende i Ørestad City. Indenfor er både temperaturen, belysningen, stemningen og kaffen varm og snart fortæller Timo Hoffman om, hvordan og hvorfor opstart og drift af restauranter er blevet en endog stor del af hans liv.

”Det startede med, at jeg var opvasker på en restaurant på Bornholm, hvor jeg boede som barn. Så blev det efterfølgende til flere tjenerjobs både på øen og senere i København. Jeg har ingen egentlig uddannelse inden for faget. Min uddannelse skete som en slags mesterlære hos et ægtepar, som jeg arbejdede hos hver sommer gennem fire år. Jeg var den eneste ansatte og de lærte mig simpelthen det hele, men frem for alt oplevede jer dér en tillid og omsorg, der til gengæld appelrede til loyalitet fra min side”, fortæller Timo Hoffman.

Motivationen 
Timo Hoffman har været herre i eget hus siden 2004 og fungerer bedst uden at have chefer over sig. 
”Jeg har altid vidst, at jeg skulle være selvstændig. For mig er det motiverende i sig selv at kunne bestemme og sætte mit eget præg på de steder, jeg åbner og driver. Men den bedste og vigtigste fordel for mig er, at jeg kan prioritere min egen tid. Det gør mig rig – ikke økonomien i det”, understreger han, der bor sammen med sin kæreste og er far til en dreng på 2½ år.

Det har betydning for Timo Hoffman, at han kan stole på sine medarbejdere. Derfor lytter han meget til sine ansatte, men det er mindst lige så vigtigt for ham, at han selv har stor indflydelse. Af samme årsag er det ham, der træffer de afgørende valg i både valg af menu, vine, indretning, design, ja i alle hjørner af opstart og drift af sine restauranter. 
”Jeg er meget detaljeorienteret. Jeg hverken kan eller har lyst til at lade være med det, men jeg skal selvfølgelig også vise tillid til mine ledere, som jeg er afhængig af, ligesom jeg ønsker, at de har tillid til, at de kan træffe de rigtige beslutninger. Heldigvis er jeg omgivet af meget dygtige kolleger og især vores restaurantchef Jesper Kongstad og køkkenchef Peter Lau Mikkelsen har meget stor værdi for mig. Jeg prøver også stadig at lære mig selv at blive en bedre leder”, siger Timo Hoffman, der har omkring 50 ansatte i alt.

This describes the image
RAMBLA på Arne Jacobsens Allé er ifølge Timo Hoffman moderskibet blandt hans restauranter. Foto: Henriette Kragh Jacobsen

En hård branche
Timo Hoffman synes, det har været fantastisk at se en hel by vokse op omkring sine øjne, og han har fundet det tilfredsstillende at være en del af netop den udvikling. 
”Det er min styrke, at jeg er meget risikovillig. Det giver mig både en tilfredshed og energi, når noget er svært og det så alligevel lykkes. Jeg elsker udfordringer og skabe noget, og jeg er ambitiøs”, slår Timo Hoffman fast. Han har i mange år haft et mål om at eje syv restauranter, når han er 40, og anser det for realistisk at nå.

Branchen har bl.a. gennem TV-udsendelser fået et noget blakket ry med hensyn til, hvordan medarbejdere bliver behandlet og det interne sprog blandt personalet, og ifølge Timo Hoffman kan hverdagen på en restaurant da også til tider være hård.
”Det har heldigvis forandret sig til det bedre, men det er klart, at når man stræber efter, at alt skal være helst perfekt og samtidig er presset på tid, som man altid er på en travl restaurant, ja så kan tonen virke ret kontant, fordi der er tale om enkle og korte kommandoer. Det er en nødvendighed, at der kommunikeres klart og præcist, så der ikke opstår misforståelser og bruges unødig tid, som hellere skal bruges på gæsterne. I dag er det ikke så stort et problem, for alle er meget engagerede og dedikerede i deres arbejde”, udtaler restaurantlederen.

Forholdet til Ørestad
Timo Hoffman har været med næsten helt fra starten, da det meste af Ørestad stadig var præget af bare jordtomter. Han har set bydelen forandre sig, vokse til og efterhånden få sin egen identitet og sjæl. 
”Jeg slog hurtigt til, da jeg fik tilbudt at være konsulent på den dengang forholdsvis nye café og restaurant 8TALLET. Det tiltrak mig at få lov til at prøve noget nyt i nye omgivelser”, fortæller han, der blandt andet startede de musikarrangementer, som stadig tilbydes om end i en ny form i dag.

Dét, som mange journalister beskriver som noget negativt ved Ørestad, kan Timo Hoffman godt lide:
”Ja, her er nyt, råt og blæsende. Men det skal jo netop ikke være ligesom resten af København”, siger han og forklarer: ”Faktisk har vi indrettet RAMBLA sådan, at stedet er tro mod sine omgivelser med et råt og moderne udtryk. Vi er på godt og ondt i en ny bydel og så synes jeg, at det er vigtigt, at man ikke forsøger at få det til at ligne noget, der har været her i 50 år”.

STUDIE bliver Timo Hoffmans seneste projekt; en ny café og restaurant, som åbner til foråret på Mikado Plads i Mikado House. Lejemålet tilhørte tidligere den krakkede Kong Kaffe kæde. Lokalet ligger tæt på KUA, Tietgen-kollegiet, Universitetet, DR-Byen og Nordeas nye hovedsæde. 
”Vi vil prøve at tilgodese nærområdet både med hensyn til menuen og indretningen. Det kommer til at blive lidt som en blanding af 8TALLET og RAMBLA, men med en mere frisk og skæv stil end de andre steder. Det bliver street grill med masser af udendørs plads”, siger Timo Hoffman smilende.

Restaurantejeren lægger dog ikke skjul på, at der også kan være ulemper ved at drive forretning i Ørestad. 
”Jo, der er også en bagside af medaljen”, synes Timo Hoffman. ”Da RAMBLA åbnede, blev den hurtigt anmeldt af Berlingske Tidende, men siden har ingen anmeldere været forbi, selv om restauranten har været frontløber på den moderne middelhavstrend, der nu rammer resten af København. Vi går bare helt under radaren herude”, siger han skuffende og stiller sig dermed i køen af andre lokale ildsjæle, der også føler, at Ørestad på flere måder bliver stedmoderligt behandlet af eksempelvis de københavnske dagblade. Timo Hoffman er af den opfattelse, at Ørestad trods alt også har et ansvar selv, og opfordrer til, at bydelen gør mere ud af at være andet end ”the windy city”.

Timo Hoffman
1977: Født i København
1982: Flytter til Bornholm
1995: Flytter til København
2004: Åbner restaurant Sommer på Bornholm
2006: Åbner restaurant Koefoed i København
2008: Åbner Café Fokus, senere RAMBLA Nørreport
2010: Starter i 8TALLET som konsulent
2011: Køber 8TALLET, Robert Jacobsens Vej
2013: Åbner RAMBLA, Arne Jacobsens Allé
2015: Åbner STUDIE, Mikado Plads, Rued Langgaards Vej

Translate »