Sabba Mirza bor tæt på Ørestad og er både mediedirektør, naturguide, forsker, producer og iværksætter. I fire år har hun været adm. direktør for My Law Story, som arbejder for at styrke mangfoldighed og trivsel inden for den juridiske branche.
40-årige Sabba er selv jurist og ph.d. i retsvidenskab, og har siden sin studietid arbejdet for mere diversitet, ligestilling og mangfoldighed inden for den juridiske branche. Hendes firma My Law Story har udviklet en streaming kanal og netværk for studerende og jurister, så de bliver bedre til at holde fast i deres drømme og gennemføre det ofte ret hårde studium – og derefter bliver glade for deres arbejde. Det sker gennem gennem medieproduktioner som personal talks, juridiske talks, digital læring og virksomhedsportrætter. Desuden producerer My Law Story webserier og dokumentarfilm, der kaster lys over relevante samfundsmæssige og juridiske forhold.
“My Law Story blev meget hurtigt en kæmpe succes, da vi startede i 2018 som en studenterforening. Det viste sig at der var rigtig, rigtig mange jurastuderende, som kæmpede med mistrivsel og savnede vejledning og netværk. De studerende starter på studiet med stærke drømme og visioner for deres studievalg. Men miljøet er hårdt og konkurrencepræget, og hvis du på en eller anden måde stikker ud, føler du dig meget hurtigt isoleret. Gennem My Law Story møder man alle dem, som har det på nøjagtigt samme måde,” fortæller Sabbe Mirza.
Naturen er ren medicin
Et af de tilbud, som de studerende har mulighed for at benytte sig af gennem hendes virksomhed, er møder, gåture og samtaler i Naturpark Amager, hvor hun selv er uddannet naturguide på Friluftshuset i Naturcenter Amager.
“Jeg har altid brugt naturparken meget sammen med min mand og vores fire børn, så det var naturligt for mig at sige ja til at blive naturguide hos naturvejleder Jes Aagaard. Naturen har givet mig så meget, og jeg er sikker på at mange studerende på Søndre Campus ville få enormt meget ud af at kunne ‘tanke op’ og få noget lys ved at bruge fælleden til gåture, pauser og gruppemøder,” siger Sabba Mirza.
Interesser stritter i flere retninger
Sabba blev født i Amsterdam i 1983 og flyttede til Danmark med sin familie i slutningen af 80’erne. Hun voksede op på Vesterbro, inden hun i 2002 fik en lille studiebolig på Følfodvej på Vestamager. Lige siden er hun blevet ‘på øen’.
I 2011 tog hun sin kandidatgrad fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Efterfølgende, i 2017, forsvarede hun sin ph.d. i jura med emnet Æresrelaterede forbrydelser – strafferetlige perspektiver. Hun underviser i dag på Syddansk Universitet som ekstern lektor, har været recognized student på University of Oxford og bidraget til CUREDI-projektet på Max Planck Institute for Law & Anthropology i Tyskland. Dertil kommer virksomheden My Law Story, og foredrag om æresforbrydelser og negativ social kontrol. Og så er hun i øvrigt også naturguide. Og lægdommer (domsmand) ved byretten i København.
“Jeg kan godt se at mine aktiviteter stritter lidt i flere retninger, men jeg nægter altså at sige nej til en spændende udfordring, og har lært at arbejde “smart, not hard”. Børnene er også blevet lidt større nu, så jeg er meget priviligeret og befinder mig godt med at have gang i mange ting,” siger Sabba.
“Min hovedinteresse ligger indenfor fællesskaber og diversitet, og det går igen i alle mine projekter. Som forsker på Københavns Universitet kunne jeg se, at rigtig mange mistrivedes, og at mange også stoppede på studiet. I et konkurrencepræget miljø tror man ofte, at alle de andre er perfekte. En af de ting vi gør, er at invitere fremtrædende jurister, også undervisere og professorer – til at fortælle om DERES fiaskoer igennem studielivet eller karrieren. For alle har jo nogen, og vi har sågar fået Lars Løkke Rasmussen til at være med,” siger Sabba og smiler.

Diversitet i advokatbranchen
Advokatbranchen i Danmark er stadig meget traditionel. Man har f.eks. stadig ikke knækket koden i forhold til at få flere kvinder på topposterne. Kun 14% af de kvindelige jurister bliver partnere i advokatfirmaer. De to køn følges ad indtil de bliver advokatfuldmægtige. Så går kvinderne på barsel, og med en arbejdsuge på op til 80 timer, er advokatkontorerne er ikke særligt børnefamilievenlige. Men branchen er ved at få et wake up call fra virkeligheden.
“Mange steder i udlandet er de kommet længere med diversitet og ligestilling. Advokatfirmaerne har selv udtrykt, at de ønsker mere mangfoldighed hvad angår køn, etnicitet osv. Og deres kunder efterspørger diversitet. De ønsker at arbejde sammen med et team, som har flere forskellige køn, baggrunde og farver. Det krav møder de danske advokatvirksomheder også efterhånden,” fortæller Sabba.
“Derfor er der større og større interesse for My Law Story i advokatfirmaerne. For hvis der ikke er studerende med mange forskellige baggrunde på jura, så kan de heller ikke rekruttere en mangfoldig gruppe af advokater i fremtiden”.
USA-drømmen
Sabba Mirza har for nylig været inviteret med i en erhvervsdelegation, som besøgte USA i selskab med erhvervsministeren. Det var en stor oplevelse, som gav Sabba lyst til at lancere My Law Story i USA.
Det kan godt være at det lyder vildt, og jeg er heller ikke klar til at kaste mig ud i det endnu. Der mangler f.eks. kapital, og her siger tallene at kun 0,1% af den risikovillige kapital går til kvindelige startups! Men USA har 1,3 mio. advokater, så der ligger jo et marked der og venter,” smiler Sabba Mirza.
“Det er nemlig OK at have drømme, og det er OK at tale om sine drømme,”
Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve