Arbejdet med at anlægge den første 11-mands fodboldbane i den nye idrætspark i Ørestad Syd er i fuld gang. Banen kan være klar til de første træninger og kampe allerede i slutningen af september. Men hvis der ikke snart bliver givet byggetilladelse til at rejse lysmaster omkring banen, kan det blive en kort fornøjelse, når dagene for alvor bliver korte.
OPDATERING 21. SEPTEMBER: Ørestad IF meddeler, at byggeriet endnu en gang er forsinket. Københavns Kommune kan ikke længere fortælle, hvornår den nye bane vil være klar. Det skyldes tilsyneladende flere manglende tilladelser. (Link til Ørestad IF på facebook).
En stor rendegraver kratter sig igennem det tykke jordlag og efterlader lange, snorlige grøfter på tværs af den store grund bag Vestamager Metrostation. I kulissen holder en gravemaskine og en ladvogn klar til at køre overskudsjorden væk. Arbejdet med første etape af Ørestad Idrætspark, der blev muliggjort af en bevilling på 60 millioner kroner ved sidste års budgetforhandlinger, og som skal brede sig over størstedelen af den såkaldte CMC-grund, er i fuld sving. I Ørestad IF ser man frem til snart at mærke det nyanlagte kunstgræs under fodboldstøvlerne.
“Det er vores første 11-mands fodboldbane, der bliver etableret nu. Efter planen står den klar i slutningen af september”, fortæller Henrik Paulsen, der er klubchef i Ørestad IF.
Tyvstart
11-mandsbanen er en slags tyvstart på anlægget af idrætsparken, som også bliver udstyret med 8-mands, en 5-mands og to 3-mands kunstgræsbaner; alle med lysanlæg. Desuden er der afsat plads til et klubhus og et street-areal på 3.300 kvadratmeter. Men fordi den hurtigt voksende idrætsforening allerede var presset på spilletid på banerne ved Kalvebod Fælled Skole og i Byparken, prioriterede man at få sat skub i anlægget af den nye, store 11-mandsbane. Faktisk skulle den have været på plads allerede i foråret, men byggesagsbehandlingen trak ud.
Venter på lyset
Det gør byggetilladelsen til de lysmaster, der skal sættes op omkring den nye bane, stadig. Og det er endnu uvist, om den når at blive godkendt i tide til, at der kan være lys på banen, når den er klar til de første spillere i slutningen af september.
“Vi planlægger at rykke ind, så snart banen er klar. Men vi venter stadig på at få byggetilladelse til lysmasterne. Vi håber, at den kommer snart, for hvis der ikke er lys på banen, er den stort set ubrugelig,” siger Henrik Paulsen og tilføjer:
“Det varer jo ikke længe før det er helt mørkt efter klokken 17.”
Kork frem for bildæk
De lange render, der bliver gravet på tværs af arealet, skal bruges til at lægge dræn under kunstgræsbanen. De skal lede vand væk fra banen, så den ikke bliver isglat, når der er frostvejr. En udfordring, der er endnu større på grund af den kork-infill, der skal bruges i banen.
For at gøre en kunstgræsbane stabil at løbe på, fylder man nemlig såkaldt “infill” mellem plastikgræsstråene. Den infill har traditionelt bestået af såkaldt gummigranulat, som er lavet af gamle bildæk, der bliver revet til små gummikugler. Men dette gummigranulat har en tendens til også at havne uden for banerne, hvor det skønnes at være en af de største kilder til mikroplast i naturen. Blandt andet derfor nedlagde EU-kommissionen i foråret et forbud mod brug af gummigranulat i kunstgræsbaner fra om seks år. I Københavns Kommune besluttede man derfor, at alle nye kunstgræsbaner i kommunen skulle etableres med andre former for infill. Således bliver de nye baner i Ørestad Idrætspark fyldt med kort i stedet for revne bildæk.
“Gummigranulat er ellers det bedste at spille på”, siger Henrik Paulsen og fortsætter:
“Men når det er ulovligt, må man finde det næstbedste, og det er kork. Men det kræver, at man gør rigtig meget ud af drænet, for hvis vandet ikke siver væk og det fryser til, så bliver banen som en skøjtebane.”
Løb, dans, fitness, skate og basket
Udover de mange nye fodboldbaner i forskellige størrelser får Ørestad Idrætspark også et nyt klubhus, og der bliver sat 3.300 kvadratmeter af til forskellige andre aktiviteter. Det er i sidste ende Københavns Kommune, der beslutter, hvilke aktiviteter der kommer i parken. Men Ørestad IF har selvfølgelig en del at skulle have sagt om sagen, og Henrik Paulsen tør godt komme med et par forudsigelser.
“Jeg tør godt at sige, at der kommer nogle løbeområder, noget udendørs fitness, et danseområde, nogle “street” aktiviteter som eksempelvis skate-ramper og man kommer også til at kunne spille basket”, opremser han.
Så snart 11-mandsbanen er klar, går arbejdet i gang med de øvrige baner, faciliteter og klubhuset, som kommer til at ligge lige ved Vestamager Metrostation. Indtil klubhuset er klar, bliver der opsat midlertidige containere til opbevaring af grej og med omklædnings- og badefaciliteter.