Til Christians bal på slottet

Af Sofie Schaumburg-Levy. Foto: Tobias Klindt

Tre elever fra Ørestad Gymnasium skal med til Prins Christians 18-års fødselsdag på Christiansborg Slot

Der går tre elever rundt med sommerfugle i maven på Ørestad Gymnasium. Anne-Sofie, Shabnam og Victor er nemlig blandt de heldige 18-årige, som skal være med til at fejre Prins Christians fødselsdag den 15. oktober. Det bliver en lidt anderledes 18-års fødselsdagsfest, end hvad de er vant til. For ølsjatter, Breezers og soundbox bliver skiftet ud med smoking, lang kjole og gallataffel.

“Jeg er meget spændt på hele aftenen og har sommerfugle i maven“, fortæller Anne-Sofie Tørnsø Olesen, der sammen med Victor Östlund Ziegler Simonsen var heldig at vinde lodtrækningen hjemme i deres kommuner.

“Jeg er ikke nervøs“, siger Victor, som dog også afslører, at han prøver at nedtone forventningerne overfor sig selv.
“Det er ikke rigtig gået op for mig, at jeg skal med“, fortæller Victor, som til daglig går på eliteidrætslinjen på Ørestad Gymnasium og spiller fodbold i B93.

Shabnam Alimardani Shafigh er blevet inviteret med til festen som medlem af Ungerådet i Københavns Kommune. Hun glæder sig mest af alt til at møde andre unge til gallataflet.
“Jeg håber, at jeg får chance for at netværke med andre unge, som er en del af foreningslivet. Jeg synes, det er fedt at have et stort netværk i hele landet“, slår Shabnam fast.

Kondisko går ikke an
Hvad skal man tage på, når Dronningen inviterer til fest? Crop top og et par jeans går i hvert fald ikke an. “Vi har fået besked fra kongehuset om, at dresscoden er lange kjoler, smoking og jakkesæt”, fortæller Anne-Sofie, som har valgt en lang kjole og guldglimmersko til festen. 

Shabnam har også valgt sit look.
“Jeg vil gerne have noget kulturelt tøj på fra Iran, da jeg har iranske rødder. Jeg vil gerne skabe noget opmærksomhed omkring kulturel mangfoldighed“, siger Shabnam, som også tager et flot tørklæde med sten og pailletter på til festen.

Victor har været ude og købe en smoking. Dog måtte han droppe ideen om at have kondisko på, efter hans forældre insisterede på, at Victor tager til fest i et par pæne lædersko. 

Er Kongehuset relevant i 2023?
Spørger man de tre unge fra Ørestad Gymnasium, om hvad de synes om kongehuset, så svarer Anne-Sofie prompte:
“Jeg har ikke andet end positive tanker omkring kongehuset. De er så åbne overfor resten af samfundet. For eksempel er de villige til at invitere helt almindelige mennesker som du og jeg til en så uforglemmelig begivenhed“.

Victor stemmer i og mener, at det er godt, at vi har kongehuset, fordi det er en forbindelse tilbage til vores historie. Victor mener også, at Mary Fonden og Royal Run er to eksempler på, at kongehuset gør det godt.

Shabnam synes også, at det er godt, at vi har kongehuset som et nationalt symbol, der kan repræsentere os. Men hun har det ambivalent med kongehuset som institution.
“Hvad skal vi egentlig med det? Kongehuset har ikke den store relevans i min hverdag, og de har jo ingen reel indflydelse. Jeg er ikke den største fan“, siger Shabnam, som dog anerkender, at kongehuset gør andre folk glade, og det i sig selv er også vigtigt.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »