Madrassen skal genanvendes

Hvert år smides der omkring 65.000 madrasser ud i København. Nu starter Københavns Kommune et nyt forsøg, hvor man i ni måneder vil indsamle tørre madrasser i hele byen og sende dem til genanvendelse.

For madrasserne fylder i affaldsskurene og på genbrugspladserne, og de indeholder materialer, som kan bruges til nye produkter. I dag er det kun fjedrene af metal samt træ fra boksmadrasserne, der bliver genanvendt. Resten af materialerne sendes til forbrænding.

Fra 1. februar og de næste ni måneder frem indsamles madrasserne og køres til Prøvestenen i København. Her vil firmaet Norrecco sortere madrasserne. Boksmadrasserne neddeles på stedet og sorteres i træ, der kan blive til spånplader og metal, som f.eks. kan blive til nye fjedre.
Spring- og skummadrasser pakkes og sendes til Holland, hvor de bliver behandlet på et specialiseret sorteringsanlæg, der deler materialerne i madrassen op i fraktioner af skum, latex, metal og tekstiler.

Man kan selv aflevere sin madras til genanvendelse på Sydhavn Genbrugscenter og Borgervænget Genbrugsstation. Madrasserne skal være helt tørre, og det er vigtigt, forklarer Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL):

“Madrasser er en lidt bøvlet type affald, som vi tidligere har sat ned i gården og ladet blive udsat for vind og vejr. Nu skal vi prøve at gøre noget nyt. Vi skal sætte de gamle madrasser i ly, så vi kan indsamle dem tørt og på den måde kan genanvende materialerne til nye produkter. Det her forsøg er netop et eksempel på, at vi i Københavns Kommune går forrest for at øge genanvendelsen og skåne klimaet,” udtaler borgmesteren.

Foto: Skummadrasser der behandles til genanvendelse på anlægget ‘RetourMatras’ i Holland. (Københavns Kommune)

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »