Ørestad fylder 20 år: Vi besøger Inam Ashraf 5. juni og dagen er helt særlig. Det er Grundlovsdag, Danmark møder Sverige i Parken, og der er fri tv-landskamp i den nye cocktailbar SIP Station i sivegaden.
Inam åbnede SIP Station i april måned. En ny cocktailbar og lokalt mødested for beboerne i Ørestad City. Og på denne dag kan de lokale komme og se den første af flere fodboldlandskampe på storskærmen.
“Jeg har købt rettighederne til at vise alle EM-kampene i den kommende måneds tid. Og jeg håber at beboerne vil komme herned og se fodbold sammen,” siger Inam.
SIP Station ligger i et lokale ved siden af Inams Restaurant Rasoi i ‘Bjerget’ i sivegaden i Ørestad City. Her har Rasoi arrangeret ‘private dining’ de sidste par år. Men nu er her også cocktailbar torsdag til lørdag aften.
“Jeg synes at Ørestad City mangler et lokalt mødested, hvor man lige kan kigge forbi og mødes med venner og naboer. Det er gratis at komme herned og se fodbold. Vi viser alle Danmarks kampe, flere af de øvrige interessante kampe og alle finalekampene,” fortæller han.

Ørestad forever
Parret Inam og Mia har boet i Ørestad siden 2006. Her har de fået deres tre børn og en masse venner. I 2012 åbnede Inam den indiske Restaurant Rasoi i Bjerget.
Inam og Mia og deres børn er meget glade for at bo, arbejde og gå i skole i Ørestad.
“Det er som en landsby her omkring Byparken – især for os børnefamilier. Man møder de samme mennesker hele tiden, lærer hinanden at kende, og kan hurtigt aftale at mødes,” siger Inam.
I 2018 gik den dog ikke længere i den treværelses lejlighed i Horisonten. Familien havde brug for mere plads. Nu bor de i hus i villakvarteret lige på den anden side af kanalen. Stadig tæt på Ørestad City, som stadig er omdrejningspunktet for deres liv.
De havde da også ledt efter en større lejlighed i Ørestad. Men uden held.
“Der mangler virkelig større boliger i Ørestad. Vi kender mange som er flyttet herfra imod deres vilje, fordi det er så svært at få fat i en 4-værelses lejlighed. Her i villakvarteret bor der rigtig mange, som tidligere boede ovre i Ørestad.”
Familieliv, venner og arbejde foregår alt sammen i Ørestad for Inams vedkommende. Han kender både fordelene og ulemperne ved at bo der, hvor man også arbejder.
“For eksmpel når jeg har hentet børn i daginstitution eller skole, og andre forældre gerne lige vil bestille bord imens vi står i garderoben,” smiler Inam.
Men for ham er der mest gode erfaringer med at hele ens hverdagsliv foregår på den samme kvadratkilometer. Både hundeluftningen i parken, børnehentningen på Ørestad Skole og jobbet på Restaurant Rasoi i sivegaden.
“Jeg kunne ikke tænke mig at flytte nogen andre steder hen. Hele vores liv er her”.
Brug de lokale tilbud
I 12 år har han drevet restaurant i Ørestad, og det er gået godt. Flere aftener i ugen er de 40 pladser i restauranten besat. Dertil kommer en hel del take away salg.
Mange af gæsterne i restauranten kommerer fra hoteller og virksomheder i nærheden. Inam har gennem flere år undersøgt, hvor gæsterne kommer fra. Kun en fjerdedel er bosat i Ørestad, resten er medarbejdere eller hotel- og konferencegæster.
“Vi kan godt drive restauranten takket være de mange virksomheder og hotelgæster, men det ville da være dejligt at se flere beboere bruge os,” siger Inam, som mener at der kan være flere grunde til at de lokale ikke bruger de lokale tilbud så meget.
“Mange beboere efterlyser flere butikker, caféer og restauranter. Men i dag har vi faktisk en 10-11 spisesteder her i Ørestad. Så udbuddet er fint, men der mangler stadig flere lokale kunder. Jeg tror at det skyldes, at der er mange børnefamilier, som ikke går ud så ofte. Dertil kommer mange unge, som med SU og studiejob heller ikke er typiske restaurantgæster. Og når man endelig går ud, smutter man ofte ind til byen”.
“Det er lidt ærgerligt, for vi står jo klar til at tage imod de lokale. Hvis kom flere, kunne vi også lave flere målrettede tilbud og billigere retter til dem. Der har været mange forsøg på at tiltrække dem. Her i city har vi haft isbar, vinbar og værtshus, som alle er lukket igen. Men jeg giver ikke op så let. Nu åbner vi SIP Station – en cocktailbar som de lokale kan bruge til at sidde og arbejde i, mødes med mødregruppen eller se fodbold i. Det kunne være dejligt hvis det blev til et lokalt ‘vandhul’ her i city, ligesom Stamsted i Syd,” siger Inam.
Vær skarp på det, du laver
For at tage sin egen medicin tager han og hans kone ofte på ‘fredagstur’ til et spisested eller en café i Ørestad.
“Vi skal da lige huske, at vi også selv er en del af Ørestad, og derfor skal vi også være med til at støtte de lokale steder. Og jeg har da også et par gode råd til andre restauranter og caféer. For eksempel at man skal være ret skarp på sin meny. Vær god til det du tilbyder. Det duer for eksempel ikke for mig at sætte bøffer og pomfirtter på menuen, når jeg nu er en indisk restaurant. Jeg har prøvet, og kunne ikke se mig selv i spejlet. Rasoi er en indisk restaurant. Her får man indisk mad.”
ØRESTAD FYLDER 20 ÅR
I løbet af 2004 flyttede de første 100 beboere ind i Ørestad. Det skete i Karen Blixen Parken i Ørestad Nord. I de første år skabte ‘pionererne’ de første traditioner, f.eks. julefester, lystænding, bjergløb og anderæs. Der er også holdt store fester og koncerter i Ørestad, f.eks. fransk Ny Cirkus, Strøm Festival, Rollerskating og meget mere.
20-året markeres på forskellig vis i løbet af i år. Ørestad Avis laver i samarbejde med ØICC, Ørestad Grundejerforeninger og Vandlaug, Field’s og By & Havn en udstilling om Ørestads udvikling, som åbner i Field’s i juni måned. I Ørestad Avis kan du også læse en række interviews med beboere og virksomheder, om deres egen historie i Ørestad.
Læs for eksempel:
“Erling og Kirsten: Ja, vi bor STADIG i Ørestad”,
Familien Blaabæk er faldet fuldstændigt til i Arenakvarteret,
Fra Kroatien til Ørestad Nord: Karlo elsker sit nye hood
Søren Brøndum: “Ørestad skal være en by i løbende forandring“
Inam har haft restaurant i Ørestad i 12 år: ‘Du skal være skarp på det, du er god til‘
Vi mangler fotos fra “gamle dage” – altså fra de første år i Ørestad. Ligger du inde med fotos, du vil dele med os, er du meget velkommen til at sende dem til: info@orestad-avis.dk.
Måske kommer de med i udstillingen. Parterne står også bag en stor fotokonkurrence i Ørestad med professionelt dommerpanel og attraktive præmier. Mere herom senere.