Ny købmand med kaffe- og ølbar: “Vi er det hele på én gang.”

Skrevet af: Jakob Korshøj

Den nye købmand, der åbner på Kay Fiskers Plads i hjertet af Ørestad, er samtidig også en kaffe- vin- og ølbar. 

‘Kays Købmand & Madbodega’, som de beskriver sig selv på deres logo, bliver en købmand samt kaffe-, øl- og vinbar og restaurant, der smelter sammen i ét lokale. 

“I den ene ende finder man ‘Kays Købmand’, som er en købmand i klassisk forstand, hvor man kan handle pålæg, ost og brød, men man kan også handle delikatesser, som man måske ikke lige finder på hylden i det typiske supermarked. Hylderne vil være fyldt op med blandt andet klassiske vine, naturvin, specialøl, spiritus og alkoholfri produkter. Der vil også være mexicanske og asiatiske madvarer. Vi har lidt fra alle verdenshjørner,” fortæller Martin Guf, der er køkkenchef og driftansvarlig for ‘Kays’, som åbner 15. januar på Kay Fiskers Plads 22. Lokalerne ligger ud til Ørestads Boulevard ved Ørestad Metrostation.

Selv beskriver Martin Guf sig som købmand og komfurpasser. Han fortæller, at der også kommer til at være en kaffebar og bager i samme område som købmanden, hvor man kan købe klassisk bagværk som surdejsboller, rugbrød og croissanter, som man kan nyde til kaffen. Desuden kan man købe køkkenknive og kogebøger, hvis man eksempelvis mangler en god værtsgave. 

Madbodega med lidt rock’n’roll
I den anden ende af lokalet vil der være en vin- øl- og madbar, som han kalder ‘Kays Madbodega’, hvor man kan hænge ud: 
”Jeg vil gerne invitere alle fra Ørestad og Amager til at hænge ud her, og vi skal nok finde plads. Det bliver ikke komformt med hvide duge og stearinlys. Det må gerne være lidt rock’n’roll: Hvad vi nu lige har lyst til i dag. Man kan komme og drikke et glas vin med sin kone, men man kan også komme og hamre sig ned med vennerne. Gymnasiet ligger jo lige ved siden af, og vi håber på, at de unge mennesker vil kigge forbi,” fortæller Martin.

Desuden vil han gerne have markedsvogne inde og ude, som kommer til at være fyldt med masser af grøntsager.

This describes the image
PHOTO: Martin Guf, restaurantchef og driftansvarlig for Kays Købmand og Madbodega.  Foto af: Jakob Korshøj

Man kan selvfølgelig også bestille mad på Kays Madbodega, og ifølge Martin Guf er der ikke et overordnet gastronomisk tema:
“Vores souschef er mest til det franske køkken, hvor jeg er mere til det spanske. Det skifter, som vinden blæser. Har vi en pose gulerødder fra markedsvognene, som vi ikke lige synes skal sælges til gæsterne direkte, så tager vi den ind og bruger den i køkkenet. Vi bruger lidt, hvad vi lige har på hylderne. Og så arbejder vi også sammen med dem, som har kvæget på Kalvebod Fælled, så kødet derfra kan man også nyde her.”

Kays arbejder også med et princip om ikke at smide unødvendigt ud:
”Vi arbejder sammen med vores ølleverandør, og bruger deres restprodukter i vores rugbrød. Vi arbejder også sammen med Seerupgaard her på Amager, og hvis de eksempelvis har rødbeder til overs, så sylter vi dem her i butikken eller laver en rødbedetatar, så man kan købe det her,” fortæller Martin.

This describes the image
Kays Købmand og Madbodega ligger ud til Ørestads Boulevard ved Ørestad Metrostation.

Et sted for nye fællesskaber
Martin Guf bor selv i Ørestad, og han synes som mange andre i bydelen, at der er brug for flere steder, der kan danne rammer for fællesskaber. Derfor håber han også på at kunne samle folk fra Ørestad med aktiviteter ude foran Kays om sommeren, hvor man kan mødes om bordene eller spille petanque på pladsen ved siden af: ”Måske sætter jeg en grill op,” siger Martin.

For Martin Guf er det vigtigt at slå fast, at Kays Købmand og Madbodega vil være lidt af det hele: 
”Temaet er, at vi er det hele. Kays er den berejste onkel, der har været ude i verden, og nu er han vendt hjem og vil sælge alt det, han har med hjem. Vi har dog også en masse danske leverandører, fordi de er dygtige. Eksempelvis kommer vores øl og fisk fra Damark. Så vi har det, du kan finde i dit lokale supermarked, men også det, du ikke lige finder på hylden i Bilka. Vi har ristede løg, men også caviar.”

Når Kays åbner 15. januar, vil der være gratis kaffe de første 14 dage, tilføjer Martin.

Udover Kays Købmand og Madbodega kommer Martin Guf også til at stå for et nyt konditori, Cakes&Dreams, som åbner i samme bygning lidt længere henne ad gaden. Det kan du læse mere om senere i en separat artikel.

This describes the image
Kays Købmand og Madbodega
This describes the image
Kays Købmand og Madbodega sælger ikke kun mad, men også ting til køkkenet som køkkenknive og kogebøger.

Madkastellet står bag
Kays drives af restaurantvirksomheden Madkastellet, der råder over mere end ti restauranter og desuden står for en række kantiner i København. De står bl.a. for kantinen i kontorfællesskabet HUB1 lige over for Kay Fiskers Plads, som drives af KLP-ejendomme. Det er også KLP-ejendomme, der driver det nye kontorfællesskab HUBNORDIC, hvor ‘Kays Købmand og Madbodega’ får plads i stueetagen sammen med andre kommende butikker og restauranter:

“KLP har bedt os om at udvikle det her koncept på i HUBNORDIC, som er en helt ny måde at tænke kontorhus på. Det er et hus, som lever, og som åbner sig for lokalområdet, OG vores spisetilbud inviterer alle til at komme ind fra gaden og spise og drikke, samtidigt med at vi sørger for lejerne i huset. Og så bliver det helt ud til gaden, så det i den grad henvender sig til Ørestads borgere,” fortæller Nikolaj Buchardt, marketing- og kommunikationschef hos Madkastellet.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »