Gode byer kræver gode data

Hvordan udvikler vi byer, som både er grønne, sunde og ‘live-able’? Mange aktører leder efter analyseværktøjer, som kan hjælpe med at designe fremtidens byer. I Ørestad er et nyt dataværktøj på vej. Urban Insights Data Lab vil indsamle og bruge eksisterende data om miljø, natur og mennesker.

I tirsdags holdt  projektgruppen for Urban Insights Data Lab møde på ITU for alle  case-ejere, dataleverandører og andre interesserede. 

Her kunne man høre mere om de  første af flere cases, der har til formål at gøre byer grønne, sunde og levende.

“Byer udvikles med stor hast, og det resulterer jævnligt i uhensigtsmæssige løsninger. En af årsagerne er manglende indsigt i, hvordan de mange brugere og borgere i byen i praksis agerer og anvender den,” forklarer Ørestadsbeboer Peter Bjørn Larsen fra Smart City Insights.

Data er afgørende

Hvis mange aktører på tværs af sektorer skal kunne skabe levende, attraktive, sunde og bæredygtige byer, evaluere på tiltag og justere retningen, er der brug for at de alle har adgang til masser af fælles data.

“Men udfordringen er, at det eksisterende datalandskab er svært at navigere i, f.eks. fordi de data, der findes, ofte er svært tilgængelige, for dyre, eller ikke passer til behovet.  Det resulterer i, at kommuner, bygherrer, arkitekter, turismeorganisationer, detailhandlen, og andre aktører ikke udnytter de eksisterende datakilder i tilstrækkelig grad,” forklarer Peter Bjørn Larsen.

Miljø, natur, mennesker

Målet er at både offentlige og private aktører får adgang til datakilder om byen til en overkommelig pris og sammen kan skabe data-drevne løsninger for bæredygtig byudvikling.

De typer af data, som efterspørges, handler om miljø, natur og klima, og om beboere og brugeres adfærd og holdninger/værdier.

Data kan komme fra mange forskellige kilder, som f.eks. DinGeo, Geomatic, DMP, DMI, Everimpact, DST, KRAK, Visa, Mastercard, Strava Metro, 3 Insights. DOT og Visa/Mastercard.

Use-cases

Urban Insights Data Lab er lige nu i gang med at lave 6-8 meget forskellige use-cases hvor der udvikles datamodeller og værktøjer i tæt samarbejde med brugerne. 

P/S Fælledby er en af de virksomheder, som deltager med en use-case. Den blev i tirsdags præsenteret for de andre aktører.

“Vi ved fra forskningen, at mennesker bliver sundere og gladere af at være i kontakt med naturen. Det er vi allerede bevidste om i udviklingen af Fælledby. Men hvilken natur vil vi gerne være i kontakt med, og hvornår, og hvordan finder vi naturtyper, som ikke nedslides af brugerne? De spørgsmål er meget vigtige for os, så vi kan skabe et naturmiljø, som rent faktsik giver en sundheds- og trivselsgevinst. Og svarene kan vi finde ved at indhente mere og bedre data,” fortalte Simon N. Madsen fra P/S Fælledby blandt andet.

Mere information

Urban Insights Data Lab har ØICC som projekt-ejer og udviklingskonsortiet består af bl.a. Smart City Insights, IT-Universitetet, Patrade og VOLCANO.

Dertil kommer en lang række Ørestadvirksomheder, som deltager med use-cases, bl.a. Fælledby, Henning Larsen Architects, Steen & Strøm, DR Koncerthuset, Balder og Novo Nordisk. Projektet er støttet af Realdania fonden.

Læs mere på oicc.dk/datamodel-for-bredygtig-byudvikling

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Close