Et flertal i Folketinget vil udvikle den vilde natur på Kalvebod Fælled. Området skal have en helt ny betegnelse som ‘bynær naturnationalpark’.
(Opdateret 4. december)
Det er aftalepartierne bag den såkaldt ‘Grønne Trepart’ som har indføjet planen for Kalvebod Fælled i den store aftaletekst om omlægningen af dansk landbrug og rejsning af ny skov i hele Danmark.
Danmark har i dag 15 naturnationalparker, hvor naturen får lov til at passe sig selv uden skovhugst – og hvor der går vilde, græssende dyr, som så vidt muligt skal klare sig selv.
Inden 2030 etableres der yderligere seks naturnationalparker.
Vild natur skal udvikles
Dertil kommer den nye “bynære naturnationalpark” på Kalvebod Fælled, som skal videreudvikles med “i Danmark hjemhørende naturlige græssere som kvæg og evt. heste”, som der står i aftaleteksten.
Begrebet ‘bynær’ betyder ifølge aftaleteksten at man samtidig med udsætningen af vilde dyr skal styrke “mulighederne for at beboere og besøgende i Hovedstaden kan være i Kalvebod Fælleds natur”.
Rammerne for den bynære naturnationalpark skal “fastlægges særskilt i aftalekredsen, da det er den første af sin slags.”
Aftalen er indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.
‘Spild af gode arealer’
Liberal Alliance har længe haft etableringen af en naturnationalpark i København som en særlig mærkesag. Den nye naturnationalpark er afgørende for at partiet er gået med i aftalen.
Ole Birk Olesen, der er partiets naturordfører, samt medlem af Folketinget og Borgerrepræsentationen, mener at Kalvebod Fælled som den ser ud idag, er “spild af gode arealer”:
“Det er et område, der ikke bliver brugt til byudvikling, men som heller ikke bliver forvaltet korrekt i forhold til at være ægte værdifuld natur. Så lige nu er det bare spild af gode arealer,” siger han til Altinget.dk.
Vil dyrene sulte?
Han tror også at Naturstyrelsen kan finde en løsning, som gør at dyrene ikke sulter ihjel.
I aftalen står der, at dyrene “som udgangspunkt ikke tilskudsfodres, men i antal er afstemt med årstidernes skiftende fødeudbud,” som skyldes at arealet er mindre om vinteren på grund af oversvømmelser.
Vådområderne er menneskeskabte med det formål at skabe gode levestedet for mange sjældne vadefuglearter.
Så aftalen åbner også mulighed for at de ‘vilde’ dyr skal vinterfodres.
Naturstyrelse ved intet
Ørestad Avis har kontaktet Skovfoged Sven Norup fra Naturstyrelsen for at få mere at vide om den nye naturnationalpark. For eksempel hvilket område der specifikt er tale om. Er Amager Fælled ikke med? Går parken helt til Dragør? Hvilke dyrearter skal udsættes på fælleden? Hvad kommer der til at ske med dådyrene?
Han kan imidlertid ikke hjælpe “da vi kun kender forligsteksten, som du har gengivet nedenfor. Vi kender ikke de endelige rammer endnu”, skriver han til redaktionen.