Af Annemarie Otteslev
Efter en vandskade er Café Konsjös klar til at holde genåbningsweekend 14.-15. december. I 2025 er der vinsalg og vinsmagninger på vej.
Hele efteråret har et af de lokale samlingspunkter i Ørestad Syd, Konsjös, været drevet fra midlertidige lokaler på Asger Jorns Alle. Men i december flytter cafeen tilbage til sin centrale placering ved Robert Jacobsens Vej – og iværksætterparret Steffen og Katrina Hedegaard kan holde jul på hjørnet. Samtidig er der nye initiativer på vej i 2025:
”Vi kender nogle virkelig gode vinbønder, som vi gerne vil introducere Ørestad-borgerne til og vi har planer for vinsalg og -smagning. Vi var så småt ved at løbe det i gang – så fik vi i en vandskade – og det har taget tid at få koordineret istandsættelsen af de ødelagte lokaler – samtidig har vi drevet cafeen fra den midlertidige adresse. Nu ser vi frem til at kunne genåbne midt i december.” fortæller Steffen Hedegaard.
Lokale forsamlingssteder og et bæredygtigt udvalg
Parret overtog hjørneforretningen i kølvandet på Corona i 2021 og er i dag desuden medejere af Stamsted bar ved Else Alfelts Vej, som åbnede i 2023:
”Vi bor selv i området – og vi vil gerne bidrage til liv og lokalt miljø med de initiativer, vi iværksætter. Vi er glade for og stolte over, at Konsjös er blevet et hyggeligt mødested for områdets beboere i alle aldre – Stamsted bar har samme funktion – bare for et aftenpublikum. Vi vil gerne lave lokale forsamlingssteder.” siger Katrina Hedegaard.
Navnet Konsjös er omdannet af den engelske ord conscious (dansk: bevidst) og fokus på en mere bæredygtig omverden har været en røde tråd igennem parrets forretninger – der begyndte med et afrikansk non-profit-projekt – og i dag har lokalt producerede varer og økologiske produkter, som omdrejningspunkt i cafeen:
”Vi er optaget af, at vi skal blive bedre til at træffe mere beviste valg. Vi vil gerne sælge varer og produkter, der er produceret tæt på og på en bæredygtig måde. For os er det vigtigt, at der er sammenhæng mellem pris og produktion. Derfor skal man også kunne handle flere ting lokalt.” fortæller Steffen.
Et område med stort potentiale
Og det med at kunne handle flere ting lokalt er en udfordring, når butikkerne i Ørestad Syd er længe om at blive etableret omkring områdets hovedgade Asger Jorns Allé og de nærliggende sidegader. Butikkerne kommer, når de sidste byggefelter er fyldt ud, men det kunne godt have været grebet bedre an fra begyndelse, synes iværksætterparret, som har bidraget med deres input til byudvikling i regi af Ørestad Innovation City.
”Vi savner koordination mellem de relevante parter i området, dvs. By og Havn, kommunen og private og almene udlejningsselskaber. I Nordhavn og i området ved Bella Centret har man med succes haft en samlet plan for erhvervsindsatsen og det har fungeret. Og så kan det undre, at man fra politisk side overlader det til udenlandske investeringsfonde, der sætter nogle ekstremt høje kvadratmeterpriser på erhvervslokaler, at bestemme over byudviklingen i København. Er det rimeligt, at et erhvervslokale i Ørestad skal koste 24.000 kr. om måneden? Det er en kæmpe skam, når lokalerne ender med at stå tomme.” siger Katrina Hedegaard og tilføjer:
”Ørestad Syd har et kæmpe potentiale, f.eks. er der fyldt med turister hen over hele sommeren. Omvendt må de mindre butikker på Frederiksberg og Østerbro lukke ned, når folk er ude af byen på ferie.”
Café Konsjös byder på 20 procent på varme drikke fra genåbningen og resten af december og holder genindflytningsweekend 14.-15. december, hvor cafeen rykker tilbage på hjørnet af Asger Jorns Allé og Robert Jakobsens Vej.