Har Pusher Street fundet et nyt hjem i Ørestad/Amager?

Læserbrev af Jóhannes Miðskarð, Ph.D., Medlem af Amagervest Lokaludvalg

Et års ihærdig kamp fra Københavns Politi, Københavns Kommune og Christiania har været rettet mod den berygtede Pusher Street for at lukke den permanent.

Men når én dør lukkes, åbnes en anden, som de siger. Der er blevet hvisket i korridorerne det seneste år om, at når Pusher Street forsvinder, vil dens skumle aktiviteter blot dukke op andre steder i København.

Jeg er bosat i Grønneeng i Ørestad Syd, et nyt og bæredygtigt bofællesskab med cirka 180 beboere. Her har vi ikke været forskånet for problemerne. Indbrud i cykelkælderen, tyverier af vores elskede ladcykler og endda en politiaktion før jul på den nærliggende vej, der satte en stopper for narkotikasalget.

Nu står vi over for det spørgsmål: Er Pusher Street kommet til Ørestad?

For at finde svar bad jeg om aktindsigt hos Københavns Politi vedrørende sigtelser og lovovertrædelser. Som forsker ved jeg, at svarene kan være svære at finde, men jeg gik til opgaven med en målrettet tilgang og tog et bestemt valg med at sammenligne første kvartal 2023 og første kvartal 2024. Jeg bad om data og fik dem – dog kun for postnummer 2300, da det var umuligt at få mere specifikke oplysninger om Ørestad.

Tallene fortæller deres eget sprog. I første kvartal 2023 blev der anmeldt 182 lovovertrædelser vedrørende narkotikasalg, mens tallet faldt til 147 i første kvartal 2024. Sigtelserne fulgte samme tendens med 74 i 2023 og 46 i 2024. Hvad angår tyverier, en ofte ledsagende skygge af narkohandel, faldt antallet af sigtelser fra 316 i første kvartal 2023 til 292 i 2024.

Disse tal antyder ikke, at Pusher Street eller dens skygge har kastet sig over Ørestad. Men det betyder ikke, at vi er fritaget for udfordringer.

Vi har i vores bæredygtige bofælleeskab taget skridt til at beskytte vores hjem. Vi har organiseret aften- og natvagter, hvor frivillige fra vores bofællesskab patruljerer om aftenen: Med et glimt i øjet har de formuleret deres mission: “Os, der går rundt i sorte kåber, skræmmer spøgelser og tyve væk fra gården, og vi sørger også for at låse alt, når vi alligevel er ude.”

Det er denne fælles front, der er vores bedste forsvar mod kriminalitet. Og jeg er stolt af at se lignende initiativer vokse i Ørestad, som f.eks. etableringen af Natteravne.

Sammen kan vi gøre en forskel, ikke kun for vores eget nærområde, men også for kommende generationer. Ved at stå sammen som voksne viser vi vores børn og unge værdien af fællesskaber og foreninger. Så lad os forene vores kræfter og skabe et stærkere, mere sikkert og mere sammenhængende Ørestad.

Lad os handle nu. Og hvis du ønsker at være en del af løsningen, så kig på min liste over bl.a foreninger i Ørestad Syd: https://menning.info/da/oerestad-syd-arena-kvarterne/

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »