Der er kommet for mange foodtrucks til Ørestad, og de bidrager ikke til fællesskabet og ligner i øvrigt ‘et cirkus’. Men de er også resultatet af et større problem, mener Mette Bugge, tidligere caféejer og medlem af Amager Vest Lokaludvalg.
“Det ligner jo noget fra et omrejsende cirkus med de her vogne,” fortæller Mette Bugge, medlem af Amager Vest Lokaludvalg, om de mange foodtrucks, der holder parkeret foran Rema 1000 på Asger Jorns Allé i Syd.
Foodtrucks er begyndt at fylde mere i bybilledet i hele Ørestad. De holder ved dagligvarebutikker og langs boulevarden ved metrostationerne. Madvognene tilbyder et bredt udvalg af streetfood, blandt andet thailandske delikatesser, burgere, kebab og frisk fisk.
Men Mette Bugge, der også er tidligere ejer af COBRAcph, er ikke begejstret for udviklingen – særligt på Asger Jorns Allé i Syd:
“Jeg arbejder for, at vi skal have meget mere erhverv i gadehøjde for beboerne i Ørestad, og der er også et marked for mere erhverv, for de her foodtrucks bliver jo brugt flittigt. Men for mig handler det om æstetikken. Når man kommer kørende ind i Ørestad Syd, så ligner det jo Ankers Tivoli. Det er under standarden for bybilledet herude, som – og bare kald mig snobbet – er high-end og lækkert. Kan vi virkelig ikke gøre det bedre i Ørestad end de her vogne?” siger Mette Bugge.
Et andet problem ifølge Mette er, at madvognene spænder ben for dem, der har eller vil have en fysisk butik:


“Lejepriserne for erhverv herude er i forvejen meget høje, så det er svært at holde en fysisk butik kørende. Og hvis man samtidigt skal udkonkurreres af foodtrucks, der intet betaler i husleje, og som bare kan køre til en anden del af byen fra den ene dag til den anden, så bliver det rigtig svært at få etableret et gadeliv med butikker.”
Og så mener hun ikke, at madvognene bidrager til fællesskabet mellem beboerne:
“Dele af den omsætning, jeg havde med COBRAcph, blev i bydelen på den måde, at jeg satte penge af til at lave arrangementer for kunderne. Små koncerter blandt andet. Så vidt jeg kan se, smutter folk bare hurtigt forbi vognene med takeaway under armen og hjem i deres lejlighed.”
Hun ser gerne, at madvognene bliver mere fast etableret et sted, hvor de kan danne rammer for events for beboerne, og hvor man også kan sætte bænke og pavilloner op:
“Måske man kunne samle alle vognene på en plads på den tomme grund over for COBRAcph, så de bliver en mere fast etableret del af bydelen?” spørger Mette Bugge.
Hun siger også, at det ikke handler om hendes tidligere engagement i COBRAcph, der ligger på den anden side af vejen ved madvognene foran Rema 1000:
“Det handler slet ikke om konkurrence for mig. Det handler om, at bydelens erhvervsmæssige udvikling er på vej et forkert sted hen,” siger Mette.

Rema 1000-ejer: Alternativet er ingenting
Madvognene har fået tilladelse af Københavns Kommune til at parkere på offentlige arealer, og hertil har dem i Ørestad Syd lavet en aftale med indehaver af Rema 1000 Dennis Holm om, at de kan holde foran hans butik.
Dennis Holm mener også, at der er en udfordring med at få flere fysiske butikker i Ørestad, men at alternativet uden foodtrucks ville være kedeligt:
“Idéen med de her foodtrucks er en midlertidig løsning, til der bliver bedre muligheder for fysiske butikker i bydelen, men det er der lange udsigter til lige nu. Og alternativet uden foodtrucks ville være ingen butikker,” fortæller Dennis Holm.
Han er uenig med Mette Bugge i, at madvognene ikke bidrager til fællesskab i bydelen:
“De bidrager til et ellers manglende gadeliv i Ørestad Syd. De har jo allerede fået gadesalgstilladelse af kommunen, så hvorfor ikke have dem på Asger Jorns Allé, som er et knudepunkt i Ørestad Syd? Det er her, der sker noget,” siger han.
Glade kunder
Nik Khanthong står bag foodtrucken ‘SPYD’ i Ørestad Syd, og han har selv været på udkig efter lokaler:
“Men der er bare ingen lokaler. Der, hvor der er lokaler til rådighed, er det meget dyrt og for dødt til at satse på det. Huslejen er jo på 30.000 kroner og opefter. Man har ikke skabt nogle ordentlige muligheder for, at små selvstændige uden stor kapital som os kan starte noget op. Men så snart der kommer lokaler til rådighed på Asger Jorns Allé, springer vi på dem,” fortæller Nik, der meget gerne ser ‘SPYD’ i faste lokaler i Ørestad.
Han oplever også stor tilfredshed fra kunderne: “Vi har allerede stamkunder, der kommer forbi og hilser, og som skal have det samme, hver gang de kommer. Folk har bare været så søde, og jeg får helt kuldegysninger af at tale som det. Vi kunne ikke have fået en bedre modtagelse fra folk herude,” fortæller han.
Og han er ikke enig med Mette Bugge i, at foodtrucks ikke lever op til Ørestad standard:
“Man kan godt synes, at det er grimt med en masse madvogne, men jeg synes, man bør se på det positive i, at vi har skabt en masse aktivitet og gadeliv, hvor der ellers ikke ville være noget. Og vi vil jo ikke træde nogen over tæerne, men så vil vi hellere fokusere på løsninger, og hvordan vi gøre det endnu bedre for fællesskabet. Det er vi meget åbne for,” fortæller Nik Khanthong.

Ørestad Avis har talt med flere af de kunder, der besøger madvognene, og de er meget tilfredse. Maja er en af dem:
“Jeg kommer tit forbi og køber frisk fisk i fiskevognen eller aftensmad med hjem fra SPYD, og jeg er rigtig glad for det, de kommer med. Uden madvognene ville der ikke være så mange muligheder for takeaway om aftenen. Men det ville også være dejligt, hvis der var endnu flere faste butikker eller restauranter herude,” fortæller hun.
Ulovligt parkerede foodtrucks
Dennis Holm har forsøgt at få madvognene etableret fast langs kanalen mellem Asger Jorns Allé og Ejler Billes Allé, men det har han ikke kunnet få godkendt af GF Ørestad Syd, som ejer slusevejen. Det strider ifølge grundejerforeningen med kommunens parkeringsregler.
Har man en stor madvogn (mere end 2,5m2), må man kun holde på parkeringspladser – og det kan være svært at finde i Ørestad, med mindre man vil sælge sine burgere fra et parkeringshus. Derfor har grundejerforeningen ikke kunnet give tilladelsen til at holde på deres arealer.
Parkeringsreglerne gælder desuden også på Asger Jorns Allé foran Rema 1000, hvilket betyder, at alle foodtrucks større end 2,5m2 faktisk holder ulovligt parkeret på arealet, hvis de holder der i mere end 30 minutter.
Det store problem er dårlige rammer
Mette Bugge er som tidligere nævnt bekymret for, at foodtrucks kommer til at fylde for meget i bybilledet, og at de fysiske butikker ikke har en chance pga. vanskelige vilkår. Ifølge hende har kommunen og By & Havn ikke været gode nok til at skabe gode rammer for, at selvstændige kan starte fysiske butikker op.
Salgs- og udviklingsdirektøren i By & Havn, Ingvar Sejer Hansen, har tidligere fortalt, at det har vist sig at være sværere end forudset at udleje butiskslejemål i Ørestad.
På grunden ved siden af Rema 1000 i Syd skal Generationernes Træhus bygges, og der skal ifølge lokalplanen være 75 % butikker i stueetagen. Dennis Holm har tidligere forsøgt at lave en aftale med bygherren om at købe arealerne i stueetagen, men måtte opgive, da det ifølge ham selv blev for dyrt.
I øjeblikket er Generationernes Hus sat på pause, men der er fundet en køber til erhvervslokalerne i stuen. Der kan fortsat være lange udsigter til fysisk butiksliv i området, og Mette Bugge vil som nyt lokaludvalgsmedlem fremover følge udviklingen tæt.
Sidste år blev det besluttet, at der skal laves et nyt lokalplanstillæg for Ørestad Syd, hvor beboerne får en stemme. Her vil Mette Bugge sammen med en ny borgerforening presse på over for By & Havn for, at der for alvor bliver sat gang i den erhvervsmæssige byudvikling. Og så vil hun arbejde for, at foodtrucks får en ny – og ifølge hende pænere – rolle i Ørestad:
“Noget af det første, den nye borgerforening vil tage fat på, er, at der i forbindelse med de sidste ubebyggede grunde herude bliver skruet op for erhvervslivet og for kvaliteten. Og jeg har isoleret set ikke noget imod foodtrucks. De skal bare bidrage mere til det lokale med højere kvalitet og eksempelvis events? For ellers hører de altså kun til på et marked eller en festival, hvis du spørger mig.”