”Kirke er noget, vi gør sammen” 

Af Annemarie Otteslev

Meget er sket siden præst Rikke Weissfeld og en deltidspianist slog dørene op for Kirken i Ørestad i de midlertidige lokaler i 8-tallet april 2018. På falderebet af 2024 er Ørestad blevet sit eget sogn med tilhørende menighedsråd og kirkekontor. Og til marts forventes byggeriet af den nye kirke på Richard Mortensens Vej 1, at blive igangsat.

Ørestad Avis har talt med præst Rikke Weissfeld i anledning af, at Ørestad er blevet selvstændigt sogn. Sognet rummer 24.000 beboere fra Vejlands Alle i nord til fælleden i syd. 

Det er en hyggelig og uhøjtidelig stemning over de midlertidige kirkelokaler i 8-tallet og den samme fornemmelse får man også, når man møder Ørestadens markante præst, der i anledning af den kommende højtid er iført rødt og grønt og har juletræer svingende fra ørerne.
Hun er bl.a. optaget af alle de arrangementer, der løber af stablen i den kommende tid. I december skal julen fejres bl.a. med sang på Luciadag, koncert med Ørestad kor og adventsgudstjenester – ligesom der skal tages godt imod 100-vis af områdets skole- og daginstitutionsbørn. 

Rikke Weissfeld fortæller begejstret om kirken – og også lidt om sin baggrund. Hun har en længere skuespilkarriere bag sig, læst teologi sideløbende hermed og inden Rikke Weissfeld fik projektet med at bygge en helt ny kirke op i Ørestad, var hun præst i en anden kirke på Amager.
I dag lever hun for Kirken i Ørestad: Det er et kald – og ikke bare er et 9 til 16-job. Hun bor også selv i området – i en tjenestebolig i Porthuset, som ligger midtvejs i den langstrakte bydel.

”Personligt er jeg – i mit virke som præst – inspireret af den måde flere Københavner-præster for 10-15 år siden begyndte at lave kirke. Kirken skal være relevant. Den skal være et fællesskab og et lokalt mødested i den tid, vi er i. Samtidig bærer vi den kristne tradition med os. Hos os arbejder vi med at udvikle de kirkelige traditioner, så de opleves meningsfulde, og vi genopliver også gerne ældre traditioner, f.eks. bruger vi dåbslys her i kirken. Det er en smuk tradition fra oldkirken. Vi tænder et lys ved dåben, som man får med efter ceremonien – det er både en konkret gestus – og et symbol på livets lys og et løfte om, at man aldrig vandrer i mørke. Jeg synes, det er vigtigt at formidle de kristne budskaber både konkret og symbolsk.” fortæller Rikke og henter et dåbslys fra reolen for at vise det frem.    

Fra 1. december 2024 er Ørestad sit eget sogn – det betyder bl.a. at der er åbnet kirkekontor ved siden af cykelhandleren i 8-tallet.(Foto: Annemarie Otteslev)

Kirke er noget vi gør sammen
Foruden Rikke Weissfeld er det Per Ramsdal, der er kirkens to faste præster, og sammen med kirkens ansatte og frivillige omkring kirken – er de initiativtagere til en imponerende aktivitetskalender og ikke kun i december: Året rundt samles områdets beboere i kirken til bl.a.: Jazzgudstjeneste, ulvetime med æsler og spisning med de mindste, litteraturcafé, tapas og samtaler om tro og meget andet. 

”Per og jeg har et rigtigt godt samarbejde om at udvikle Kirken i Ørestad. Vi har begge sådan lidt en pionertilgang til det – og arbejder med forskellige tiltag til, hvordan vi får samlet folk. Jeg synes, det er interessant at tænke på kirke som et udsagnsord: At kirke eller at gøre kirke. En kirke er ikke bare en bygning. Kirke er noget, vi gør sammen. Vi er optaget af, hvordan vi gør kirken relevant i det moderne samfund, vi lever i. Hvordan får vi lyst til at deltage i fællesskaber – hvordan skaber vi nye fællesskaber?” fortæller Rikke Weissfeld.  

Vi skal skabe kirke i fællesskab
En væsentlig komponent omkring Kirken i Ørestad er det stærke lokale engagement og kirkens frivillige. Da der i september var valg til menighedsrådet, var der 40 fremmødte – blandt disse fandt rådet sine 13 medlemmer og 7 suppleanter med bred repræsentation af sogneborgere i alderen 21 til 82 år.  Året der gik bød også på den første julebasar – et arrangement, som kirkens frivillige i høj grad var primus motor i og som fik et overskud på 15.000 kr. der går til menighedsplejen (det vil sige dem i området, som har allermest brug for det).

”Kirken skal ikke bare levere en ydelse – eller en institutionel ramme. Den skal være mere end det. Den skal være et levende fællesskab og gerne med fokus på at gøre noget sammen. Så bliver kirken en nødvendighed. Vi har f.eks. frivillige læsere på alle vores søndagsgudstjenester og en gruppe af frivillige omkring kirken, bl.a. jo menighedsrådet. Vi fejrer vores frivillige ved en fest, hvor vi hylder frivilligheden.” fortæller Rikke Weissfeld. 

Udover kirkens egne aktiviteter har lokalerne i 8-tallet været åbne for andre kulturelle grupperinger, der er hjemløse, bl.a. fordi byggeriet af områdets kulturhus (Byens Hus, der er planlagt for enden af Asger Jorns Alle) er forsinket. Det giver et bredt kendskab og ejerskab til lokalerne og til kirken og det bidrager til at binde bydelen sammen:
”Ørestad er lidt som en landsby. Og det er dejligt, at kirken på den måde kan samle bydelen. Det er jeg virkelig glad for – men det er selvfølgelig en balancegang i forhold til alle de arrangementer, vi selv har.” siger Rikke Weissfeld. 

Illustration fra Henning Larsen Architects.

Nyt år i kirken 
I 2025 går det nye kirkebyggeri i gang med planlagt indflytning primo 2027. Når den nye kirke står klar, vil det være første gang i næsten 40 år, at Københavns stift sidst fik en ny kirke (Sidste gang var Skelgårdskirken i Tårnby, 1988-89). 
Det er Henning Larsens tegnestue, der har tegnet bygningen, som vil kunne huse 350 personer (der er plads til 100 personer i de midlertidige lokaler) – der skal bygges orgel og arbejdes med indretning og udsmykning – og ved siden af den opgave fortsætter kirken fra de midlertidige lokaler. 

Se program for kirkens aktiviteter i avisen. Kirken i Ørestad kan følges på orestadsogn.dk – Facebook og Instagram.  

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve