Har Ørestad egentlig et hjerte?

Bydelen Ørestad på Amager ligger i skønne grønne omgivelser med mange moderne bygninger, metrostationer og butikker, men hvor er Ørestads hjerte eller centrum, om man vil? Buddet kommer fra tre personer, der bor og arbejder i Ørestaden.

Solen skinner fra en fin blå himmel, mens unge fra Ørestad Skole og Ørestad Gymnasium smutter ud i den friske luft for at finde frokost. Det er tirsdag formiddag, og jagten på svaret, om hvor Ørestads hjerte befinder sig begynder ved kanalen foran Ørestad Bibliotek. Her sidder Allan Andersen på 45 år og nyder det gode vejr.

Han har boet i Ørestad Syd med sin familie i to måneder, men han har alligevel et grundigt svar til spørgsmålet, om hvor Ørestads centrum kunne befinde sig.

“Jeg har boet i Ørestad Syd i under to måneder, så jeg kommer ikke længere nord end biblioteket. For mig er centrum, hvor jeg bor, blandt andet Dino Island, Street Food Market, Kalvebod Fælled Skole og Naturcentret, ” lyder svaret.

Han er godt tilfreds med at bo i Ørestad Syd, hvor freden og roen altid er at finde.

“Jeg synes egentlig, at alle bydele har deres centrum. For mig er der flere af slagsen,” smiler han og smutter ind på Ørestad Bibliotek, der lige så godt kunne være centrum som Fields over på den anden side af vejen.

Biblioteket er favorit

Inde på Ørestad Bibliotek er to mødre på besøg sammen med tre små rollinger, der hygger sig med at kigge på bøger. Bibliotekar Helle Keiser på 56 år er på arbejde og smiler til folk, når de kommer gennem glasdøren for at besøge bøgernes verden. Hun har arbejdet på biblioteket i 11 år og har fulgt godt med i udviklingen af Ørestad.

Men hvor ligger Ørestads centrum?

“Umiddelbart vil jeg sige Fields og området her ved biblioteket. Området her var jo det første, der blev bygget. Her sker hele tiden forandringer, tager man på ferie i et par uger, så kan man næsten ikke kende området, da et nyt byggeri er skudt op,” siger hun med et smil.

En kop kaffe i parken

Få minutters gang fra biblioteket ligger Byparken, der efterhånden har ti år på bagen. Der er store træer, legepladser, grønne plæner og mange boligblokke, som rejser sig rundt om parken. Ikke langt inde i parken ligger en stor kaffekop, en cafe, som har navnet Bella´s Coffee Lab, hvor væsener med to og fire ben er hjerteligt velkomne.

Lana Pirsl er kaffemager i Byparken, som hun kalder Ørestads centrum. Foto: Heidi Engelund Friis

Flere gange om ugen kan man møde en smilende pige, Lana Pirsl fra Kroatien, der arbejder deltid som kaffemager. Hun er i fuld gang med at lære dansk, og hun har siden 2020 boet et stenkast fra Byparken. Hendes bud på Ørestads hjerte lyder sådan.

“For mig er Byparken Ørestads centrum, der sker en masse hele tiden og her er mange børn. Jeg har arbejdet i cafeen i seks måneder, mens jeg læser et online studie i engelsk. Jeg forstår det mest basale på dansk, men jeg vil gerne lære sproget bedre, ” fortæller hun på engelsk.

Ørestad har helt sikkert mange flere centrums, måske bydelens hjerte banker flere steder, hvor man føler sig hjemme.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »