“Governance handler også om fælles værdier”

I denne tredje artikel om Ørestad og ESG taler vi med chef for DR Koncerthuset, Kim Bohr, og leder af ØICC-sekretariatet, Sophie Bruun. De mener begge, at Ørestads virksomheder og ØICC har de bedste forudsætninger for at vise vejen for godt lederskab.

En gang talte alle om CSR. Så kom FN’s Verdensmål. Og nu skyller en ny bølge ind over direktioner og bestyrelser i Europas virksomheder.
ESG hedder et nyt rapporteringsværktøj fra EU, som alle større virksomheder får pligt til at arbejde med. Og da hele virksomhedens værdikæde skal indgå i rapporterne, vil alle underleverandører mv. også blive afkrævet en ESG-rapportering.

ESG er et omfattende værktøj, som betyder at virksomheden i detaljer skal kunne måles på sit arbejde på de tre områder Environment, Social og Governance, som drejer sig om forhold inden for virksomhedsadfærd som f.eks. virksomhedens adfærd og kultur, herunder whistleblowere, sikring imod antikorruption, og en politik for at beskytte medarbejdernes ret til demokratisk og politisk engagement.

Værdier er helt afgørende
“Her i DR er ESG en naturlig del af virksomhedens arbejde, og selvfølgelig også ‘G’. Det er mit indtryk at DR er virkelig godt med når det drejer sig om at implementere ESG, og det skal vi jo også være som statslig virksomhed,” siger Kim Bohr, som siden 2011 har været Ensemblechef i DR, og dermed øverste chef for DR Symfoniorkestret, DR Bigband, DR Vokalensemblet, DR Koncertkoret og DR Pigekoret samt DR Korskolen.

Kim Bohr mener at gode ledelses- og kulturværdier er afgørende for hele virksomheden. Så selvfølgelig skal værdierne måles og evalueres.
“Vi er så heldige, at nogen af verdens bedste dirigenter og artister meget gerne kommer her til Danmark og vil arbejde med os. Og det er ikke kun på grund af lønnen, for der kan vi ikke konkurrere med de andre store koncerthuse i verden. Det er på grund af vores høje niveau musikalsk og teknisk, og på grund af vores værdier, som gør at de føler sig hjemme her. Vi er et åbent hus og en del af internationalt musikliv, for eksempel har vi 17 nationaliteter i symfoniorkestret.”

Diversitet som styrke
DR er medlem af ØICC, hvor der jævnligt afholdes strategiske koordineringsmøder med de medlemsvirksomheder, som er centrale aktører i Ørestad. Og her er ESG også et fast punkt på dagsordenen, fortæller Sophie Bruun.
“Vi har også et netværk for bæredygtig byudvikling. Her den 20. februar afholder vi mødet “ESG som proaktivt værktøj for virksomheden”. Det handler om at dele viden om, hvordan ESG blive et værktøj til forbedring af virksomheden snarere end bare en rapportering. Og hvordan mindre virksomheder kan lade sig inspirere af ESG i arbejdet med bæredygtighed. Og ikke mindst: Hvad vi i Ørestad lære af hinanden i forhold til ESG,” siger Sophie Bruun.

Kim Bohr fremhæver Ørestad store styrke – nemlig diversiteten i virksomhedernes sammensætning:
“På dette forholdsvis lille geografiske område har vi både uddannelsesinstitutioner, kulturelle og kommercielle virksomheder, og de er både store og små, og de har studerende og medarbejdere med mange forskellige nationaliteter, sprog og baggrunde. Det gør Ørestad til noget særligt. Vi har stadig en prærieånd og en energi, for vi er jo på en finurlig måde alle sammen nye beboere her.”

Vi skal tage ansvar
Men samtidig er Ørestad ikke længere en ny by. Ørestad er på få år eksploderet i forhold til indbyggertal, virksomheder og arbejdspladser.
“Især de større aktører som f.eks. DR, skal i gang med at tage et større ansvar for Ørestades udvikling. Det er også derfor at de tre store kulturscener – DR Koncerthuset, Bella Arena og Royal Arena – er gået sammen med blandt andet By & Havn om at skabe nogle bedre byrum omkring vores kulturscener. Vi skal huske, at vi ikke længere bare kan sidde inde i hver vores kasse og vente på udviklingen af Ørestad, for Ørestad er jo næsten færdigbygget, nu skal den udvikles med bedre byrum,” siger Kim Bohr.

Værdifællesskab
Han mener også, at der er i forhold til “G” i ESG er ved at danne sig et værdifællesskab blandt virksomhederne og alle de andre aktører i bydelen.
“Det kommer til dels til udtryk i det nye samarbejde om byrum, men jeg tror at det næste skridt for os bliver at samarbejde omkring temaer som natur klima og vand. Hvor vi forholder os til de fysiske, naturgivne vilkår – lige her i Ørestad, som sine steder kun ligger 1 meter over havoverfladen hvilket betyder, at Ørestad potentielt er sårbart over for oversvømmelser fra både havstigninger og skybrud. Der er så meget at gøre i forhold til at bidrage til klimakampen. Det store spændende udviklingsprojekt omkring intelligent energistyring lyder måske lidt kedeligt, men det er faktisk meget banebrydende, at vi kan dele energi mellem de store bygninger, så nogle skruer lidt ned, når andre har brug for at skrue op. I DR har vi reduceret el- og varmeforbruget betragteligt i de seneste år,” siger Kim Bohr.

Sophie Bruun fortæller, at der også er stor interesse for en ny biodiversitetsgruppe i ØICC-regi.
“Alle har fået en stigende erkendelse af, at det ikke barehandler om at sætte et insekthotel op på sin egen matrikel, men se det store billede. For eksempel har vi fået kortlagt, hvordan fugle og andre dyr bevæger sig i selve Ørestad på daglig basis, hvor de fouragerer og drikker vand. Det er disse korridorer, som vi kan samarbejde om at sikre og forbedre.”

At tage det fremmede ind og gøre det til sig eget
“Man kan sige det samme om menneskerne, hvordan vi mennesker bevæger os rundt i Ørestad,” supplerer Kim.

“Det byrum, vi ønsker at skabe på pladsen foran DR-Byen skal være hyggeligt og menneskeligt. En destination som man frivilligt vælger at besøge. Ikke bare et ind-ud sted når man skal høre musik i koncerthuset, på arbejde i Nordea, eller i Netto” siger Kim Bohr, som igen dvæler med DR’ Koncerthusets virksomhedskultur:

“Den handler meget om musik og kultur. Vi sigter efter at levere koncerter på et så højt niveau som muligt, men samtidig for så mange som muligt. Vi har 350 koncerter om året, 350.000 gæster om året og artister fra hele verden. Huset lever hele døgnet. Med andre ord, Danmark er et lille land, som klarer sig fordi vi tør tage det fremmede ind og gøre det til vores eget.”

“Og nøjagtigt det samme gør sig jo gældende for Sweco, NCC, Bella Center eller Field’s. Hvis vi ikke har diversitet og er rummelige, så får vi ikke talentfulde medarbejdere, talenter, gæster, kunder og beboere!”

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »