Skrevet af Jakob Korshøj
I uge 43 skulle biologer have fjernet fredfisk som skaller og karper i søerne, men det kan ikke lade sig gøre i år pga. søernes tilstand:
“Der er simpelthen for mange vandplanter i søerne, så vi er nødt til at aflyse helt i år. Vi håber, at vinteren kan slå vandplanterne nok ned, til at vi kan trække de store garn igennem søen til foråret,” fortæller Martin Kielland, der er ferskvandsbiolog og miljøkonsulent i Rambøll.
Handlingen er en såkaldt biomanipulation, som skal skabe bedre balance i søernes fiskebestand.
Martin Kielland fortæller om biomanipulationen:
“Vi spærrer hver sø af med et net, så fiskene ikke kan svømme fra sø til sø. Så sejler vi et garn hele vejen rundt langs kanten i hver sø, hvorefter vi snørrer det hele sammen, så vi får alle fiskene med i søen på én gang i en slags pose. Derefter smider vi så rovfiskene tilbage igen.”
“Det vilde er, at nogle af fiskene – især karperne – er kloge nok til at finde en vej uden om nettet. Men det er heller ikke meningen, at alle fredfiskene skal væk, men en stor del af dem. Vi havde også ventet til efteråret, så dette års yngel var blevet så store, at garnet kunne tage dem. Havde vi gjort det i sommer, ville nogle af fiskene have været så små, at de bare kunne smutte igennnem nettet,” fortæller Martin Kielland.
Hvorfor opfiskning af fredfisk?
Ørestad Vandlaug har overvåget livet i søerne siden 2013. Undersøgelserne viser, at vandkvaliteten er i top, men også at fredfisk dominerer.
Vandlauget forklarer i en mail til Ørestad Avis:
“Denne ubalance gør, at der kommer mange planktonalger i vandet. Fredfiskene æder nemlig det dyreplankton, som skulle have ædt algerne. Balancen i søerne kan forbedres ved at regulere i mængden af fredfisk.”
Planktonalger er de planter, der bl.a. gør vandet grumset og uklart.
“Med opfiskningen og andre kontrollerede tiltag vil vandet blive klarere. Dette vil være til stor glæde for vandplanter og naboer til søerne,” lyder det fra GFS Ørestad, som i samarbejde med Vandlauget, Rambøll og Niras står bag opfiskningen.
De opfiskede fredfisk bliver brugt i biogasanlæg og til foder i zoologiske haver og akvarier.
Opfiskningen følges op med udsætning af rovfisk som aborrer og gedder.
Spritklare søer
Ifølge biologerne kan søernes vand inden for kort tid blive helt klart igen.
“Vores beregninger viser, at søerne kan blive helt klare igen, hvis vores arbejde med biomanipulationen går, som det skal. Og det kan ske allerede året efter, vi påbegynder opfiskningen. For så kommer planktonen igen senere på året, og så vil den få overtaget over algerne,” fortæller Martin Kielland.
Martin Kielland fra Rambøll håber på, at de kan starte opfiskningen til foråret i stedet for.