REVISOR OG PARA-KLATRER: MONICA KLAR TIL NM

Monica Raavig bor med sin mand og hund i V-Huset i Ørestad City – og træner flere gange om ugen på at klatre i Blocs & Walls på Refshaleøen. Nu skal hun dyste mod nogle af verdens bedste i de Nordiske Mesterskaber i para-klatring.

Monica Raavig er født uden det sidste stykke af  venstre arm, men det har ikke forhindret hende i at dyrke klatring i flere år.

24. november stiller hun op til de Nordiske Mesterskaber i Sportsklatring på Refshaleøen.

Hun skal dyste i paraklatring-kategorien imod andre para-klatrere i Norden, både mænd og kvinder, blandt andet verdensmesteren fra Norge. 

Mesterskaberne afholdes i disciplinen Lead, hvor atleterne klatrer op ad en rute over 15 meter, uden forudgående at have set ruten. Den, der kommer højest, vinder, og det stiller store krav til fysik og mentalt fokus.

Min mand var sikker på at jeg kunne
Monica er til daglig statsautoriseret revisor hos Mazars, og har boet i V-Huset siden 2017. Hun begyndte at klatre i 2015. 

“Min mand blev tilmeldt en prøvetime, og efter første gang var han fanget. Han var sikker på at jeg til trods for mit handicap også kunne klatre. Til trods for min skepsis hoppede jeg på væggen en dag, og det var virkelig sjovt. Jeg var hooked. Det viste sig at være det bedste jeg kunne gøre for min krop, både fysisk og mentalt. Udover at være sjovt og udfordrende, er det tydeligt at jeg bruger hele min krop, og det kan mærkes efter træning. Før klatring havde jeg ikke meget muskelmasse på kroppen, hvilket medførte rygsmerter. Den muskelmasse jeg havde, var ikke ligeligt fordelt. Nu er der kommet mere ligevægt, og smerterne i ryggen er forsvundet,” fortæller Monic, som i de første år måtte kæmpe for at få lov til at lave de samme ting som de andre klatrere, for i sportsklatring skal man godkendes til at sikre hinanden på rebet. 

Parasport nedbryder fordomme 
Men hun blev ved, og kan i dag både håndterer toprebet og være fører – også kaldet at klatre  ‘lead’.

Klatremiljøet er efter hendes mening fantastisk inkluderende, og det er altid hyggeligt at opholde sig i klatrehallen. 

“Jeg oplever selv, at jeg ved hjælp af det store sammenhold har fået nedbrudt nogle fordomme som helt sikkert findes mod handicappede i Danmark. Men vi er ikke helt i mål endnu.  I udlandet findes der for eksempel klatrekonkurrencer kun for para-atleter, og mange klatreforbund afholder nationale mesterskaber og sender indtil flere para-atleter til verdensmesterskaberne. Der er vi ikke endnu i Danmark. Men jeg er meget glad for støtten og den stigende interesse for sporten. Det har bl.a. resulteret i et personligt sponsorat fra Friluftsland, som jeg er meget taknemmelig for.”

Armen skal tapes ind
Når Monica klater de mange meter op ad væggen med et topreb som eneste sikring, bruger hun sportstape som beskyttelse af den korte arm. I mange år brugte hun en protese, men en længere rejse satte i 2016 en stopper for det. Hun gad ikke have den med, og siden har protesen ikke være på armen. 

Men selv om hendes arm er godt beskyttet, kan det alligevel ikke undgås, at den får nogle knubs.

“Jeg har en stump, som jeg kan bruge som en slags krog til at få fat i grebene, når jeg klatrer. Jeg taper den ind, fordi huden er meget følsom, men lige nu har jeg faktisk brandsår på min stump. Det har vi alle sammen. Det er en blanding af slidsår og hård hud, og det er svært at undgå”.

Ørestad
Hun og hendes mand elsker lyset og naturen i Ørestad – men faldt først og fremmest for lejligheden.

“Vi faldt New Yorker stilen med to plan og højt til loftet. Det var også vigtigt at blive ved med at bo i nærheden af Blocs & Walls, så vi hurtigt kan komme til træning. Vi er også vilde med naturen rundt om Ørestad. Og så er selve byen også inde i en blomstring. Vi kan mærke alt det der sker i Bellakvarteret. Det er ved at blive en rigtig by,” siger Monica.

Bronzemedalje
I 2022 fik hun bronzemedalje ved et World Cup stævne i Østrig i sportsklatring i AU2-klassen, som er for folk, der mangler hånden og håndleddet.

Medaljen var Monicas første, og samtidig den første for dansk klatring, som indtil da aldrig havde vundet en medalje ved et internationalt stævne. 

“Jeg tog afsted uden nogen forventninger og uden stort kendskab til konkurrenterne. Mit mål var, at jeg ikke skulle ende sidst, og så endte det med at gå over al forventning”, siger Monica. Siden har Danmark vundet to  medaljer ved NM i 2022, og i år deltog hun i verdensmesterskaberne i Bern. 

Sportsklatring er også kommet på OL-prorammet og er i det hele taget i vild udvikling siær blandt de unge. Det er i dag en større sport end bordtennis og ishockey. 

Opladning til mesterskaberne
I disse dage tager Monica den lidt med ro hjemme i Ørestad. Ifølge hendes træningsprogram skal hun ikke belaste kroppen for meget i de sidste dage op til konkurrencen næste fredag. 

Det er første gang nogensinde, at Danmark deltager med para-atleter ved et NM i Sportsklatring. 

Så forventningerne til dansk succes er store inden NM i næste uge.

“Nu må vi se. Vi er i alt fire gode deltagere i min disciplin, og den ene er verdensmester. Men jeg vil da gøre alt for at få en medalje igen,” siger Monica.

Monica deltager i kvalifikationen fredag kl. 16.30-22.00. Og forhåbentlig også i finalerunden lørdag kl. 16.00-20.40. Sted. Blocs & Walls, Refshalevej 163 D.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Close