“Psykiatrien bliver drænet”

Skrevet af: Philip Thinggaard

Trykket sommerstemning da Ørestad mindedes de dræbte i Field’s: 

Søndag eftermiddag købte Anita Jensen blomster et sted i Nordsjælland. Hun havde næppe forestillet sig få dage efter at lægge dem foran det Field’s, hun skyder genvej igennem hver dag, på sin vej fra hjemmet på Edvard Thomsens Vej til metroen.

“Min mor ringede fra Jylland, så snart hun hørte om skyderiet. Hun ved, hvor tæt vi bor på Field’s”, siger Anita Jensen, der flyttede til Ørestad fra Grønland for ni måneder siden.

“Jeg beroligede hende med, at jeg var ved at købe blomster langt, langt væk fra Field’s”.

This describes the image

Gemte sig i baglokale
Anita Jensens mor faldt altså hurtigt til ro søndag eftermiddag.

Det samme kan ikke siges om Aimée Hansen, der også var til stede ved tirsdagens mindehøjtidelighed foran Field’s. Hendes datter var på job derinde i de højdramatiske søndagstimer, hvor en gal riffelmand for en stund forvandlede indkøbscentret til en scene fra et computerspil.
Foran de enorme mængder blomster ved indgangen til Field’s fortæller Aimée Hansen om, hvordan det var at være i den anden ende af begivenhederne, uden spor indflydelse på situationen.

“Jeg fik en besked fra min datter omkring klokken 18. ”Mami” stod der bare. Sådan skriver hun aldrig, det er jo spansk”, siger Aimée Hansen, der modsat sin datter har spansk som modersmål.

“Så jeg mærkede straks, at noget var i vejen. Vi skrev frem og tilbage i 40 minutter, for hun kunne ikke ringe. De havde gemt sig i et baglokale, slukket lyset og forsøgte at være helt stille. Hvis han nu stadig gik rundt derude et sted”.

This describes the image

Kærlighed over vold

H.K.H. Kronprins Frederik ankom i en Kronebil til Ørestad på denne vindblæste sommeraften, hvor metrovognene tøffede rytmisk forbi oven over os, som et minde om at livet går videre. Også overborgmester Sophie Hæstorp-Andersen og statsminister Mette Frederiksen var der. Fra talerstolen på den interimistiske scene mellem metrosporet og Field’s forsøgte de at leve sig ind i det drama, som forældre som Aimée Hansen må have gennemlevet.

“En syg mand åbnede ild i minutter, der blev til timer. Heldigvis vil kærligheden altid være stærkere end volden. Lad os vise det i aften”, sagde statsministeren.

Frederiksen roste de ansatte, kunderne og beredskabspersonalet for at vise ”menneskelighed, uselviskhed og omsorg”. Hæstorp-Andersen roste københavnerne for at ”have hinandens ryg”. Hun sendte tanker til ”vores svenske broderfolk”, da der også var svenskere blandt ofrene.

This describes the image

Politikere: Hold nallerne væk

“Jeg synes, det er upassende, at politikere møder op og slår plat på andres lidelser”.

Den kontante udmelding kom fra den 19-årige, nybagte student Emilie Haulik.

“Halvdelen af det her er jo regeringens skyld, når de år efter år dræner psykiatrien”.

Emilie Haulik var mødt op med blomster i hånden og veninden Thilde Eshington ved sin side. Søndag eftermiddag ringede Emilie til Thilde og foreslog noget helt normalt, nemlig en tur i Field’s. Thilde svarede ikke lige i første omgang. Heldigvis, skulle det senere vise sig. For da Thilde ringede tilbage, var det med beskeden om at tænde for nyhederne.

Kender den drænede psykiatri

“Det er hjerteskærende, hvis folk holder op med at gå til koncert og holder op med at gøre det, de vil”, siger Thilde Eshington, der ikke har tænkt sig at ændre adfærd trods skyderiet.

“Jeg går stadig i Field’s og til koncert. Jeg nægter at lade dem vinde. Hellere dø med frihed end leve i ufrihed”.

Med en årelang fortid i ungdomspsykiatrien kender Thilde Eshington til ufriheden. Og til at blive overset i et skolesystem, der ikke er gearet til at inkludere de psykisk syge unge.

“Jeg er virkelig taknemmelig for psykiatrien. De reddede helt sikkert mit liv. Men behandlingen er ikke personlig længere. Folk er inde og ude op mod ti gange! To uger inde, to uger ude og så ind to uger igen”.

This describes the image

Psykiatri eller Tour de France

Koret Ungklang trådte til med to bevægende sange. Fra scenen talte både statsministeren og overborgmesteren om, at vi skal kæmpe for det åbne samfund. Samtidig skal vi forstå, at intet bliver det samme igen. At skyderiet tvinger os til at ”stille de svære spørgsmål”, uden at komme ind på hvilke.

“Vi kunne starte med at tage telefonen”, siger Emilie Haulik tørt. Hun henviser til de seneste forlydender om, at den unge mand forsøgte at ringe til psykiatriens kriselinje, inden han valgte at gå grassat med en riffel.

“Og måske kunne man have kastet de der fucking Tour de France-penge ind i psykiatrien i stedet”.

Barnegråd og sommerblæst

Efter sin tale med rosende ord om københavnernes solidaritet inviterede overborgmester Sophie Hæstorp-Andersen til et minuts stilhed. Den afbrydes kun af livsbekræftende barnegråd, og af endnu mere livsbekræftende barnelatter fra det tætpakkede publikum under sporene.

Seancen sluttede med Andreas Odbjerg, der sender tonerne fra sit kæmpehit ”I morgen er der også en dag” ud i sommerblæsten, mens en ambulance i fuld udrykning drejede om hjørnet bag scenen og op ad Arne Jacobsens Allé.

Translate »