Livshistorier og kunstig intelligens mødes på plejehjemmet Hørgården

Med en symbiose af erindringshistorier og moderne teknologi har Plejehjemmet Hørgården startet et populært projekt for beboerne og fanget personalets interesse. Kombinationen af livshistorier og brug af kunstig intelligens giver nemlig inspiration til mange andre aktiviteter for de ældre.

Det er forstander Lars Bo Sørensen som har startet brugen af kunstig intelligens i samarbejde med snart 80-årige John Knudsen, som er bosat i nærheden af plejehjemmet, og har meldt sig som frivillig for at integrere plejehjemsbeboernes erindringer med kunstig intelligens. Hver onsdag eftermiddag samles gruppen på tredje sal, hvor John Knudsen i samarbejde med Uffe Petersen faciliterer mødet.

Deltagerne fortæller lige nu om minder og livshistorier fra tiden under Anden Verdenskrig, og imens kan man på en storskærm følge hvordan programmet ChatGPT understøtter fortællingen:

“Under samtalerne opstår der naturligt nok spørgsmål til fortællingerne, som kan give anledning til nye vinkler eller supplerende detailspørgsmål. Dem formulerer vi og får ChatGPT til at svare. Den giver en slags fakta check eller udvidelse af erindringerne – det kan så afføde nye fortællinger – altså en interaktiv proces,” forklarer John Knudsen.

Han fortæller at erindringer fra 2. verdenskrig har vakt stor interesse og frembragt en flodbølge af minder. Over en periode på 1 – 1,5 time fordyber beboerne sig i historierne, nyder hinandens selskab og deler kaffe og kage.

Den historiske dialog med kunstig intelligens bliver dokumenteret og udleveret til hver deltager, som kan hjem og forberede sig til næste samling i ro og mag.

Det er så vidt vides første gang, at kunstig intelligens anvendes på denne måde på et plejehjem i Danmark.

“Ikke kun beboerne er begejstrede, men også personalet har vist stor interesse, for projektethar potentiale for at kunne anvendes på flere måder, og det kan også være inspirationskilde for andre plejehjem landet over,” siger John Knudsen.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »