Nu åbnes stigbordene igen

Siden en tragisk vandscooterulykke i 2017 har Stigbordene i Sydhavn været lukket for gennemsejling. I denne sommer åbnes de igen i en forsøgsordning.

Fritidssejlere og roere i Københavns Havn får nu lettere adgang ind og ud af havnen fra syd. Siden 2017 er Stigbordene ved slusen i Sydhavn blevet helt eller delvist afspærret om sommeren, for at holde vandscootere og jetski ude af havnen.

Beslutningen om at begrænse gennemsejlingen ved stigbordene blev truffet af Københavns Politi og By & Havn efter den tragiske ulykke, hvor to unge kvinder mistede livet, da deres båd blev torpederet af vandscootere, der var sejlet ind i Københavns Havn gennem de åbne stigborde, selv om det også dengang var ulovligt.

Siden er kun få vandscootere og jetski blevet set i Københavns Havn. Havnens øvrige brugere har været gode til at anmelde dem med det samme til politiet, som hurtigt har stoppet dem.

Nu læder det til at vandscooterne stort set er forsvundet fra haven, og der vil By & havn i samarbejde med politiet genåbne de såkaldte stigborde ved slusen, så robåde og kajakker nemmere kan passere. Siden 2017 har kun et enkelt fag i stigmordene været åbent.

“Vi har hele vejen igennem været i dialog med Københavns Politi og By & Havn om stigbordene og glæder os over, at der bliver åbnet endnu mere op denne sommer. Det har stor betydning, at man nemt og sikkert kan krydse Stigbordene så vi, der hører til inde i havnen, kan komme ud i Hvidovrebugten og nyde naturen, og omvendt at klubberne sydfra kan sejle ind i havnen og nyde byen fra vandet,” siger Per Ottesen, fra Aktive Fritidssejlere, en sammenslutning af havnens vandsportsforeninger.

Der opsættes mere skiltning ved indsejling til havnen, hvor det fremgår, at det er forbudt at sejle med vandscootere og jetski, og der kommer kameraovervågning ved Sjællandsbroen, så man kan identificere førere af eventuelle vandscootere, der sejler ind i havnen.

Efter sommeren bliver forsøgsordningen evalueret sammen med Københavns Politi.

“Vi har haft meget få eksempler på vandscootere i havnen i de sidste par sæsoner. Når det er sket, har der været hurtig reaktion fra borgere, og så er vi straks rykket ud. Den hjælp er uvurderlig for sikkerheden i havnen, og den beder vi fortsat om, så vi kan opretholde sikkerheden på trods af at stigbordene nu holdes åbne,” siger Vicepolitiinspektør Jonas Wybrandt.

På By & Havns hjemmeside kan man finde gode råd til at færdes sikkert på vandet og man kan orientere sig i vejrdata med den superlokale vejrstation ved Stigbordene, der blandt andet viser strømforhold og forskel på vandstanden syd og nord for Stigbordene.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »