Ørestad Skole valgte i sidste uge at afholde sin egen fagfestival for de ældste elever. I en uge blev der knoklet på værkstederne et af resultaterne var en helt ny skolegård med boldbane ved Mediebyen.
Der blev hamret, gravet, boret, flettet og skiftet dæk i Ørestad Skole satellitlokaler i Mediebyen i sidste uge. Skolen holdt sin egen fagfestival for andet år i træk, og samarbejdede i år med bl.a. entreprenørfirmaet Hoffmann A/S, Boss Ladies, erhvervsskolen TEC, Social- og Sundhedsskolen SOSU H, Hotel- og Restaurationsskolen HRS og Åben Skole.
Tidligere har de ældste elever været på fagmesse i Bella Center, hvor flere tusinde elever kunne besøge og høre mere om en lang række praktiske fag og uddannelser. Men den store fagmesse stoppede under Corona og er ikke vendt tilbage. Derfor har skolen lavet sin egen messe for de 280 udskolingselever i 7.-9. klasserne med navnet “Med hænder og hovede”.
Baggrunden for fagmessen er, at der er brug for flere håndværkere, kokke, sosuassistenter og mange andre med en praktisk uddannelse. Målet er at erhvervsuddannelserne skal tiltrække 20 procent flere elever.
“Så vi tænkte at vi måtte udvikle vores eget alternativ til den store fagmesse, og projektugen sidste år blev en succes. I år har vi udvidet med flere fag og samarbejdspartnere, og eleverne laver konkrete projekter, som kommer skolen til gode. Hoffmann A/S fejrer sit 150 års jubilæum og har tildelt Ørestad Skole en jubilæumspris på 160.000 kroner. Takken være prisen kan eleverne nu arbejde sammen med lærlinge fra Hofmann om at bygge et hele nyt udeområde ved Mediebyen,” forklarer leder af udskolingen på Ørestad Skole, Mads Dyrby Aarø-Hansen.
Og der er gang i arbejdet udenfor. Eleverne planter træer og buske, lægger nyt underlag og anlægger siddemøbler og boldbane, mens musikken brager ud af ghettoblasteren. Det nye udeområde skal være færdigt til selve fagmessen, som er den store afslutning på projektugen om torsdagen, forklarer Frederikke og Victoria fra 7. klasse, som viser Ørestad Avis rundt.
Hoffmann har tidligere arbejdet sammen med Ørestad Skole under byggeriet af Hubnordic på nabogrunden. Her kom eleverne over på byggepladsen for at lære om byggefaget og følge med i byggeprocessen.
“Vi vil jo gerne vise eleverne, at man også kan få en uddannelse og et job i byggebranchen – i stedet for at gå i gymnaiset for eksempel. Så vi bruger en del ressourcer på projektet. Der er 12 mand i gang her, for vi skal jo gerne være færdige på en uge,” fortæller Hans Henrik Hattesen, forretningsudvikler hos Hoffmann A/S.
Indenfor i Mediebyen er der oprettet flere værksteder, hvor lærlinge eller elever og lærere fra de forskellige erhvervsuddannelser arbejder sammen med skoleeleverne. For eksempel i ‘Boss Ladies’ som er tømrerværkstedet kun for piger, som producerer siddemøbler af træ og bambus.
“Det er super sjovt at lave noget andet end almindeligt skolearbejde, vi hygger os med at stå og lave noget med vores hænder,” sider Clara og Rosalina fra 9. klasse.
Clara tænker dog ikke at hun vil søge en erhvervsuddannelse efter skolen, men gå i gymnasiet.
“Jeg kunne godt tænke mig at arbejde som eventkoordinator en gang, så jeg vælger gymnasievejen. Men derfor er det stadig dejligt at arbejde med værktøj, og samarbejde om et helt konkret projekt. Det burde være en del af skoletiden for alle,” siger Clara.
Uddannelsesvejleder i Københavns Kommune, Charlotte Johansen, har været med til at planlægge projektugen. Hun mener at den er med til at udvide elevernes horisont, og det er en fordel, uanset hvad de vælger at lave efter folkeskolen.
“De unge får en større bredde i deres uddannelsesvalg, de opdager hvad man også kan lave. Og de møder lærlinge, som er stolte af deres fag, og viser eleverne, at der er andre veje i uddannelsesjunglen end gymnasiet,” forklarer Charlotte Johansen.
Torsdag 14. marts var den store finale for projektugen, hvor eleverne skulle fremvise deres projekter og have besøg af Børne- og Ungdomsborgmesteren. Der blev budt på mad lavet af eleverne sammen med kokkelærlingene, og det nye udeområde blev indviet.