Ny folder: De historiske steder i naturparken

’10 historiske spor i Naturpark Amager’: Det er titlen på en nye folder, som introducerer til udvalgte historiske steder og begivenheder i den nuværende naturpark.

Folderen fortæller blandt andet om den militære historie i naturparken. Inddæmningshistorien er en anden, som har stor betydning i nutiden.
De historiske steder og områder som forklares i folderen, ligger enten direkte forbindelse med vandreruten Amarminoen – eller kan nås med en kort afstikker.

“Vi har tilstræbt at skabe en folder, som giver inspiration til at opleve naturparken med historiske briller. Jeg synes selv at det er fedt at aflæse historiske spor i landskabet og formidle det”, fortæller naturvejleder Jes Aagaard.

Tidligere havbund
Jes Aagaard fortæller, at det kommer bag på mange, at hele området har været havbund indtil for kort tid siden – historisk set. I 1940’erne begyndte opførelsen af den 13 kilometer lange dæmning rundt om Kalvebod Fælled. En inddæmning som udvidede Amager med en tredjedel.

“Uden dæmningen og de to tilhørende pumpehuse ville størstedelen af naturparken være dækket af vand. Den viden er med til at give et større perspektiv på den naturoplevelse man kan få herude.”

Losseplads
Folderen fortæller også, at store dele af Amager Fælled nord for Vejlands Allé indtil 1974 var losseplads. De Tre Høje på Amager Fælled er lavet af byggeaffflad fra Islands Brygge, og stod færdige i 2009.  Den højeste høj er 11 meter, og kaldes i fokemunde Mount Anna eller Skraldebjerget.

Ude på Kalvebod Fælled ligger nogle andre høje: Nordre Klapper, Koklapperne og Svenskeholm er oprndelig små øer i Kalvebod Løb, før området blev inddæmmet. Svenskeholm fik sit navn fordi man mente, at der en overgang lå svenske soldater på øen under Københavns belejring 1658-1660. 

Beskæftigelsesprojekt
Inddæmningen af Kalvebod Fælled blev vedtaget af Folketinget i 1939 og startet i 1941. Arbejdet foregik primært ved håndkraft, og var et beskæftigelsesprojekt for tusindvis af arbejdsløse danskere. Der var mange ideer om at bygge en ny storby på fælleden, men havbunden viste sig at være for smattet til det. Området var militært skydeterræn frem til 1972 og blev overtaget af Naturstyrelsen i 1983.

Naturpark Amagers nye historiske folder er blevet til i samarbejde med Dragør Museum og Tårnby Stads- og Lokalarkiv og kan blandt andet fås på Naturcenter Amager, Amagers biblioteker og Copenhagen Visitor Service, samt downloades på Naturparkamager.dk

.
.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »