Ørestads bygninger skal være strømproducenter

Energy FlexLab Ørestad skal gøre Ørestad til den første bydel i verden, der deltager aktivt i at sikre en bæredygtig, stabil og sikker strømforsyning. Virksomheder med store bygninger inviteres til at være med. De kan blive strømproducenter, og gøre Ørestad til den første ‘Net Zero’ bydel i verden.

Når der er meget vind og sol, kan strømprisen falde til under nul. Det oplevede forbrugerne i Danmark i pinsen 2023. Men samtidig skulle ejerne af solcelleanlæg og vindmøller betale for at levere strøm til elnettet.

Der var ikke købere til overskudsstrømmen, og derfor kostede det energiselskaberne penge at modtage den.

Udsvingene i el-prisen gavner ikke den grønne omstilling. Det vil være meget bedre, hvis bygninger og bydele kan optimere, lagre og endda producere vedvarende energi, og være med til at  skabe et elsystem i balance.

Billig og grøn strøm

Et nyt samarbejde under Ørestad Innovation City Copenhagen vil nu skabe verdens første selvfinansierede og energieffektive bydel med intelligente energiløsninger og fleksible bygninger. Og den bydel skal være Ørestad.

Energy FlexLab Ørestad skal understøtte Energistyrelsens og EU’s ambitioner på energiområdet, hvor endnu mere billig og grøn strøm skal finde vej gennem elkablerne til de danske hjem samt offentlige og private virksomheder.

De første virksomheder i Ørestad er nu gået sammen for at undersøge, hvordan de kan producere, lagre og optimere sol- og vindenergi i deres eksisterende bygninger. 

Større bygningers forbrugsfleksibilitet kan udnyttes via Flex Platformen på flere måder. Der kan installeres batterier, tagarealer kan optimeres ved brug af solceller, energiforbrug i ladestandere kan optimeres, og produktion af vedvarende energi i fællesskab kan øges.

I Flexplatformen får bygningsejerne betaling for at matche deres elforbrug med den vedvarende energi, som er til rådighed. Det kan de gøre ved hjælp af batterier og intelligent energistyring. (illustration: IBM Danmark)

Økonomisk fordel

Systemet er markedsdrevet. Virksomheder, som er med til at aflaste elsystemet, modtager betaling for deres forbrugsfleksibilitet.

Hvert projekt kører selvstændigt og viser, at det er økonomisk opnåeligt og attraktivt at realisere klimaambitionerne.

Store bygninger kan nemlig bidrage til at undgå, at vi i tilfælde af mangel på strøm fra vind- og solproduktion, bliver nødt til at tænde for kraftværkerne for at sikre stabil strøm til almindelige husstande.

Batteribanker

Ved hjælp af energistyring fungerer de i første omgang som en slags virtuelle battterier, der kan skrue op og ned for deres strømforbrug afhængigt af forsyningsniveauerne. 

Det kan betyde, at elselskaberne ikke bliver nødt til at starte gasturbinerne, når solen og vinden svigter. 

“Der er mulighed for bygninger til at bidrage yderligere til elnettet gennem et batteri, så de faktisk sender strøm ud i elsystemet, når der er behov. Virksomhedens investeringer kan være tjent ind på mindre end fem år. Dertil kommer, at systemet vil  spare hele samfundet for virkelig mange penge. man forventer at det nationale elnet skal udbygges markant i de kommende år. Lokale og fleksible løsninger kan tage toppen af den store samfundsinvestering,” forklarer Lilya Oxtorp, fra ØICC og projektleder for Energy Flexlab Ørestad.

Flere skal med

Partnere i projektet Energy FlexLab Ørestad er indtil videre IBM, Andel Energi, Københavns Kommune og ØICC. Endnu flere Ørestadvirksomheder ventes at komme til, og målet er at opbygge Ørestad som verdens første ‘Net Zero’ bydel. 

OPDATERING 5. JUNI 2023: Bellagroup har netop meldt sig ind som samarbejdspartner i projekt Energy Flexlab Ørestad.

For at deltage i Flexlabet skal virksomheden have en stor ejendom med et samlet elektricitetsforbrug på mere end 500 MWh per år. Der skal være et automatiseret bygningsstyringssystem (BMS/CTS). Og en stor andel af forbrug til f.eks. køl/frys, varme, ventilation og/eller elbilsopladning.

For mere information: Liliya Oxtorp. Email: lo@oicc.dk

Close