Peter Nørtoft: Vender hjem til Ørestad med anden seksualitet og ny musik om sin ekskone

Skrevet af Jakob Korshøj

Peter Nørtoft er efter 20 år ’kommet hjem’ til Ørestad efter bruddet med sin eks og efter at være sprunget ud som biseksuel. Han skriver sange om rejsen fra sit tidligere forhold til det nye regnbueliv – og livet mellem beton og natur i Ørestad.

41-årige sanger og sangskriver Peter Nørtoft, der har spillet klaver, siden han var barn, er lige på trapperne med sin første professionelle udgivelse, ’Yndlingseks’. Sangen handler om den støtte, hans hustru gennem 18 år og nuværende eks gav ham, da han valgte at springe ud som biseksuel og forlade hende til fordel for en frisk start i et nyt liv med åbenhed omkring sin seksualitet. Nu er han landet i et nyt liv i en lejlighed i Ørestad, som han vender tilbage til efter 20 år:

Min sang er skrevet til hende
”Jeg flyttede til København i år 2000, og fik værelse på Grønjordskollegiet. Ørestad var nærmest usynlig dengang, der var ikke engang metro. Jeg var så heldig, at der boede en sød pige lige over for mig på kollegiet, som jeg endte med at blive gift med. Det er hende, min nye sang er skrevet til. Vi flyttede sammen og har boet rundt omkring i København de sidste 20 år. Jeg var desværre nødt til for nyligt at trække stikket fra forholdet. Vi var enige om, at vi skulle skilles på en venskabelig måde pga. min seksualitet, som jeg egentlig altid har været åben over for hende omkring,” fortæller Peter Nørtoft.

This describes the image
Peter Nørtoft bor i Ørestad og er en 41-årig sanger og sangskriver fra vækstlaget på den danske musikscene. Foto: Jakob Korshøj

En sær proces
Han valgte som 39-årig at springe ud som biseksuel og at gøre en ende på et 18 år langt parforhold: 
”Det var lidt en sær proces, og det minder nok lidt om noget fra en dårlig amerikansk komediefilm, men det var altså det, der skete. Det har ikke været en dans på roser, men min eks var støttede mig hele vejen. Og så er LGBT+-miljøet meget åbent og nemt at komme ind i. Jeg er selv begyndt at spille fodbold i Pan Fodbold, der træner her i Ørestad. Det har også været hårdt at skulle være single igen og bevæge sig ud i det her datingmiljø, jeg har været væk fra i 20 år, men det er også spændende,” fortæller han.

Brev til venner og familie
Peter og hans daværende kone var enige om beslutningen, der for Peter stadig kan være svær at fortælle åbent om: 
”Det har været en positiv oplevelse at springe ud, og alle har taget godt imod det. Min eks og jeg slog det ligesom sammen og skrev et brev til familie og venner, hvor vi fortalte, at vi gik fra hinanden, og at jeg er biseksuel. Det var lidt vildt, og ingen andre end min eks havde indtil da kendt til min sande seksualitet, men folk var meget omfavnende om os begge to.

“Når jeg fortæller om det her i avisen, er det også første gang. Jeg er mere åben om min seksualitet nu. Det er stadig svært, for hvordan får man det lige flettet ind i en samtale? Jeg er eksempelvis ikke ‘sprunget ud’ på mit arbejde endnu, jeg har været nervøs for, hvordan jeg bliver konfronteret med det. Men her kommer min sang ind, de skal være med til at gøre mig fri fra de bekymringer,” siger han.

Symbolsk at vende tilbage
Beslutningen om at vende tilbage til sin gamle bydel var dog ikke svær:
”Ørestad dukkede ret hurtigt op, fordi det var betaleligt, og fordi der var noget symbolsk over at vende tilbage til det, jeg kom fra. Og så blev jeg begejstret for den udsigt, der er fra min lejlighed. Jeg havde brug for at bo et sted i byen, hvor man er meget tæt på naturen, som man enten kan tage ud i eller bare sidde og glo på.”
”Det er sært at komme tilbage til Ørestad. Den har ændret sig rigtig meget. Der var ingen metro, da jeg flyttede hertil første gang, nu er det hele bare skudt op, og der er rent faktisk liv. Bare det, at vi lige har købt en kop kaffe to-go, er ret vildt,” griner Peter.

This describes the image

”En anden lidt mere subtil årsag ligger i Ørestads brede boulevarder og friserede beton og granit og asfalt, som man nok enten elsker eller hader. Det lugter af en fin amerikansk forstad, og for mig giver det nogle positive minder om en periode i mit liv, hvor jeg boede i Bellevue lidt uden for Seattle i USA. På den måde peger Ørestad også ud i verden for mig,” fortæller han.

Kontrasten i mig selv
”Kontrasten mellem natur og betonbyggeri kommer også til udtryk i mig selv. Jeg har levet som hetero og arbejdet som forskningsingeniør i mange år, men der er også noget helt andet inde i mig, som jeg nu er sprunget ud i som biseksuel og musiker. Den kontrast, jeg har oplevet i mig selv, relaterer jeg til, når jeg bevæger mig rundt i Ørestad. De her store betonbyggerier med udsigt over den mest fantastiske natur. Det er jeg meget inspireret af.”

Peter Nørtoft udnytter Ørestads naturarealer i sin sangskrivning: 
”For mig som sanger og sangskriver er bydelens helt store gevinst uden tvivl det at have naturen i baghaven. Jeg bor højt med en fantastisk udsigt over Kalvebod Fælled. Den udsigt bliver jeg simpelthen bare aldrig træt af. Og i de kreative skriveperioder stiller jeg altid klaveret helt hen foran vinduet, så jeg føler, at jeg næsten spiller sammen med dyrelivet på Fælleden: De syngende fugle, de brølende køer og de kvækkende frøer.”

Overraskende besked
Sangen ’Yndlingseks’ er Peters første helt egen sang, som blev til en aften, hvor han fik en overraskende besked fra sin eks: 
”Jeg skrev sangen en aften, hvor min eks skrev til mig, at hun og hendes nye kæreste var gået fra hinanden. Jeg havde bare brug for at skrive den som en hyldest til hende, og fordi jeg jo også selv havde været med til at skabe problemet på en måde. Jeg havde det dårligt med mig selv og på hendes vegne, og det var lige der, sangen kom til mig. Så den er skrevet til hende, men den handler også om der, hvor jeg er nu. At det kan føles utrygt, og at man kan tvivle på, om man har gjort det rigtige, men jeg ved én ting, og det er, at jeg er mere tro mod mig selv nu.”

Peters nye single ’Yndlingseks’ findes på de fleste musiktjenester.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »