Ungdomsklub søges: ‘Tænk hvis man havde et sted hvor man bare kunne hænge ud sammen’

Tre unge i Ørestad fortæller om deres ønsker til den nye ungdomsklub. Pludselig kom en borgmester forbi.

Som avisen tidligere har skrevet, er der for nylig afsat en million kroner til at Ørestad Ungdomsklub kan starte senere i år – i midlertidige lokaler. Når Hannemann Skole er bygget om to år, skal klubben have egne lokaler der. Vesterbro Ungdomsgård, som har stor succes med at tiltrække de unge på Vesterbro, har sagt ja til at starte klubben i Ørestad. Om et halvt års tid vil de første tilbud til de unge være klar. 

Sander, Olivia og Maria foran Streethallen. Den var meget populær, men blev ‘overtaget’ af unge fra andre dele af Amager, og der blev lavet hærværk. Så der hænger Ørestads unge ikke ud for tiden.

Maria, Sander og Olivia går alle i 9. klase på Ørestad Skole. De kender alt til at lede efter et sted at være og bare hænge ud i Ørestad. Det er nemlig ikke særlig nemt. Og de har nogle helt klare ønsker til den kommende ungdomsklub.
“Det kunne være lidt lige som Streethallen, bare med nogle sofaer man kunne sidde i. Det er jo bare et lokale, hvor vi kan være os selv, vi ønsker os. Hvis man vil gå til en bestemt aktivitet, kan man jo allerede gøre det nu. Det vi mangler er et sted bare at være,” siger Olivia Brammer.

“Ja, bare et sted at være! Måske med et bordtennisbord. En kælder ville være helt OK. Der kunne være en kode til døren, så man kan låse sig selv ind. I det hele taget skal det være et sted hvor vi selv får lov til at bestemme noget,” siger Maria Hagedorn.

“Og der skal ikke være små børn i klubben – de larmer, og så er det en masse voksne til at passe dem,” siger Sander Stampe Dick.

“En kælder ville være helt OK. Der kunne være en kode til døren, så man kan låse sig selv ind. I det hele taget skal det være et sted hvor vi selv får lov til at bestemme noget,” siger Maria Hagedorn.

Folk ser skævt til os
De unge kender til masser af mere eller mindre kreative, spontane eller hemmelige steder i Ørestad, hvor de unge har hængt ud i mangel af et ordentligt sted at være. 

Sander: “Det skal ikke være sådan, at man skal melde sig til alt muligt, hvis man skal have lov til at være der. Det skal også være i orden, at man bare hænger ud.”Før streethallen blev åbnet i 2017, mødtes de unge på biblioteket, i Field’s, i Byparken, i parkeringshuse, i Krattet eller på Platformen bag skolen og gymnasiet. På et tidspunkt havde nogle unge fundet et rum i en af de store boligejendomme, som var fyldt med mælkekasser. Her indrettede de et lille værested, indtil det blev opdaget, og så blev rummet låst af.

“Og der skal ikke være små børn i klubben – de larmer, og så er det en masse voksne til at passe dem,” siger Sander Stampe Dick.

“Vi har brugt biblioteket efter skole, bare for at være sammen. Men her kan man også godt mærke, at der bliver set lidt skævt til os, selv om vi ikke larmer.”

Hytten blev revet ned
De unge kan også fortælle om en hytte ude på fælleden, som man kunne mødes i, indtil den blev opdaget og revet ned. Og om andre unge, som har talt om at købe en gammel campingvogn, som de kunne være i. Ingen af stederne har de følt sig velkomne.
“Ja, nogle har hængt ud i parkeringskældrene, for eksempel. Indtil politiet kom og bad dem om at gå hjem. Streethallen var åben hele døgnet i starten, nu lukker den klokken 23. Jeg har hørt om nogen, som har  gemt sig derinde, og overnattet der,” siger Sander.
“Eller i Byparken, indtil man bliver smidt væk. Det er tit at vi forsøger at finde et sted at mødes, som ikke er derhjemme. Men der er jo ingen steder at være, og så bliver det tit ikke til noget,” siger Maria.

Streethallen druknede lidt i succes
Streethallen blev hurtigt populær blandt de unge. Der var ingen steder at sidde og snakke, hvis man ikke lige var til skating eller indefodbold. Men det var trods alt et sted med tag over, og så var der ingen voksne, og den var åben altid.
Olivia: “Vi har brugt biblioteket efter skole, bare for at være sammen. Men her kan man også godt mærke, at der bliver set lidt skævt til os, selv om vi ikke larmer.”Men efter et stykke tid blev stedet overtaget af unge fra andre kvarterer, der blev begået hærværk og røget hash. I dag er der indført faste åbningstider og mere opsyn. Men de mange andre – voksne – brugere af hallen, synes stadig ikke at det er sjovt med en masse unge, som hænger ud i hallen, selv om de ikke laver ballade. Så det er heller ikke her, at de unge har et sted bare at være sammen.
“I stedet for er vi gået ned på biblioteket efter skole, bare for at være sammen. Men her kan man også godt mærke, at der bliver set lidt skævt til os, selv om vi ikke larmer, så det var heller ikke optimalt,” siger Olivia.

“Nogen har hængt ud i parkeringskældrene, for eksempel. Indtil politiet kom og bad dem om at gå hjem. Streethallen var åben hele døgnet i starten, nu lukker den klokken 23. Jeg har også hørt om nogle, som har  gemt sig derinde, og overnattet der,” siger Sander.

Sofaer – ikke faste aktiviteter
Nu kommer Jesper, med en mobiltelefon ved øret. Han bor lige overfor, i Bellakvarteret, men skal lige tale færdig, så springer han over til gruppen af unge. De er i gang med at fortælle, hvordan de kunne tænke sig at ungdomsklubben skal være. Ingen af dem synes for eksempel at der skal være nogle bestemte tilbud om aktiviteter.Hvis man er interesseret i dans eller selvforsvar, så går man nok til det i en forening i forvejen.

“Vi skal ikke bestemme, hvilke tilbud der skal være. Det må dem der kommer, selv finde ud af,” siger Olivia.

“Det skal ikke være sådan, at man skal melde sig til alt muligt, hvis man skal have lov til at være der. Det skal også være i orden, at man bare hænger ud,” siger Sander.

De tre er enige om, at ungdomsklubben bare skal være et hyggeligt lokale, med sofaer og et billardbord måske, eller et dartspil. 

“Vi ser også meget gerne, at de unge selv er med til at styre ungdomsklubben. Vi skal bare passe på, at det ikke bliver en bestemt gruppe, som sætter sig på det hele,” siger Jesper Christensen.“Og der skal ikke være små børn i klubben – de larmer, og der er mange voksne til at passe dem,” gentager Sander, så borgmesteren også får budskabet.

“Og dem der bruger klubben, og som er med til at holde orden, skal være med til at bestemme. Og der behøver ikke at være en masse tilbud om aktiviteter. Man skal selv kunne vælge det til, men kun hvis man har lyst,” siger Olivia.

“Ja, vi vil gerne kunne mødes og være sammen uden voksenovervågning,” siger Maria til Jesper.

God ide med nogle voksne at tale med
Jesper Christensen forstår godt Olivia, Sander og Maria. Men han synes at der sagtens kan være begge dele i ungdomsklubben. Både mulighed for at hænge ud, uden voksne omkring sig. Men også mulighed for at lave aktiviteter, hvis man har lyst. Og mulighed for at tale med en voksen, som ikke er ens forælder.
“Vi ser også meget gerne, at de unge selv er med til at styre ungdomsklubben. Vi skal bare passe på, at det ikke bliver en bestemt gruppe, som sætter sig på det hele. Derfor er det en god ide, at der er nogle voksne også. Og jeg synes også, at der skal være nogle tilbud om aktiviteter. Men hvilke aktiviteter, det skal de unge være med til at bestemme,” siger Jesper. 

Han var selv meget glad for sin egen ungdomsklub i Tingbjerg for mange år siden.
“Vi tog for eksempel på cykeltur i Frankrig hver sommer. Ind med cyklerne i toget, og så afsted. Og det gør jeg faktisk stadig,” siger han. 

Musik, kreativitet – men også sofatid
Aktiviteterne behøver ikke at være skemalagte og ingen skal tvinges til dem. Det er Jesper med på.
“Men fra de andre klubber ved vi, at de unge faktisk gerne vil have nogle tilbud. Typisk kommer de i klubberne for at spille musik, eller for at dyrke en anden kreativ interesse. Og så selvfølgelig også for bare at sidde og snakke.

“Vi skal også huske på at ungdomsklubberne i Københavner åbne for alle unge i kommune. Jeg håber at klubben i Ørestad også kan tiltrække andre unge fra naboområderne. Også nogle unge som ikke er så ressourcestærke, og som kan få stor glæde af at dyrke en interesse i klubben, og af at tale med nogle voksne, som ikke er ens forældre,” siger Jesper.

Hvorfor kommer ungdomsklubben egentlig først nu?” spørger de unge til sidst.
“Det er et godt spørgsmål. Men ungdomsklubber er ikke noget som kommunen har pligt til at tilbyde. Daginstitutioner og skoler kommer i første række. Jeg har bare set behovet for en ungdomsklub i Ørestad i lang tid. Og jeg er super glad for at det endelig er lykkedes. Om et halvt års tid vil jeg gerne snakke med jer igen. Så skal vi nemlig til at åbne det første midlertidige tilbud,” siger Jesper Christensen.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »