Skrevet af Jakob Korshøj
Veganerpartiet ønsker 100% plantekost i det offentlige, og så skal det være dyrt at være bilejer.
Karsten Faber kommer ud af en københavnerfamilie, som dog vendte snuden mod en mindre landsby på midtsjælland, Kværkeby, hvor de boede i 16 år, indtil de vendte retur til København. Karsten har siden hen boet og arbejdet i München, hvor han har stiftet tysk familie. Han er i dag Customs Affairs Manager for DHL. “En slags lobbyist og problemknuser,” som han selv kalder sig. Og så er han forperson i Veganerpartiet i Københavns Storkreds.
Han flyttede selv til Ørestad for ti år siden.
“Jeg er meget arkitekturinteresseret, og har altid kigget varmt på 8Tallet, da det var under opbygning, og så kom muligheden for at flytte ind der sammen med mine to børn. Det var en spændende oplevelse, for dengang var her kun 8Tallet og Stævnen, og så ellers bare mudderpøle over det hele. Mange spurgte, hvad jeg dog skulle herude, men metroen var en af hovedårsagerne til, at jeg turde slå til. Den er ligesom en livsnerve ind til resten af København. Jeg er ikke bange for at prøve nye ting af, og jeg kunne se, at der var potentiale i Ørestad. Det har jeg fået bekræftet med tiden, synes jeg.”
Sådan blev jeg vegansk kommunalpolitiker
For seks år siden begyndte Kartens Fabers interesse for veganismen:
“Jeg og mine børn var på besøg hos resten af min tyske familie, og de var blevet veganere. Vi vidste dårligt, hvad det ville sige at være veganer dengang, og vi synes da også, at det var lidt mærkeligt. Men det mad, vi fik præsenteret, var ret smagfuldt, og så begyndte jeg at undersøge ideologien bag. Jeg fandt eksempelvis ud af, hvad der skal til for, at en ko giver mælk, og der blev jeg faktisk lidt pinlig berørt over min manglende indsigt. Jeg plejede jo bare at gå ned i supermarkedet og hente mælken uden at tænke yderligere over det.”
Der gik sport i den for Karsten Faber:
“Jeg blev hurtigt interesseret i andre forhold om animalsk industri, og jeg fandt efterhånden ud af, at det jo er nogle horrible forhold, de her dyr har. Med den viden følte jeg mig forpligtet til at handle, og så blev jeg veganer. Efter nogle år uden adgang til sociale medier havde jeg behov for et større netværk i den veganske verden med nogle ligesindede mennesker. Jeg deltog i forskellige happenings, og der mødte jeg Veganerpartiet, som for mig var spændende, da de arbejder politisk med veganisme. Jeg involverede mig og var med til at stifte Københavns storkreds.”
Nu har han været en del af Veganerpartiet i et år, og for ham lå det lige til højrebenet at stille op til kommunalvalget.
100% plantebaseret kost i det offentlige
Partiets mærkesager indebærer ifølge ham selv nogle store tiltag:
“Det er ikke bare nogle procentpoint, vi skal have ændret hist og her. Det er ret omfattende, og jeg kalder mig også selv for en engageret borger frem for politiker,” fortæller han.
“Vores største mærkesag er at tilbyde 100% plantebaseret kost i alle offentlige institutioner. Eksempelvis på plejehjemmet eller på gymnasiet her i Ørestad. Vi skal stimulere borgerne til at spise langt mere plantebaseret og vise dem, hvor nærende og hvor lækkert det kan være at spise plantebaseret. Gerne så de ikke kun spiser det på arbejdet, men så at de også vil omfavne det på hjemmefronten.”
Hvad hvis det har en demotiverende effekt, og folk så spiser ekstra meget animalsk i privaten, fordi de er ‘tvunget’ fra det i det offentlige?
“Jeg er med på, at det for nogle kan være lidt kontroversielt med sådanne tiltag, men her synes jeg, at vi som politikere har til opgave at være rollemodeller og vise folk fordelene ved plantebaseret, og hvor lækkert det reelt også er. Det er i øvrigt en skrøne, at det er stor videnskab at spise varieret og sundt på plantebaseret kost, og man kan sagtens få dækket alle sine behov. Der er kun gode ting at sige om plantebaserede madvarer. Det kræver bare, at men kender til det, og så er det ikke anderledes end at spise animalsk.”
Du kalder det et tilbud om plantebaseret kost. Skal der slet ikke være mulighed for animalsk kost i det offentlige?
“Jeg ser gerne, at det er 100 % plantebaseret tilbud og ikke noget andet. Det er til gavn for klimaet, dyrene og folks egen sundhed. Københavns Kommune skal ikke støtte det konventionelle animalske landbrug med mere dyremishandling, ringere sundhed til borgerne og ringere klima. Plantebaseret kost er win win win – men politik er jo en kompromidisk kunst, så hvis vi ender på et sted, hvor der er et tilvalg af animalsk kost en gang om ugen, må vi leve med det i starten i hvert fald.”
Flere el-ladestandere i Ørestad
I Ørestad har Karten Faber særligt fokus på p-husene:
“Man kan mærke, at folk herude vil bydelen det godt, og det er inspirerende, synes jeg. Alt, hvad vi foretager os herude, skal være med tanke på at skabe rum til den grønne omstilling. Det er eksempelvis helt tosset, at der ikke er flere ladestandere til elbiler i p-husene i Ørestad. Jeg har selv haft elbil i seks år, indtil jeg solgte den for nyligt, da jeg hellere bruger cyklen. Så jeg har mærket bøvlet med at have en elbil. Det er selvfølgelig blevet bedre, men det er langt fra godt nok. Der er under ti el-ladestandere i mange af p-husene, og det forslår som en skrædder i helvede. Det skal vi have optimeret,” fortæller Faber.
Anspurgt om parkeringspriserne svarer Faber, at de skal være højere i resten af København:
“Man taler om forskelsbehandling i Ørestad, og det er et problem, men så synes jeg faktisk, at priserne skal op i resten af byen. En bil forurener, hvis ikke det er en elbil, og det skal vi undgå. Det er i øvrigt et ‘overkill’, at der er flere p-huse på vej, når de nuværende står halvtomme døgnet rundt. Der skal ikke være flere p-huse, der opfordrer til at have en bil, for det er ikke flere biler, bydelen har brug for. Det skal være dyrt og besværligt at have egen bil i København, men det skal derimod være mere attraktivt at benytte sig af delebilsordninger.”
Udfasning af fossilbiler
En anden af partiets store mærkesager er generel grøn omstilling:
“København skal være førende som grøn by. Vi skal udfase fossildrevne biler, men også andre fossildrevne maskiner som eksempelvis plæneklippere. Vi skal i højere grad bruge de grønne redskaber, der allerede findes i dag. Altså nu står der af og til en dieselbil og larmer midt i Naturpark Amager, når jeg kommer løbende forbi, og hvis den findes som elbil, så forstår jeg simpelthen ikke, at der ikke er strengere krav til at bruge de grønne alternativer, når muligheden er der,” fortæller Karten Faber.
Her er det ifølge ham kommunens opgave at gribe ind: “Kommunen skal understøtte og opfordre til at bruge de grønne alternativer.”
Udviklingen sker jo allerede nu? Flere går over til grønne elbiler, og flere omstiller til grøn energi?
“Det går ikke hurtigt nok. Der skal nogle incitamenter til, at det sker hurtigere. Jeg vil gerne presse på for, at det for både borgeren og erhvervslivet bliver mere attraktivt at tilvælge de grønne alternativer.”
Faber har også tanker om en ny måde for kommunen at arbejde på: “Jeg kunne godt tænke mig, at kommunen opererede med et grønt nåleøje. Vi skal have lavet en rettesnor for, at intet bliver stemt igennem, hvis det ikke kan forsvares på den grønne omstillingsfront. Det bliver simpelthen nogle fastsatte krav, vi kommer til at udarbejde.”
FAKTA OM PLANTEBASERET KOST:
En vegansk kost er defineret ved en kost, der ekskluderer alle former for animalske produkter samt biprodukter fra dyr, såsom honning.
En plantebaseret kost dækker over en kost, der delvis eller udelukkende består af planter, dvs. hele uforarbejdede planter som frugt, grønt, bælgfrugter, nødder, kerner, frø og fuldkorn.
En ting er sikkert: Det er sundt at spise langt mere fra planteriget af frugt, grønt, fuldkorn, bønner, linser og nødder samt mindre af de animalske og forarbejdede produkter. Alle studier viser fx, at vi skal spise mere grønt og frugt hver dag, fordi det har en sundhedsfremmende effekt. Fødevarestyrelsens Officielle Kostråd er eksempelvis en god rettesnor for en sund kost.
Det, vi spiser og drikker, har også betydning for både vores sundhed og klimaet. Det skyldes, at produktionen af fødevarer medfører udledning af drivhusgasser. Det kalder man fødevarernes klimaaftryk. Kød – og især okse- og lammekød – har et højt klimaftryk.
Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man med en plantebaseret kost være opmærksom på, at man indtager tiltrækkelig energi, vitaminer og mineraler, herunder B12-vitamin, hvilket kræver en mere detaljeret viden.
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke vegansk kost til spædbørn og småbørn (under 2 år):
“Udelukkende vegansk ernæring til spædbørn og småbørn (under 2 år) kan ikke anbefales, da det kan være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår med denne kostform. De første to leveår er den mest sårbare periode med hensyn til barnets vækst og kognitive udvikling i forhold til kostens indhold af næringsstoffer. Børn i denne alder er de mest udsatte, hvis kosten ikke indeholder tilstrækkelig med energi, vitaminer og mineraler, herunder B12-vitamin,” skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.
Ovenstående fakta er fra Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen og Fødevarestyrelsen.