Golfspillere skal vige for gående 

Det kommer ofte til diskussioner og ubehagelige oplevelser, når golfspillere og brugere af fælleden mødes ved stierne på golfbanen. Naturstyrelsen slår fast, at golfspillere skal tage hensyn til brugerne, ikke omvendt. Området er offentlig, statsejet skov som alle kan færdes på.

 “Du kunne jo risikere at få en golfbold i hovedet. Og det kan man jo blive slået ihjel af…”.

Den besked fik Mie Jonassen af en golfspiller, da hun forleden var ude at gå på golfområdet på Kalvebod Fælled vest for Center Boulevard. Hun gik på en af stierne med sin mor og sin datter.
“Vi gik over motorvejsbroen og ind mod golfbanen. Vi drejede ind på stien over golfbanen, og jeg var meget bevidst om at der ingen skilte var som fortalte, at området kun var for medlemmer af golfklubben, så der skulle være fri adgang. Et lille stykke inde blev vi anråbt af et par golfspillere, som fortalte os at vi var inde på golfbanen (dette vidste vi jo godt) og at vi ikke skulle gå der, da vi kunne risikere at få en golfbold i hovedet – ”og det kan man jo blive slået ihjel af”. De påpegede endvidere at det var på vores eget ansvar. Lige i øjeblikket blev vi lidt overrumplede, da vi ikke et øjeblik tænkte os at golfspillerne ikke ville tage hensyn til de mennesker som gik på stien. Jeg vendte tilbage til dem, og påtalte deres manglende hensyntagen. Dette udartede sig til en større diskussion, hvor de bl.a. sagde at det svarede til at vi gik på motorvejen,” fortæller Mie Jonassen.

Efter det ubehagelige møde tog hun kontakt til Royal Golf Club, som driver golfbanen på fælleden. Men her kunne hun kun tale med en receptionist, som gav besked om at de beklagede situationen, men at det var på eget ansvar at vi gik på banen, og at man skulle holde sig til stierne. Ørestad Avis har uden heldt forsøgt at få en kommentar fra direktør Morten Sundberg fra Royal Golf Club.

‘Har du måske betalt green fee?’
Mie Jonassens oplevelse står ikke alene. Tina løb i sidste uge tur på stierne i golfområdet:
“Det har jeg gjort før flere gange uden problemer, og langt de fleste golfspillere hilser pænt, når man løber forbi. Men i går blev jeg mødt af en golfspiller, der først pænt spurgte, om ikke jeg kunne vende om og løbe en anden vej, for han skulle til at slå ud. Jeg troede først, det var en joke. Der gik også en anden person omkring 20 meter længere fremme på stien, hvilket bestyrkede dette. Jeg svarede med et smil på læben, at jeg var helt sikker på, han havde styr på golfbolden. Essensen af den efterfølgende dialog var, at han mente det alvorligt, og da jeg svarer, at jeg kunne blive stående, mens han slog ud, siger han, “Nej, sådan fungerer det ikke”. Han mente det faktisk, om ikke jeg bare kunne vende om, og sagde bl.a.  “Havde jeg måske betalt green fee?!”. Det var tydeligt, at han ikke syntes at jeg havde ret til at færdes på stierne langs golfbanen, og at golfbanen var for golfspillere, der havde betalt green fee. Jeg sagde, at der vel var plads til os alle. Han var tydeligvis ikke enig. Jeg vendte om og løb en anden vej.”

Tinas oplevelse stoppede ikke her. Efter et stykke tid stødte hun på samme mand et andet sted på golfområdet. Hun valgte at følge en sti, som førte længst muligt forbi manden. Alligevel  siger han “Du er jo helt væk!” Tina løb videre og sagde: “Også en god dag til dig”. 
“Jeg må indrømme, at jeg var lidt målløs over den episode. Der bør jo være plads til os alle, også på den del af fælleden, uden at man ksal mødes med den type tilråb mv. Mig bekendt har alle ret til at færdes der – også selv om man ikke har betalt green fee,” siger Tina.

Malene Elkjær Jendresen fortæller, at hun kun går på stierne med sin hund, og altid venter og holder øje med golfspillere.
“Ikke desto mindre er jeg MANGE gange blevet råbt efter, svinet til og til tider truet med at få en en golfbold i hovedet, med tilføjelsen, at “det jo så er min egen skyld”. Når jeg har forsøgt at tale til fornuft, om at vi alle bør tage hensyn og passe på hinanden, har jeg bl.a. fået svar som; “Nej, det er DIG, der ikke må gå her etc.,” fortæller Malene, som nu er holdt op med at gå på stierne på golfområdet.

Golfspillere skal vige for gående
Men episoderne er fuldstændigt i strid med de aftaler, som lejeren af området har indgået med Naturstyrelsen. I lejeaftalen er det præciseret, at golfspillere skal vige for de gående.
“Spillerne skal orientere sig før de slår, og de skal vente, indtil der er fri bane,” siger skovfoged Sven Norup fra Natyrstyrelsen Hovedstaden.


Området hvor golfbanen er anlagt er fredet og ejet af staten, det vil sige offentligt tilgængeligt for alle. Lejeaftalen med Royal Gof Club betyder at firmaet kan bruge det til golfspil, men under hensyn til den offentlige adgang, understreger han.
“Udover dette, så gælder der at alle brugere af fælleden selvfølgelig skal vise hensyn til hinanden. Det betyder at man f.eks. ikke bør lægge den ternede dug ud midt på greenen, hvis der spilles golf på banen. Her kan man godt finde et andet sted til sin picnic. Men færdsel på stierne har forrang frem for golfspil,” siger Sven Norup.

Ikke noget der hedder ‘røde stier’
Sagerne om strid mellem gående og golfspillere har vakt en del debat på sociale medier, efter at Ørestad Avis har omtalt nogle af sagerne. Her fortæller Charlotte f.eks. at hun holder sig til de ‘hvide stier’. 

“Jeg går tit tur med hunden på golfbanen. Kan jeg se at der er golfspillere ude, går jeg på de hvide stier, for der er jeg ikke i fare for at blive ramt. Og er der tomt, går vi også på di røde siter,” skriver hun. 

Men der findes ikke noget som hedder røde og hvide stier. Golfklubben har ganske vist sat pæle op med røde og hvid mærker langs stierne, således at stierne helt ude langs golfbanen er ‘røde’. Også dette er i strid med lejeaftalen.

“Der findes ikke stier, som man ikke må gå på. Man må gå overalt. Vi har tidligere krævet at firmaet fjernede skilte hvor der store ‘FARE’ på golfområdet. Skiltning for de såkaldt røde stier vil vi også kræve fjernet,” siger skovfoged Sven Norup.


Forsvar for golfspillerne

Der er også brugere af fælleden, som ikke har oplevet konflikter med golfspillerne. Birgitte Durhuus Nielsen går på området nærmest dagligt, og har kun oplevet flinke golfspillere, der høfligt bad hende stå stille et øjeblik, indtil de havde slået bolden videre. Der er også eksempler på at banen bruges uhensigtsmæssigt af andre. Klaus Jespersen Colding har udsigt over golfbanen, og ser nogle gange folk lufte hunde oppe på selve putting-området og børn der løber rundt i sandet, uden at rive efter sig.
golfbane kristine 0739Kristine Vestergaard fra Ørestad City går tit tur på stierne ved golfbanen. “Jeg har længe været i tvivl om reglerne herude, og om man må gå på alle stier. Men jeg har kun mødt flinke golfspillere. Det kan godt lade sig gøre at tage hensyn til hinanen og holde en god tone,” siger hun.

“Helt enig i at det er primært en golfbane, og så er man naturligvis velkommen til at gå på stier m.v. Men ellers er det altså en golfbane og folk må holde sig væk fra selve banerne,” skriver han. Ulrik Damsgaard spiller selv golf, dog ikke på Royal. 
“Jeg kunne ikke drømme om at gå langs hullerne, når der er spillere på banen. Det er forstyrrende for spillerne, og det er rigtigt farligt. Selv om der stoppes op ved udslag, er der risiko for at man kan rammes af en bold. Der er masser af muligheder for at gå tur på golfområdet uden at behøve gå langs hullerne,” skriver han.

Pres på banen
Ørestad Avis har mødt to golfspillere på banen, som dog ikke vil i avisen med navn og billede. De to mænd i trediverne har tit spillet på golfbanen i Ørestad, og kender godt til situationer, hvor de gående er for tæt på, til at de kan spille videre.
“Vi plejer at vente, til de er gået forbi. Men hvis de så bliver stående, eller ikke ser at vi vinker, fordi de har headset på eller taler med nogle andre, så stopper hele spillet på golfbanen. Dem som kommer efter os, bliver også utålmodige. du skal renge med at vi betaler 800 kroner for at gå banen igennem, og vi skal være færdige på 3,5 time. Derfor kan der godt være pres på. De gående kan ødelægge det flow, der er i spillet på banen,” forklarer de.

 Ørestad Avis har ad flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Royal Golf Club, men de har ikke reageret på vores henvendelser.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »