Overborgmester fik lektier for i Ørestad

På en gåtur i Ørestad Syd fik Overborgmester Sophie Hæstorp (S) indblik i udfordringerne med dyr parkering, få butikker, høje huslejer og meget mere. Hun tog tilbage til rådhuset meget klogere – og imponeret over beboernes engagement.

“Det er virkelig positivt at opleve, hvordan I holder Ørestad på dagsordenen. Med det engagement skal der nok komme til at ske noget godt herude”.

Sådan sagde Overborgmester Sophie Hæstorp (S) efter sin gåtur i Ørestad Syd sammen med beboere og erhvervsdrivende i Ørestad Syd i tirsdags 28. februar. Overborgmesteren havde flyttet sit kontor ud til Amager Vest i et par dage for at komme tættere på borgerne – og brugte det meste af tirsdagen i Ørestad.

Først fik hun nyt om ’Byens Scene’ – et nyt fremstød for musik, kunst og kultur i Ørestad som er startet af DR Koncerthuset, Bella Arena og Royal Arena. Det er helt unikt for Ørestad at have tre store musik- og venues så tæt på hinanden, og det skal fremover udnyttes bedre og løfte bydelens kultur og byrum.

Sent på eftermiddagen mødtes hun med omkring 30 beboere foran Royal Arena i Ørestad Syd. Turen var arrangeret af Mette Bugge. Ud over borgmesteren, deltog også medlem af Borgerrepræsentationen, Yildiz Akdogan (S), repræsentanter fra By & Havn, de lokale politibetjente, Mira og Nick fra Asgers Taghave, Helga Mark (Amager Vest Lokaludvalg), Loke Busch (Sensu), Peter Horth (Ørestad Syd Borgerforening), Steen Jurs (G/F Ørestad Syd) med flere.

Nick Vikander startede med at fortælle om Royal Arenas lukkede facader i stueplan. Her kunne der være butikker eller caféer – og det siger lokalplanen faktisk også at der skal være – men intet er sket endnu.

Turen fortsatte forbi den nye skole i Arenakvarteret, hvor Sophie Hæstorp sagde “Har i forresten en god idé til, hvad skolen skal hedde?”

Det næste stop på turen var ved kanalen på Robert Jacobsens Vej foran Himmelbyen. Her fortalte Mira Cordsen fra Asgers Taghave om det lokale initiativ, der betyder at det kommende P-hus Asger Jorn får en tagfarm på taget.

Leder af Ørestad Plejehjem, Mie Nicolaisen, fortalte at betalingsparkering og dyre p-licenser i Ørestad gør det svært for pårørende at besøge deres ældre, og at plejehjemmet mister mange gode medarbejdere, fordi de er afhængig af bil, og ikke har råd til at køre på arbejdeog parkere i Ørestad.

Samtalen kom hurtigt til at handle om det “forsvundne” handelsstrøg på Asger Jorns Allé. Peter Hjorth fra Ørestad Syd Borgerforening fortalte om kampen for at få butikker i det planlagte byggeri Generationernes Træhus, og måske også i Balders udlejningsejendomme på den anden side af gaden, hvor der i dag er nogle ubenyttede beboerlokaler.

Sophie Hæstorp var bekendt med problematikken omkring Asger Jorns Allé og kunne oplyse at der endnu ikke var underskrevet endelig købskontrakt for Generationernes Træhus, og at bygherren 3B/KAB stadig var i gang med at undersøge mulighederne for butikker i stueplan. Hvad angår beboerlokalerne hos Balder så lader det til at både Balder, kommunen og By & Havn meget gerne vil udnytte lokalerne til handel og byliv, men at lovgivning og stramme regler gør det meget svært.

Turen fortsatte ned gennem Ørestad Syd til Hesteskoen på Richard Mortensens Vej, hvor Loke Busch fra Sensu Sushi fortalte om kampen imod huslejestigninger, som for hans vedkommende er endt med et forlig med udlejeren – et hollandsk investeringsselskab. Også Sensu Sushi oplever at ansatte er frustrerede over hvor meget det koster at parkere.

Sophie Hæstorp lyttede opmærksomt til alle indlæg og spurgte ind til problemerne. Hun lovede ikke at løse alle Ørestads problemer, så snart hun kom hjem på rådhuset. Men nogle af sagerne vil hun tage op med sine embedsfolk med det samme.

“Jeg er glad for at Ørestads beboere er så optagede af at udvikle deres by. Og det er rigtigt, at byudviklingen i Ørestad har nogle udfordringer, som vi skal have gjort noget ved. Det var jo Ørestad, som var kickstarten til hele den utrolige udvikling, som København har haft de sidste tyve år. Det var her at metro og ny by opstod først. Dengang havde man ikke nogen erfaringer med at anlægge en ny bydel i København. Vi har lært meget af de fejl, der blev begået, og det er kommet f.eks. Sydhavn og Nordhavn til gavn. Men Ørestad fortjener at blive en hel by med alt hvad det indebærer. Vi kan stadig nå det,” sagde Sophie Hæstorp.

Mette Bugge oplevede “en lydhør borgmester, der stort set var enig i alle vores forslag og ønsker til forbedringer”.
Det er min opfattelse, at Borgmesterkontoret fremover er åbent for dialog og konstruktive løsninger.
Der er lovgivning der står i vejen for ændringer i det byggeri der allerede er etableret, men på de grunde der stadig er i spil, er der mulighed for indflydelse ifm udarbejdelsen af den nye lokalplan,” siger Mette Bugge.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel     Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve