Mira og Henriette får travlt det næste halve år. De har arrangeret syv forskellige guideture i Ørestad under arkitekturåret. Og vil rigtig gerne have beboerne med ud at opleve deres egen bydel.
Mira Cordsen og Henriette Kragh Jacobsen kender Ørestad ud og ind. De har begge boet i Ørestad i mange år, og samtidig været guider for hundredevis af arkitekter, byplanlæggere og helt almindelige turister, som vil lære Ørestads arkitektur og byplanlægning at kende.
Kend din egen by
Fra maj til oktober i år tilbyder de syv forskellige byvandringer i Ørestad.
Og udover de mange internationale gæster, som kommer til Ørestad i arkitekturåret, ønsker de også at de loakle beboere kommer med.
“Vi har valgt nogle temaer, som også vil være nye og spændende for Ørestads beboere, Der flytter jo hele tiden nye beboere ind, og de kan få stor glæde af at komme med på en byvandring, hvor lærer en masse om deres by, og samtidig møder nogle af de udenlandske besøgende,” siger Mira Cordsen og Henriette Kragh Jacobsen.
Vil møde de lokale
Turene foregår på dansk eller engelsk, og man kan vælge mellem temaer som ‘Genbrugsarkitektur’, ‘Arkitektur Highlights’, ‘Company Walk’ og ‘Inside the 8House’.
“Det er vores erfaring, at deltagerne på vores ture forventer at de kan møde lokale beboere, og høre dem fortælle hvordan det rent faktisk er at bo i Ørestad. Alle de faktuelle oplysninger om arkitekturen og arkitekterne kan de jo læse om derhjemme. Vi oplever langt mere dynamik på vores ture, når der opstår samtaler mellem folk udefra og beboere,” siger Mira Cordsen.
Genbrugsbyggeri
Hun glæder sig især til et af de nye temaer for turene, som er genbrugsarkitektur. Ørestad har været frontløber i brugen af genbrugsmaterialer i byggeriet, og været med til at sætte nye standarder.
“Det startede med Upcycle Studios og Ressourcerækkerne, og nu skyder UN17 Village op som det største byggeri i Danmark, hvor genbrug er tænkt ind fra starten. Det er en spændende historie, vi kan fortælle her,” siger Mira.
Deltagerne på vores ture forventer at de kan møde lokale beboere, og høre dem fortælle hvordan det rent faktisk er at bo i Ørestad. Alle de faktuelle oplysninger om arkitekturen og arkitekterne kan de jo læse om derhjemme
Mira Cordsen
Henriette bor i Stævnen I, og har oplevet bydelens udvikling gennem flere år. Hun synes at der er flere myter omkring Ørestad, som trænger til at blive punkteret.
“For eksempel tror mange, at det er meget dyrt at bo i Ørestad. Det er det ikke, sammenlignet med andre byudviklingsområder i København”.
Masser af liv
Desuden har mange hørt, at der ingen mennesker og fællesskaber er. Så vi tager deltagerne ind i gårdene, hvor der er et liv uden lige hver eftermiddag, når børnefamilierne mødes. Her er masser af liv, hvis man bare ser sig omkring de rigtige steder,” siger Henriette Kragh Jacobsen.

Ture med Experience Ørestad:
– Company Walk. Besøg i flere bygninger. Ture i hver af Ørestads kvarterer.
– Walk’n’Talk: Asgers Have Tagfarm. Alt om tagfarmen.
– Architecture Highlights in Ørestad (på engelsk).
– Inside the 8House (på engelsk).
– Genbrugsarkitektur til bl.a. Upcycle Studios og UN17 Village.
– Arkitektur Highlights i Ørestad.
Find de guidede ture i programmet for arkitekturåret. Det lokale program Ørestad23 findes på oicc.dk/restad23. Det samlede program findes på arkitekturhovedstad.kk.dk/program