Siden september har fem danske og internationale teams bestående af kunstnere og arkitekter udviklet hver deres bud på hvordan Ørestads tre store musik- og eventscener kan få hver sit markante, overraskende og kunstneriske byrum. Nu er tre teams valgt til at få videre i konkurrencen.
Store bjergskred, vild natur og orange revner af lava i betonen?
Eller enorme klokker midt i vandbassiner og under metroen, som interagerer med vind, vand og brugerne som går forbi?
Eller lyseffekter og høje eventyr-skulpturer med inspiration fra Alice in Wonderland?
Det er de tre bud på hvordan Ørestad kan markedsføre sig selv som en international musik- og eventby, hvor turen fra metroen og hen til de tre største venues bliver overraskende og overvældende for de mange tusinde gæster, der hvert år kommer til Ørestad for at opleve koncerter, musicals, sportskampe eller store messer.
De tre scener, som skal have en kunstnerisk adgangsvej, er DR Koncerthuset i nord, Bella Arena i city og Royal Arena i syd. Med en samlet kapacitet på 25.000 koncertpladser er de tre store koncertsteder tilsammen det største koncertområde i Norden.
‘Højt niveau’
Dommerkomitéen i konkurrencen om ‘Byens Scene’ har nu udvalgt de tre teams, der skal gå videre til den endelige fase i konkurrencen. Og de første visualiseringer af idéerne er blevet vist frem.
“Der er tale om tre højt kvalificerede teams, der har valgt at spille ind med kunstneriske og arkitektoniske greb af meget forskellig karakter. Jeg glæder mig til at se, hvad de kan fremtrylle til fase to, hvor det hele nu skal videreudvikles og konkretiseres,” udtaler konkurrencens fagdommer for kunst, Ulrikke Neergaard, som er direktør for KØS, museum for kunst i det offentlige rum.
Forslagene skal nu udvikles over de kommende måneder, så en endelig vinder kåres inden sommeren 2025. Det samlede anlægsbudget for projektet forventes at udgøre 90 mio. kroner, inklusive et forventet rådgiverhonorar på 9-15 pct.
Konkurrencen finansieres af By & Havn og DR. Den filantropiske forening Realdania støtter konkurrencen. Creator Projects er kunstneriske rådgivere for partnerskabets styregruppe.
Konkurrencen bedømmes af et dommerpanel bestående af repræsentanter for partnerskabet samt et antal fagdommere. Partnerskabet bag Byens Scene består af Danmarks Radio, Bellagroup, Bellakvarter, Live Nation, By & Havn, Metroselskabet og Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC).
Team BIG med den amerikanske kunstner Doug Aitken, NIRAS og Volcano kommer til konkurrencen med forslaget ‘The Impact‘ et helhedsgreb der “disrupts the ordinary and unveils the extraordinary”, som teamet selv beskriver det. Byrummenes belægninger brydes op, så naturen kan genindtage byen. Meteornedslag, vilde haver og guldrush skaber sprækker, hvor vand, vegetation og lys, bryder frem og forbinder de tre byrum med metrostationerne.
(byens scene/the impact)
Team Snøhetta i samarbejde med Camille Norment Studio og WSP Danmark A/S lægger øre til Ørestad med forslaget ‘Bellscape‘. En myriade af klokker skal skabe lydbilleder i byrummene. Klokken indgår som et nyt urbant instrument, hvor struktur, vind og akustik bidrager sanseligt til byrummets udtryk. Forskellige brugere – både lokale og besøgende – kan interagerer med klokkerne.
(byens scene/bellscape)
Team Schul Landskab med Judith Hopf, Henrik Plenge Jakobsen og Esben Weile Kjær står for forslaget ‘Byens Scener – Alice in Ørestad‘. Teamet beskriver forslaget som en ’lang fantasi-fortælling om at fortabe sig, finde vej, om skalaspring og måske også om at blive voksen – ligesom Ørestad er ved at blive det’.
Projektet vil skabe identitet og sammenhæng i og mellem de tre områder ved at arbejde med belægning, beplantning og lys som gennemgående greb.
(byens scene/alice in ørestad)