Lysfestival satser på Ørestad med fem værker i februar

Fredag 3. februar begynder Copenhagen Light Festival 2023, og i år kommer hele fem værker til Ørestad. Og festivalen frådser ikke med strøm. Den bruger det samme som hvis man kører tre Teslaer flade.

Når København bliver oplyst af 45 store lysinstallationer tre uger i februar, kan det betyde af københavnernes strømforbrug samlet set bliver lavere, end hvis der ikke var en lysfestival i byen. 

Det viser beregninger fra Copenhagen Light Festival.

“Festivalen vil aktivt bidrage til et mindre elforbrug gennem brug af LED-lyskilder, og ved at få gæsterne til at slukke for Tv og computere, og mødes udenfor i stedet” står der på arrangørernes website.

Festivalen oplyser, at installationerne kun vil være tændt i tidsrummet 17 til 22. Og at elforbruget pr. dag vil svare til at køre tre fuldt opladede Tesla-biler til Jylland, indtil de er tomme for strøm. 

Festialens samlede elforbrug over tre uger vil svare til tre fjerdele af forbruget ved én fodboldkamp med oplyst bane.

Ørestad helt fremme i feltet

I Ørestad er grundejerforeningerne gået aktivt ind i at få Ørestad på lysfestivalens program. Og man glæder sig til at præsentere fem lysværker i Ørestads parker og byrum. 

Det er ikke første gang, lysfestivalen gæster Ørestad. I 2022 var Ørestad City og Vandlauget værter for to værker. I år er det lykkedes at udvide festivalen, fordi sekretariatet allerede i starten af året gik i gang med planlægning, dialog og finansiering.

“Vi håber, at mange københavnere – både blandt de ca. 45.000, som bor eller arbejder i Ørestad, og alle andre – har lyst til at gå en tur efter mørkets frembrud og opleve lyskunsten,” siger projektleder i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, Anne Fink Riis.

Fem værker på tre kilometer

Kunsterne bag de fem værker i Ørestad kommer fra Grækenland (Danai Lytra), Italien (Lennowski), Hong Kong (TATI Studio) og Danmark (Mads Vegas og Frederik Dahl Hougs).

“Værkerne er placeret, så de udgør en glimrende kunstrute, hvad end du hopper på cyklen eller tager turen til fods. Du kommer forbi alle fem værker på cirka tre kilometer,” siger Anne Fink Riis.

De fem værker er placeret her:

Byfælleden i Arenakvarteret vil en lysende portal markere fejring af kyndelmisse.

I Byparken i Ørestad City kan man lade sig suge ind i en abstrakt videoprojektion understøttet af en elektronisk lydside.

Kay Fiskers Plads opsættes en lysskulptur med lanterner af genbrugsplast.

Ved søerne i Syd kan man opleve et stort, svævende fiskenet over vandoverfladen.

Broerne på Robert Jacobsens Vej får et nyt udtryk med lysgardiner på siderne.

Desuden indgår to lysværker af Steven Scott (ENG) i lysfestivalen, de er installeret i HubNordic på Kay Fiskers Plads, men de adskiller sig fra de andre værker ved at være en del af den permanente udsmykning i huset.

“Hvis man besøger Ørestad i forbindelse med lysfestivalen, vil man få nogle helt unikke oplevelser, som er med til at sætte bydelen på landkortet og vise, hvilket stof Ørestad også er gjort af. Vi har hele vejen igennem haft en konstruktiv dialog med festivalsekretariatet og kunstnerne om, at værkerne også skulle passe til omgivelserne,” fortæller Anne Fink Riis.

Programmet er på trapperne

CPH Light Festival 2023 kan opleves 3. til 26. februar, hvor de 45 værker rundt omkring i København vil være tændte i tidsrummet 17-22. 

Værkerne i Ørestad er finansieret i samarbejde mellem grundejerforeningerne og vandlauget i Ørestad, ligesom der er søgt midler hos Amager Vest Lokaludvalg. Festivalen løb for første gang af stablen i 2018. I 2022 besøgte ca. 350.000 mennesker festivalen. 

Det endelige program er ikke offentliggjort endnu. Følg med på copenhagenlightfestival.org eller Facebook ‘Copenhagen Light Festival’. Foto øverst: Illustration af Mads Vegas og Frederik Dahl Hougs lysværk i Ørestad. Beskrivelse af værket og den præcise placering er ikke offentliggjort endnu.  FOTO: VEgas/houg

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »