Universet, russisk skindmafia og Afghanistan

Tårnby Bibliotek og AOF Amager inviterer i efteråret til en række spændende foredrag, der har sit afsæt i fantastiske og til tider grænseoverskridende fortællinger:

Jagten på liv i universet ved Christina Toldbo
Hvor kommer vi fra, og er vi alene? Indtil nu har vi kun fundet liv på Jorden, men kan det virkelig passe, at vi er alene i et uendeligt univers med trillioner af stjerner? Tag med astrofysiker Christina Toldbo på en rejse gennem vores univers fra Merkur til is-kæmperne og exoplaneterne i jagten på vand og liv.
Torsdag 28. september kl. 19.30 på Hovedbiblioteket

Fra tundraen til savannen ved Rane Willerslev
Rane Willerslev bevæger sig gerne helt ud til kanten for at se hvordan verden hænger sammen. Sådan har han haft det lige siden han var en ung og uprøvet antropolog til i dag, hvor han er direktør for Nationalmuseet. Hør ham fortælle, hvordan det er at have den russiske skindmafia i hælene og stå ansigt til ansigt med en bjørn.
Torsdag 26. oktober kl. 19.30 på Hovedbiblioteket

Da Taliban tog magten ved Simi Jan
Den dag Taliban indtog Kabul, tonede Simi Jan frem på de danske tv-skærme, direkte fra Kabul, for at berette om verdenshistorien. Hun var samme dag landet i Kabul med det sidste fly. For da alle begyndte at flygte, pakkede hun sine ting og tog afsted. I dette foredrag kan du høre hendes barske og personlige beretning fra frontlinjen.
Torsdag 16. november kl. 19.30 på Hovedbiblioteket. Billetpris 370 kr. for alle tre foredrag. Billetter købes via AOF Amager. Se også bibliotekets hjemmeside taarnbybib.dk

Hekseanklagede kvinder
Fra 12. september 2023 udstiller Soroptimist International Kastrup-Tårnby billeder fra to af deres projekter på Hovedbiblioteket. Udstillingen åbnes med en reception på Tårnby Hovedbibliotek den 12. september kl. 17.
På Center Delwendé i Ouagadougou, Burkina Faso bor hekseanklagede kvinder, der er fordrevet fra deres familier og landsbyer. På centret håndfremstiller kvinderne bomuldsgarn fra bunden, de producerer grøntsager og modtager undervisning i blandt andet regning, læsning og stavning. Færdigheder der giver kvinderne mulighed for at blive selvforsørgende, når de forlader centret. Centret er blandt andet støttet af Soroptimist International Kastrup-Tårnby.
På udstillingen kan du også se billeder fra Verdens vigtigste cykelløb. Et årligt tilbagevendende cykelevent der arrangeres i samarbejde mellem soroptimistklubber over hele landet, FN’s Stop Sult Fonden og FN’s fødevareprogram (WFP) Projektet sikrer skolemad til drenge og piger i Burkino Faso.

Donationer til børn og unge i økonomisk udsatte familier
For femte år i træk samler amagerkaneren Louise Baltzarsen Herreholm ind til at lave pakke- og adventskalendere til børn og unge i økonomisk udsatte familier. Louise sorterer gaverne og pakker dem ind, så de passer til børnene og deres aldre. I år bliver der lavet pakkekalendere til børn 0-11 år og adventsgaver til de 12-18-årige med temaer som for eksempel skønhed og pleje, spil, skoleredskaber osv.
”Det giver rigtig mange familier noget ro i maven, at de med de donerede pakkekalendere får mulighed for at give deres børn samme oplevelse af julen, som børn, der er økonomisk bedre stillet,” fortæller Louise Baltzarsen Herreholm om sine erfaringer med de seneste års indsamling og uddeling af pakkekalenderne.
Fra 1. september til 31. oktober kan du aflevere brugbart aflagt legetøj, spil, skolesager og skønhedsprodukter til indsamlingen på Tårnby Hovedbibliotek.

Design din egen genbrugsmulepose
Lav din gamle t-shirt om til din nye yndlingsmulepose. En saks, en gammel t-shirt og en god mængde knuder. Det er opskriften på en stærk mulepose, der kan bære dine bøger hjem fra biblioteket. Med flotte farver og sjove figurer fra kartoffeltryk, kan du lave lige præcis den mulepose, der passer til dig.
Sammen med Ildsjælene inviterer Tårnby Hovedbibliotek børn i alderen 7-10 år til en kreativ eftermiddag. Vi sørger for alt udstyr og gamle t-shirts, men har du en gammel t-shirt i skuffen, er du velkommen til at medbringe den.  Foreningen Ildsjælene afvikler arrangementer for børn og unge der bryder tabuet om ensomhed og støtter velgørende og frivillige formål.
Onsdag den 13. september kl. 15.30 – 17.30 på Hovedbiblioteket. Læs mere om Ildsjælene på: www.ildsjaelene.dk

Tårnbys nye Grønne Nabofællesskab
Tårnby har fået et Grønt Nabofællesskab bestående af engagerede borgere, der i fællesskab ønsker at gøre Tårnby mere grønt. I midten af august inviterede Tårnby Hovedbibliotek og Bent Mariager fra Grønne Nabofællesskaber til opstartsmøde af Grønne Nabofællesskaber i Tårnby. Et par håndfulde nysgerrige, interesserede og engagerede tårnbyborgere deltog i mødet og besluttede at danne et Grønt Nabofællesskab i Tårnby.
Hvordan Tårnby Grønne Nabofællesskaber skal udvikle sig og arbejde for afhænger af de borgere der indgår i fællesskabet. Ved første møde var bytteskabe og byttemarkeder, grøn fællesspisning, videndeling om permakultur og mere biodiversitet på kommunes mange græsplæner højt på ønskelisten.
Næste møde er 19. september kl. 17-19 på Tårnby Hovedbibliotek. Alle der har lyst til at være med i Tårnby Grønne Nabofællesskab er velkomne til at deltage.

World Cleanup Day i Tårnby
Lørdag 16. september rydder hele verden op i forbindelse med World Cleanup Day. I Tårnby inviterer Tårnby Grønne Nabofællesskab til naturoprydning på de grønne områder omkring Øresundsparken. De mødes med alle der har lyst til at være med ved Femøren Station kl. 10.

Tøjbyttemarked
Konceptet er enkelt: du medbringer det tøj du ikke længere bruger, så det kan gives videre, og tager det med hjem, som du kan bruge. Du kan medbringe tøj til alle aldre og køn. Alt tøj arrangeres på stativer og borde efter størrelse, så det er nemt og overskueligt at gå på jagt efter nye lækre fund til garderoben. Tøj der ikke har fået ny ejermand når dagen er omme, doneres til velgørenhed.
Lørdag den 16. september kl. 10 – 14 på Hovedbiblioteket. Du er velkommen til at deltage, selvom du ikke selv medbringer tøj. Du må gerne bare tage tøj med hjem.

Insekternes forunderlige verden
Livestreaming fra Aarhus Universitet ved professor i biologi Dave Goulson, University of Sussex, England, og journalist Kjeld Hansen.
Antallet af insekter i verden er i kraftig tilbagegang. Hør i dette foredrag om de mange årsager hertil og om hvordan vi kan rette op på det. Blandt andet ved fundamentalt at ændre måden vi dyrker vores fødevarer, ved at give naturen mere plads og ved at gøre grønne, bynære områder – inkl. vores private haver – til grønne oaser for liv.
Tirsdag den 19. september kl. 19-21. Tårnby Hovedbibliotek / Gratis billetter

Workshop for voksne: Lær at lave evighedsblomster af perler
Din kreativitet bliver udfordret, og du skaber et friskt og farverigt pust til dit hjem, når du laver en evighedsblomst ud af farverige glasperler. På workshoppen får du en introduktion til forskellige teknikker, materialer og værktøjer, og du kommer hjem med din egen perleblomst.  Workshoppen er for alle voksne uanset niveau. Det eneste der kræves, er en rolig hånd og en god portion tålmodighed med de små perler. 
Kir Lykkeberg er selvlært kunsthåndværker med en uddannelsesbaggrund som fotograf og grafisk designer. Ud over perleblomster arbejder hun bl.a. med plantefarver, papirblomster, strik og keramik.
Tid: 21. september kl. 16.00-19.00. Sted: Tårnby Hovedbibliotek, Kamillevej 10. Billetpris 35 kr.
Billetter kan købes online på www.taarnbybib.dk, eller på bibliotekerne i kommunen.

Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden?
Livestreaming fra Aarhus Universitet ved Professor i DNA-forskning Eske Willerslev,
Globe Institute, Københavns Universitet. Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os, hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.
Tirsdag den 26. september kl. 19-21. Tårnby Hovedbibliotek / Gratis billetterForedraget begynder præcis kl. 19, hvorfor vi anbefaler, at man kommer i god tid.

Genopdag din garderobe ved Laura Lava
Lær at BRUGE dit tøj i stedet for at købe mere nyt. Laura Lava viser på to hæsblæsende timer, hvordan du forvandler din garderobe fra begrænsninger til muligheder.
Løsningen er ikke at rydde ud og forære det hele væk, for genbrugsbutikkerne bugner, og strande i ulande er lossepladser af værdiløst tøj, som vi (med god samvittighed) har puttet i tøjcontaineren.
Derfor er løsningen redskaber der lærer dig at BRUGE dit tøj.
Onsdag den 27. september kl. 19.30 på Hovedbiblioteket. Billetpris 35 kr. Billetter kan købes online på www.taarnbybib.dk, eller på bibliotekerne i kommunen. Gratis billetter kan afhentes på bibliotekerne eller printes på www.taarnbybib.dk

Du skal have abonnement for at læse denne artikel

Få adgang til Ørestad Avis - Første måned på gratis prøve
Translate »